Eh, już mi trochę przeszło. Minął miesiąc jak parkuję na parkingu strzeżonym, bo obawiam się, że kradzież może się powtórzyć. Nie chcę żeby Dusterek czekał z nowym katalizatorem na nowego chętnego. Dzięki temu mam codziennie rano przebieżkę na parking, czego się nie robi dla zdrowia
Już mi się nie chce pisać o naprawie - trzy tygodnie: czekanie na części, użeranie się z ubezpieczycielem, który chciał pokryć 60% kosztów części (z tytułu zastosowania zamienników!!! - w nowym samochodzie!). Fura stresów. Ostatecznie koszt naprawy wyniósł ponad 7300 złotych. Pilnujcie swoje DD (pomysł z własnym kawałkiem betonu bardzo mi się spodobał), oprócz mnie okradziono w ciągu kilku dni w Gliwicach jeszcze co najmniej dwa DD (też poszły katalizatory).
Pozdrowienia
a dlaczego zamiennik a nie oryginał skoro z ubezpieczenia robili?
O wysokości odszkodowania decyduje ubezpieczyciel. Poinformowano mnie, że "wycena jest dokonywana na podstawie cen części zalecanych do stosowania przez producenta ... skorygowanych o współczynnik w wysokości 0,6 wynikający z uwzględnienia w wycenie cen tzw. zamienników, tj. części dystrybuowanych poza siecią oficjalnego producenta pojazdu posiadających stosowną homologację". Podobno jest to zawarte w umowie .
Na szczęście okazało się, że zamienników nie ma (tu włączyła się ASO). W takim przypadku policzono amortyzację, bo elementy układu wydechowego podlegają zużyciu.
Coś mam wrażenie, że ubezpieczyciel buduje rynek na "zamienniki" pochodzące z niewiadomego źródła. Słyszałam poza tym, że katalizator w skupie złomu może kosztować od 300 do 1500 zł w zależności od zastosowanych materiałów i możliwości ich odzyskania. Ile za to flaszek można kupić!?
Marka: DACIA
Model: DUSTER 4X2
Silnik: 1.5 dCI
Rocznik: 2010 koniec KONIEC 2014 TERAZ 2018
Wersja: Prestige2 Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sty 2011 Posty: 371 Skąd: WROCŁAW/BRESLAU
Wysłany: 2013-09-16, 20:59 katalizator w dacii ceny-kradzieże
auto śmieć donosi o fali kradzieży katalizatorów z aut. Zdziwiła mnie cena katalizatora do Logana wynosząca aż 2000zł. ciekawe ile kosztuje do Dustera???
http://motoryzacja.interi...esc,1949559,324
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum