Chciałem powitać wszystkich Forumowiczów
i pogratulować takiego forum (mam porównanie do VW Passata)
a przy okazji poprosić o parę słów celem porady.
Zastanawiam się nad zakupem DD 4x2 ale nie wiem czy 1.6 benzyna czy 90dci. Żona jeździ Paskiem B5 1.9tdi w którym wymieniałem już dwumas, turbinę, a pewnie niedługo i jakiegoś pompowtryskiwacza po 200tys. Dzisiaj byłem w Reno na Alejach i bardzo mi się spodobał Duster. Ja jeżdżę aktualnie MB W124 (25lat) więc surowe wnętrze Dustera mi wcale nie przeszkadza. Ale wolałbym mieć trwalszy silnik bo długo z reguły eksploatuję samochody
szczególnie po mieście. Przymierzałem się do Chevi Orlando , ale jak się dowiedziałem że z Chin to się delikatnie wycofałem.
Dlatego z góry dziękuję za każdą wskazówkę.
(do chwili jazdy testowej DD 4x4 w przyszłym tygodniu poszperam tutaj)
myślę że jak będziesz auto używał do jazdy po mieście to wybrał bym benzynę,
jeśli masz zamiar jeździć tym autem długo też wybrał bym benzynę bo ceny ropy na stacjach poszybują jeszcze bardziej.
Duster napisał/a:
Przymierzałem się do Chevi Orlando , ale jak się dowiedziałem że z Chin to się delikatnie wycofałem.
nie widziałem
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-11-04, 19:51, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 4x4
Rocznik: była 2011 - jest 2018
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 124 Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2011-11-04, 20:08
Na dzień dzisiejszy do jazdy w większości po mieście lepsza będzie benzyna - ale warto zainwestować w 4x4 - zaletą PB są niższe koszty napraw, wymian i ogólnie eksploatacji - a większe spalanie złagodzi dużo niższa cena zakupu benzyny niż "klekota" oraz jego wyższa cena za litr - jedynym minusem dla mnie przy PB - jest mniejszy moment i takie mam wrażenie jakby PB był dużo słabszy niż ON - szczególnie przy wyprzedzaniu przy prędkościach powyżej 100 km/h (takie moje subiektywne odczucie) - no i zużycie paliwa PB w terenie ma dużo większe
P.S. i dodać trzeba że w benzynie nie ma dwumasy oraz FAP
Ostatnio zmieniony przez kisu 2011-11-04, 20:13, w całości zmieniany 3 razy
Ja bym brał benzynę. Na dzień dzisiejszy to tylko 1,6 16V. Dość długo w renault więc i dopracowany pod wzgledem awarii.
Przy wyprzedzaniu powyżej 100km/h to trzeba jak w każdej PB redukcja o jeden lub dwa niżej i ogień. Poprostu każde PB tak ma (pomijam turbo, bo to inna bajka).
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2011-11-05, 20:10
Witaj w klubie
Jeśli dużo w terenie to diesla (moment obrotowy ) , jeśli miasto - raczej benzyna + LPG. Czy w mieście potrzebne 4X4 - uważam, że wątpię. Chyba w kopnym śniegu, bo w normalnej jeździe nie widzę potrzeby. Ale to moje zdanie, zrobisz jak uważasz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2011-11-05, 21:24
benny86 napisał/a:
ajax napisał/a:
Chyba w kopnym śniegu, bo w normalnej jeździe nie widzę potrzeby.
Są i tacy, któzy najpierw kupują 4x4, a potem szukają potrzeby jego wykorzystania
ja tak mam
jeśli miasto,krótkie odcinki, częste gaszenie i odpalanie silnika, to benzyna. Diesle mają filtry FAP, co komplikuje obsługę i w przypadku jazdy miejskiej znacznie podnosi koszty użytkowania (częste wymiany oleju, którego przybywa wskutek rozrzedzenia paliwem,problemy z wypalaniem sadzy itp). Ponadto wszystko wskazuje na to,że w ciągu najbliższych miesięcy cena ropy pójdzie ponownie w górę a oszczędności w spalaniu może pochłonąć awaria typowa dla diesla (dwumas.sprężarka, wrtyski itp). Eksploatacja benzynowego 1,6 16V pochodzącego jeszcze z Laguny I (więc do bólu sprawdzonego) nie jest obarczona takim ryzykiem. W mieście różnica w wysokości momentu obrotowego nie ma takiego znaczenia (minimalna ilość manewrów wyprzedzania) auto zimą szybciej i skuteczniej się nagrzeje, 4x4 można sobie ewentualnie podarować - wysoki prześwit,duże wysoko profilowe ogumienie plus świetnie wyważona sprężystość zawieszenia będą idealne na miejskie dziury i krawężniki.Warto zainwestować w pakiet "off road" (szerokie osłony drzwi plus osłony nadkoli i chlapacze) będzie mniej obcierek lakieru na ciasnych parkingach .A jeśli jest trochę więcej kasy - to jednak 4x4 Bo lepiej mieć jak nie mieć
Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 144 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-11-07, 11:22
Witaj! Po długich targach z własnym sumieniem zdecydowałem, że większość czasu (99%) jeżdżę po mieście i na asfalcie. Wybór benzyna 4x2 i LPG. Oczywiście nie obyło się bez testów w terenie I TEŻ DAJE RADE!!! Pozdrowienia!
witam, mój wybór Duster benzyna 2x4 większość jazdy krótko po mieście, dla minie okazał się optymalny. 4x4 to pewnie więcej paliwa , mniejszy bagażnik i... mit napędu 4x 4 ...ja po 9tys km nie miałem problemów z trakcją i latem i zimą. Sprzedawca pokazywał mi że jednak więcej sprzedają 2x 4. Twój wybór.
Hmmm , 21 cm prześwitu robi swoje - wysokie krawężniki w mieście nie są problemem wreszcie, nie wspominam o bezdrożach...
r
4x4 to jest to. Trzyma się drogi, wysoki prześwit, pali w normie a bagażnik jest wystarczający. Jak kupować DD to tylko z napędem na cztery łapy - ma to swoją magie.
Ostatnio zmieniony przez robo1973 2011-11-11, 12:46, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum