Ja jestem najbardziej ciekaw: skąd Ci wszyscy autorzy podobnych artykułów czerpią swoją wiedzę nt usterek? Przecież ani opisy usterek, jakie pojawiają się na wszelkiej maści forach w różnych krajach, ani profesjonalne raporty w rodzaju TUV czy DEKARA w większości się nie zgadzają się z podanymi z informacjami...
No właśnie w tym rzecz - daćki wcale nie są jakieś nadzwyczajnie niezawodne, ale psuje się w nich w większości co innego niż to podają w takich artykułach...
http://autokult.pl/2011/04/02/dacia-logan-awarie-i-problemy
Jednak końcówki są wadliwe i należy się przygotować na szybką ich wymianę.
Przeczytałem ten artykuł i wyglada na to, że większości usterek o których tam jest wspomniane to bynajmniej u nas na Forum nie wystąpiły. Najlepsze to i tak są standardowo komentarze i lepiej kupić 15latka BMW niż nówkę Logana, bo to świadczy o statusie społecznym...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-02, 12:53, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-11-02, 13:18
Oprócz przeciętnej awaryjności (z tego co koledzy piszą wnioskuję, ze Dacia pod względem niezawodności nie jest ani super wynalazkiem, ale do najgorszych wozów też jej daleko...) ważną kwestią jest jeszcze koszt usunięcia ewentualnych usterek i stopień jego skomplikowania. Kumpel od ojca przesiądzie się niedługo z golfa VI do Dustera bo właśnie prostota auta mu odpowiada...
Ostatnio zmieniony przez benny86 2011-11-02, 13:19, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Ford
Model: Focus III
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Paź 2010 Posty: 150 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-11-02, 14:48
Jak czytam tego typu artykuły, to uwagi o szybko padających elementach zawieszenia są w każdym modelu każdej marki. Co nie dziwi, bo na nasze drogi trzeba by mieć UAZa, żeby się nie martwić o końcówki czy gumy. Ale zawsze sformułowane to jest, jakby autor się dzielił bogatym doświadczeniem i wiedzą tajemną - "w tym konkretnym modelu, z tym konkretnym silnikiem, trzeba uważać na końcówki drążków, bo lubą padać". Mogliby równie dobrze pisać, że ten model trapi konieczność wymiany oleju raz na jakiś czas, i w dodatku spala paliwo.
I w zasadzie tak napisał. "Może czasem zawieść na przykład łożysko koła". No niewątpliwie, w końcu to samochód i pewnie ma koła z jakimiś łożyskami ;)
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-11-02, 22:19
Kod:
Zdarzają się też awarie centralnego zamka, który pod czas jazdy potrafi płatać figle zamykając i otwierając drzwi
Nie pamiętam, aby komuś przytrafiła się taka awaria :)
Nie wiem skąd autor wziął taką informację, ale to świadczy już tylko o tym, że ten artykuł jest po części wyssany z palca.
Zdarzają się też awarie centralnego zamka, który pod czas jazdy potrafi płatać figle zamykając i otwierając drzwi
Nie pamiętam, aby komuś przytrafiła się taka awaria :)
Nie wiem skąd autor wziął taką informację, ale to świadczy już tylko o tym, że ten artykuł jest po części wyssany z palca.
A ja mam dziwne wrażenie, że to jakiś "głuchy telefon" - ktoś, komuś, kiedyś opowiedział, że coś czytał na jakimś forum o tym, że drzwi się same zamykają w czasie jazdy i... poszłoooo! w świat szeroki <<<:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum