Proszę o radę w sprawie montażu Webasto. Chciałem zlokalizować wyjście z silnika małego obiegu do nagrzewnicy aby w niego wpiąć piecyk. Czy ktoś dysponuje jakąś instrukcją serwisową? Mam wstępnie zlokalizowany ten wąż, jutro zrobię zdjęcie i wkleje aby to potwierdzić.
Proszę również o radę jak najlepiej to zrobić. Czy zlewać cały płyn chłodniczy czy tylko tyle co wyleci po przecięciu wężyka. Jak później wlać płyn i czy trzeba odpowietrzać układ?
Jestem laikiem w sprawach samochodowych ale pracuję jako mochanik maszyn przemysłowych dlatego chciałbym sam podjąć się tego wyzwania.
Nie, fabrycznie nie ma żadnej grzałki płynu - taka znajduje się za nagrzewnicą, w kanale wentylacyjnym, i służy do ogrzewania powietrza napływającego do kabiny, zanim będzie to w stanie robić ciepło od silnika.
@Gelson_Mandela: Jaka jest moc Twojego silnika?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-11, 23:35, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2011-11-11, 22:22
Cytat:
Nie, fabrycznie nie ma żadnej grzałki - taka znajduje się za nagrzewnicą, w kanale powietrza, i służy do ogrzewania powietrza napływającego do kabiny zanim będzie to w stanie robić ciepło od silnika.
dzieki za sprostowanie bo wlasnie o to mi chodzilo
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Oto zdjęcie silnika, czy to ten przewód co widać wychodzi z silnika na mały obieg? Nastepnie ten przewód ma trójnik jeden chyba na nagrzewnicę o drugi gdzieś?
OK czyli reasumując ten wężyk co jest zaznaczony po lewej stronie idzie do trójnika zaznaczonego po prawej stronie. Jeden na nagrzewnice a drugi na EGR. Czyli mogę przeciąć ten wężyk przed trójnikiem (co widać po lewej stronie) i tam wpiąć webasto.
Proszę o radę co z płynem chłodniczym? Jak to najlepiej trobić? Czy cały zlewać czy tylko tyle co wyleci po przecięciu. A na końcu co z odpowietrzeniem układu. Czy sam się odpowietrzy czy trzeba odpowietrznikiem to zrobić?
Ten z lewego zdjęcia jest podłączony z jednej strony do wymiennika ciepła woda-olej (nr 8 na schemacie), a z drugiej strony - do rury wodnej biegnącej od wylotu chłodnicy.
Wężyk z prawej fotki powinien wychodzić z komory wodnej.
Przestudiuj dokładnie schemat...
(Będę jutro w salonie, to zajrzę, bo ja mam benzyniaka i opieram się po prostu na dokumentacji serwisowej).
Płyn zlać cały, nie kombinować.
Napełnianie układu:
1) odkręcić śruby odpowietrzające;
2) wlewać płyn, aż zacznie wyciekać otworami odpowietrzającymi stałym strumieniem;
3) zakręcić śruby odpowietrzające;
4) dopełnić ilość płyny w układzie wg wskazania w zbiorniku wyrównawczym.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-13, 17:38, w całości zmieniany 1 raz
W rzeczy samej - ten sam... Czyli dokumentacja jest nieco przestarzała /:
Zgodnie z zapowiedzią byłem też dziś w salonie i obejrzałem - wydawało mi się potem, że wszystko jest jasne, ale po powrocie do domu i aktualizacji schematu nie jestem już tego taki pewien. Będę musiał więc powtórzyć wizję lokalną, bo coś mi się tu na logikę nie zgadza ):
Aczkolwiek w kwestii odpowiedzi na pytanie niewiele to zmienia - wyjścia na mały obieg trzeba szukać na wylocie z komory wodnej, która jest w głębi, poniżej tego węża z ostatniej prawej fotki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum