Skoro normalnie na każdym bagażniku rowery muszą wystawać, bo inaczej się nie da, i takowe bagażniki są homologowane i dopuszczone do ruchu, to naprawdę nie widzę różnicy...
Tak tylko musi być widoczna tablica rejestracyjna i światła i jeżeli wystają poza obrys to trzeba zdemontować koła. Oczywiście nie dotyczy to przewożenia na dachu, jeżeli nie są szersze niż obrys auta z lusterkami wstecznymi. Wszystko co wystaje poza obrys musi być odpowiednio oznakowane.
Warto zajrzeć do Kodeksu Drogowego "Rozdział 5 Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach"; Oddział 4 Warunki używania pojazdów w ruchu drogowym; Art. 60 i 61.
Ostatnio zmieniony przez chriskb 2011-10-15, 20:33, w całości zmieniany 2 razy
O tablicy i światłach zrobiłem dopisek już we wcześniejszym poście.
Instrukcja ładowania rowerów na wieszaki i platformy nie przewiduje zdejmowania kół - i jakoś nie sądzę, żeby producent pominął taki szczegół, gdyby był wymagany do zdobycia homologacji.
A na koniec: rowery ma sumaryczną szerokość ok. 1900 mm (±20) - MCV-ka z lusterkami ma prawie 10 cm więcej... (:
Jeszcze jedno, ja napisałem post na podstawie zdjęcia, które zostało zamieszczone i nie widzę ani tablicy ani świateł i wystającego koła z lewej strony odpowiednio oznakowanego.
Fotkę zrobiłem zwyczajnie, w miarę z bliska, więc perspektywa jest sporo zafałszowana - nie mam niestety innej, ale gdyby spojrzeć wzdłuż burty auta, to byłoby widać, że koła wystają faktycznie mniej więcej na wielkość lusterek. Widziałem w nich zresztą niewiele więcej, niż opony i obręcze - szprych to chyba może z kilkanaście mm.
W komplecie są jeszcze dwa czerwone paski ściągające, z których jeden widać na drugiej fotce - w czasie faktycznej jazdy trasą oba były zapięte, usztywniając ładunek.
Mam nadzieję, że teraz już wszystko jasne, bo jak chyba dość łatwo łatwo wywnioskować po moich wpisach na forum, raczej jestem dość praworządny oraz bez zapędów samobójczo-morderczych (;
...na wielkość lusterek. Widziałem w nich zresztą niewiele więcej, niż opony i obręcze - szprych to chyba może z kilkanaście mm.... (;
W Auto Świecie pisali żeby tak ustawiać lusterka, żeby w nich widzieć także rąbek własnej gabloty - daje to odniesienie w przestrzeni do innych widocznych obiektów. To dobrze, że widzisz chociaż wentylek od rowera.
A jak ktoś ciągnie kemping i przyczepi sobie szersze od oryginalnych lusterka na blotniku - to jest przestępcą? No bo z definicji powiększył obrys... Zresztą to samo jest, jak ktoś lubi trzymać łokieć za oknem...
I nie należy się zniechęcać, że to niby do innych modeli - bagażniki są przecież z natury rzeczy w znakomitej większości uniwersalne...
Osobiście polecam coś na haku - drożej i więcej roboty, jeśli się go nie ma, ale potem obsługa jest znacznie wygodniejsza, a i opory mniejsze niż przy montażu na dachu.
Dach to z kolei opcja najtańsza, ale trzeba się naskakać wokół auta i nadźwigać rowerów.
w sobotę lub w niedzielę, jeżeli pogoda pozwoli to zrobię zdjęcia bagażnika na rowery montowanego na haku, kupiłem parę dni temu ale jeszcze musiałem "dorobić" tablicę rejestracyjną i adapter do wtyczki z 12 na 7 PIN... w weekend próba generalna...
hak w Stepwayu czy w Dusterze to nie ma znaczenia...
ja zapłaciłem 1392 pln, (hak + montaż + wiązka i inne dodatki + przegląd), hak zakładałem w ASO by uniknąć ewentualnych problemów gwarancyjnych, na pewno poza ASO można sporo taniej...
Tuz przed dlugim weekendem kupilem Thule 923 i jestem bardzo zadowolony - ultra wygodne odchylanie, fajne mocowanie kol rowerow (paski i klamry jak w wiazaniach snowboardowych) no i swietne mocowanie na kuli haka - wiecej zdjec tutaj: https://www.dropbox.com/g...rowery?h=8e8019
- bagażnik-platforma marki AL-KO na dwa rowery (ja mam taką potrzebę ale jest możliwość "rozbudowy"),
- uchylny,
- zamykany na kluczyk,
- uchwyty rowerów również zamykane na kluczyk,
- wykonany z aluminium (za wyjątkiem elementów mocowania na haku),
- maksymalne obciążenie - 40 kg,
- wtyczka oświetlenia 13 pinów + adapter 7 pinów,
- i co pewnie niektórych zainteresuje - cena bagażnika - 420,00 pln
- w lusterkach bocznych zamocowanych rowerów nie widzę...
- zdjęcia wykonane w marcu dlatego drakulka jeszcze na kołach stalowych z "zimowym obuwiem"...
a wygląda tak:
DSCF2335 [800x600a].JPG w stanie gotowym do drogi...
Plik ściągnięto 379 raz(y) 180,75 KB
DSCF2337 [800x600a].JPG w lusterkach bocznych (wbrew temu co można sądzić na podstawie tego zdjęcia) kół nie widać...
Witam
Mam pytanie-czasem w opisach uchwytow rowerowych jest napisane ze np. spelnia normy XP. Nie moge znalezc opisu tych norm. Moze komus sie uda-prosze o link do opisu ww normy. Wiem ze jest to jedyna obowiązująca norma dotyczaca uchwytów rowerowych montowanych z tylu samochodu, ale co określa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum