Wysłany: 2011-11-14, 11:05 Filtr powietrza Logan 1,5 dCi z gąbką?
Wymieniałem w Loganie (diesel) olej i filtry i zdziwiłem się mocno, bo filtr powietrza który miałem zamontowany był wyposażony w dodatkową gąbkę i to dość grubą, nie mierzyłem, ale tak około centymetra grubości. Widział ktoś coś takiego? Na filtrze napisane Renault, więc chyba oryginalny, ale po co ta gąbka? Założyłem zamiennik Filtron, pasuje, ale gąbki na nim niet
_________________ Dlaczego to samochód uważa się za wyraz osobowości właściciela, a nie jego pralkę czy lodówkę?
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2011-11-14, 15:07
Kiedyś miały tak np Fiaty 125 i pochodne. Po połowie przepisanego przebiegu dla filtra, ściągało się tą otulinę i miałeś dalej prawie czysty wkład. pozdr
Takie też było moje zdziwienie, gdy przy wymianie okazało się, że w rękach mam Filtron-a "delikatnie" różniącego się od tego co było zamontowane Do Daćki (przynajmniej Logan) można użyć dwóch rodzai filtrów - jeden z gąbką, a drugi bez. Ten pierwszy zalecany jest do bardziej wymagających warunków, np. miasto lub tereny zakurzone. Jeżeli jeździsz głównie w trasie, nie ma znaczenia jakiego użyjesz. Jeżdżę prawie cały czas po mieście i widzę, że ta gąbka faktycznie zatrzymuje wiele nieczystości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum