Rolety pochodzą z katalogu akcesoriów do Megane/Scenic II i są niestety raczej dość drogie - komplet 2 szt. kosztuje 225 zł brutto (ref. 7711223898 lub 7711223964).
Aczkolwiek trzeba przyznać, że pomysł wydaje się szalenie funkcjonalny, więc być może jest jednak wart swej ceny.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-01, 16:41
Na dłuższą metę klasyczne fifroki przypinane na przyssawki do szyb są do bani. :| Przyciemniają symbolicznie i słońce wali w twarz Majce, za to są nieprzezroczyste, przez co Maja nie może swobodnie obserwować krów, bocianów i innych dziwów natury. Przypomniałem sobie o tych roletach, ale one działają na tej samej zasadzie - też są z siatki. Potrzebuję czegoś z jednolitej, przyciemnionej folii, takiej jak do szyb. Przyciemnienie na stałe odpada, bo wtedy z kolei Majka nie widziałaby nic po zmroku. :) Spotkał się ktoś z czymś takim?
Ja się nie spotkałem, ale z tymi siatkowymi to nie do końca tak (oprócz tego, że przyssawki to faktycznie Zuo) - otóż kiedy są jednolite, bez obrazków, to wbrew pozorom nie zasłaniają dokumentnie widoku za oknem, tylko działają właśnie jak sugerowane rolety z folii.
Obrazkowe mają z kolei zazwyczaj mniej i mniejsze dziurki, a poza tym grafika dodatkowo "zatrzymuje" wzrok.
Ja zamówiłem roletki z pierwszego postu, więc będzie można to sprawdzić empirycznie - tyle że dopiero za jakiś czas, bo towar jest na zamówienie, z Francyji...
(Ale jak komuś wystarczyłby mniejszy rozmiar, to w PL też są dostępne siatkowe, montowane na stałe).
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-07-02, 16:44
Są takie folie adhezyjne cięte na wymiar i przykładane do szyby same się trzymają i można je ściągnąć, na allegro kiedyś były jak szukałem teraz nie wiem.
Z obrazków wynika, że nie jest jednolita. To już wolę klasyczne rolety materiałowe, przynajmniej nie trzeba ich zdrapywać z szyb.
Nie jest jednolita, ale się sprawdza, bynajmniej moja dwuletnia latorośl nie narzekała. Kupiłem przypadkiem w "stomce" po 5 PLN sztuka. Na zdjęciach widać, jak to wygląda. Teraz na zimę zdjąłem - żadne zdrapywanie, zdejmuje się bez stawiania oporu, a zakłada na wilgotną szybę.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-10, 10:01
Prezes napisał/a:
Na zdjęciach widać, jak to wygląda. Teraz na zimę zdjąłem - żadne zdrapywanie, zdejmuje się bez stawiania oporu, a zakłada na wilgotną szybę.
Patent w ogóle fajny, ale ja potrzebuję czegoś, co da się łatwo zdejmować/zakładać wielokrotnie w czasie jednego posiedzenia. W ogóle najlepiej, żeby podnosiło/opuszczało się automatycznie, ale bądźmy poważni. :)
Jako że chyba pomału idzie wiosna i słoneczko będzie przygrzewać rozglądałem się za fajnym ocienieniem tylnych szyb, aby dzieciaków nie ugotować. Takie przyklejane osłony to porażka bo nie raz przez przypadek opuszczając szybę je wkręciłem w drzwi.
Zastanawia mnie czy do Lodgy pasowałaby wpuszczana w drzwi oryginalna kaseta z roletą od Laguny lub Espace'a. Ceny na giełdzie od 70zł, ale u siebie nie mam nikogo z tym ustrojstwem.
_________________ Im lepsza terenówka, tym dalej trzeba iść po traktor...
Na razie w ramach testów zakupię coś takiego
Jakby zamontować coś takiego wewnątrz boczku drzwi i wyprowadzić na zewnątrz przez estetycznie wykonaną szczelinę to po zawieszeniu haczyka na szybie nie powinno kolidować z opuszczaniem szyby do 90% schowania. Coś pokombinuję
_________________ Im lepsza terenówka, tym dalej trzeba iść po traktor...
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-02-05, 17:47
takie wynalazki słabo się sprawdzają, odpadają bez uprzedzenia
Polemizowałbym Ja na swoją nie narzekam mimo upływu czasu. Fakt najlepiej żeby było tak jak w scenicu lub z przyciemnianymi szybami.
No ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma
Rolety pochodzą z katalogu akcesoriów do Megane/Scenic II i są niestety raczej dość drogie - komplet 2 szt. kosztuje 225 zł brutto (ref. 7711223898 lub 7711223964).
Aczkolwiek trzeba przyznać, że pomysł wydaje się szalenie funkcjonalny, więc być może jest jednak wart swej ceny.
podejdzie to do DD ??? ma ktos wymiary tych rolet ??
Obym się mylił ale myślę że mogą być za długie. Jak się przyjrzałem zdjęciom to są one zamontowane w Loganie MCV a więc trzeba poprosić by ktoś zmierzył wymiar od osłony cycka zabezpieczenia drzwi do uszczelki prowadnicy szyby.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
podejdzie to do DD ??? ma ktos wymiary tych rolet ??
Obym się mylił ale myślę że mogą być za długie. Jak się przyjrzałem zdjęciom to są one zamontowane w Loganie MCV a więc trzeba poprosić by ktoś zmierzył wymiar od osłony cycka zabezpieczenia drzwi do uszczelki prowadnicy szyby.
no to ja tego nie zmierze :( ino faktycznie ktos mogby taki pomiar zrobic ;):)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum