Wysłany: 2011-11-13, 20:55 Duster- pytanie o szyby tylne otwierane ręcznie
Witam Daćkowian,
konfiguruję sobie na "sucho" Dustera i mam pytanie do posiadaczy takowych o tylne szyby otwierane korbką: czy po jakimś czasie nie opadają samoistnie i nie trzeba ich "dokręcić"? Żonka ma służbowe Clio III i tam taki efekt występuje. Trochę upierdliwe a z drugiej strony tylne szyby elektryczne aż tak wymagane nie są (dzieciarnia sobie poradzi )
Nie ujawniłem jak na razie takiej przypadłości. Klamki zamykania szyb mam tak ustawione, że są w pozycji do dołu w chwili całkowitego zamknięcia okna, i nie podnoszą się pod wpływem wstrząsów w czasie jazdy.
W Matizie tak miałem. W Sandero mam pokrętła ustawione w stronę przedniej szyby i to zjawisko nie występuje. Trudno powiedzieć co by się działo gdyby były ustawione odwrotnie.
Mam zamiar je przestawić tak by nie naciskały na siedzenie tylnej kanapy podniesionej do pionu.
niby pierdoła ale często sprawdzam czy szyby dosunięte, raz jak wiozłem kogoś z tyłu i nie sprawdziłem czy dosunięte, to mimo, że szpary nie było widać nalałem sobie trochę wody do środka tak więc opadać same nie opadają ale sprawdzam przed każdym myciem
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-01-10, 20:12
ja na początku zrezygnowałem z elektryki szyb z tyłu (jazda autem będzie w 90% realizowana w 2 osoby) ale po rozłożeniu problemu na kawałki jednak odżałowałem te trzy stówy. Argument znalazłem taki - a jak zechcę (kto mi zabroni?) uchylić albo otworzyć któreś z okien z tyłu siedząc za kierownicą to co? mam wysiadać? o nie! no i zamówiłem
(...)a jak zechcę (kto mi zabroni?) uchylić albo otworzyć któreś z okien z tyłu siedząc za kierownicą(...)
Mając zamontowany podłokietnik, taka myśl będzie przekleństwem
Miałem ubaw, jak mała w Dusterze, nóżkami bawiła się w otwieranie tylnych szyb
O ile do sterowania opuszczaniem szyb przednich można się szybko przyzwyczaić, o tyle te z tyłu, mam wrażenie, że zostały wciśnięte jako opcja "na siłę". Podobnie miałem w Thalii.
A co do opadających szyb - sprawdzone osobiście w Sandero - nie zaobserwowano. Fakt! Pasażerowie lubią kręcić korbką więc przed myjnią lepiej dopilnować by nie było szczeliny.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-01-11, 10:28
przełączniki otwierania szyb tylnych tak idiotycznie zainstalowane z tyłu nie są mi do niczego potrzebne - mogłoby ich w ogóle nie być. Potrzebna mi są tylko ta druga para zamontowana w konsoli do stetowania tylnymi szybami. Gdyby była taka opcja, właśnie ją bym wybrał
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-01-11, 10:29, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum