Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Filtr powietrza Logan 1,5 dCi z gąbką?
Autor Wiadomość
helmut 

Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2011-11-14, 11:05   Filtr powietrza Logan 1,5 dCi z gąbką?

Wymieniałem w Loganie (diesel) olej i filtry i zdziwiłem się mocno, bo filtr powietrza który miałem zamontowany był wyposażony w dodatkową gąbkę i to dość grubą, nie mierzyłem, ale tak około centymetra grubości. Widział ktoś coś takiego? Na filtrze napisane Renault, więc chyba oryginalny, ale po co ta gąbka? Założyłem zamiennik Filtron, pasuje, ale gąbki na nim niet :-?

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2011-11-14, 15:07   

Kiedyś miały tak np Fiaty 125 i pochodne. Po połowie przepisanego przebiegu dla filtra, ściągało się tą otulinę i miałeś dalej prawie czysty wkład. pozdr

marcin_dw 

Model: Logan
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2006
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-11-14, 21:31   

Takie też było moje zdziwienie, gdy przy wymianie okazało się, że w rękach mam Filtron-a "delikatnie" różniącego się od tego co było zamontowane ;-) Do Daćki (przynajmniej Logan) można użyć dwóch rodzai filtrów - jeden z gąbką, a drugi bez. Ten pierwszy zalecany jest do bardziej wymagających warunków, np. miasto lub tereny zakurzone. Jeżeli jeździsz głównie w trasie, nie ma znaczenia jakiego użyjesz. Jeżdżę prawie cały czas po mieście i widzę, że ta gąbka faktycznie zatrzymuje wiele nieczystości.

Pawlo 

Model: Logan MCV, Dokker
Silnik: 1,5dci, 1,5dci
Rocznik: 2007, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-11-15, 17:21   

Filtron tez ma w swojej ofercie ten filtr z gąbką jest nico droższy więc sklepy go nie sprowadzają bo różnica w cenie jest ok. 15-20zł

Odpowiedz do tematu