No właśnie ta cena, dlatego ta dyskusja bo jakby chcieli chociażby 50zł za oś, czyli 100 + montaż 60zł.
Nie było by tego tematu (320-400 bez i z montażem to drogo)
Za cztery stówki to juz sobie np. można dobre radyjko kupić zamiast czterech kawałków tworzywa
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,0 TCi 4x2
Rocznik: 2010 był, teraz 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sie 2010 Posty: 343 Skąd: prawie Łódź :)
Wysłany: 2011-02-13, 14:14
Napiszę tak,jak nie zaczną produkować typowych jak oryginalne zmieników do Dustera,to proszę się nie łudzić że któryś uniwersalny będzie ekstra pasował,przerabiałem już ten temat,znalazłem takie gumowe i mogę powiedzieć że jak za te parę groszy są super,najważniejsze że pasują pod oryginalne śruby. http://www.daciaklub.pl/forum/download.php?id=3422
Publikuje zdjęcia zabudowanych chlapaczy do DUSTER-a oryginalnych tył.
Kod:
ORAZ
Publikuje zdjęcia zabudowanych chlapaczy do
CHRYSLER, DACIA z ALLEGRO (to chlapacze uniwersalne).
Zabudowałem tylko przednie bo tam pasują :) Według mnie nawet prezentują się lepiej niż oryginał.
Ale ocenę postawię forumowiczom.
Myślę że temat został dobrze zobrazowany.
Ostatnio zmieniony przez lukka16 2012-01-02, 09:53, w całości zmieniany 7 razy
Też zauważyłem, że auto świeżo umyte. A jak ze skutecznością chlapaczy, bo po myciu nie widać? Bo oryginały nie chronią stuprocentowo, rzekłbym nawet, że nie 50%-owo...
Te nieoryginalne są według mnie bardziej wysunięte na zewnątrz lecz to wszystko za mało przy skręceniu kół w jeździe w terenie błoto ląduje na drzwiach, progu, lusterku i masce.
Podczas deszczu drzwi są schlapane do klamek.
Natomiast te dedykowane "2 chlapacze DACIA DUSTER" na przednią oś to te co mam zamontowane tylko po korespondencji ze sprzedającym, że tył nie pasuje tylko przód zmienił sposób sprzedaży tak, że można kupić osobno przednie
Więc polecam nie są gorsze od tych oryginalnych lecz to uniwersalne, tylko sprawdzone prze zemnie osobiście i po dogadaniu się ze sprzedającym tak sobie napisał na aukcji.
Ja musiałem kupić jeszcze komplet za 49zł
Jak widać na zdjęciach tej aukcji ten samochód to nie DUSTER a gościu chyba nawet nie wie do czego sprzedaje > zobaczcie inne aukcje > chlapacze (za 45zł) zawsze te same a samochody inne
Ostatnio zmieniony przez lukka16 2011-02-19, 10:57, w całości zmieniany 2 razy
To są przykładowe zdjęcia i pewnie przykładowe chlapacze, może wysyła, co wpadnie w rękę, i Tobie spasowały, a mi - nie (choć wygląd się zgadzał). Czy sięgnęły do 3 oryginalnych wkrętów?
Mam zabudowane na wkrętach które były razem z chlapaczami, w miejscach gdzie monterzy uznali za dobre.
Czyli nie na istniejących tam wkrętach.
Ale wszystko wygląda estetycznie dla oka.
Ponieważ traktuję mojego Dusterka czysto użytkowo postanowiłem ułatwić mu przeżycie okresu jesienno-zimowego i zafundowałem mu niskobudżetowe chlapacze made by "FROGUM".
Zainspirowała mnie praktyczna realizacja wykonana przez greg1367 opisana w bieżącym wątku. Całość pracy zajęła mi ok. 2h , koszt ok.60 PLN. Dużym ułatwieniem przy montażu jest zdjęcie tylnych kół. Montaż przednich chlapaczy zrobiłem bez ich demontażu.
Całość wygląda nieźle. Moim zdaniem chlapacze elastyczne zachowują się dużo lepiej w warunkach zimowych niż te oryginalne sztywne. W mniejszym stopniu nawarstwia się na nich
śnieg zapychając wnęki nadkoli. Dzięki dużej elastyczności z gumowych chlapaczy podczas jazdy po nierównościach łatwiej odpada nagromadzone błoto i śnieg.
213.jpg
Plik ściągnięto 356 raz(y) 192,22 KB
212.jpg
Plik ściągnięto 370 raz(y) 224,87 KB
211.jpg
Plik ściągnięto 439 raz(y) 240,67 KB
210.jpg
Plik ściągnięto 399 raz(y) 177,99 KB
209.jpg
Plik ściągnięto 362 raz(y) 254,05 KB
_________________ Kanony piękna: kobieta w tańcu, rumak w galopie , żaglowiec pod pełnymi żaglami i Duster na bezdrożach.
Właśnie. Oryginalne też są elastyczne (guma?). I trochę pomagają na ochlapywanie boków samochodu jak i gromadzenie się syfu na tylnej szybie. O ile byłem w stanie to stwierdzić przy tych kilku zaledwie deszczowych/wilgotnych dniach jakie były od sierpnia.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,0 TCi 4x2
Rocznik: 2010 był, teraz 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sie 2010 Posty: 343 Skąd: prawie Łódź :)
Wysłany: 2011-11-24, 10:32
dodek napisał/a:
Zainspirowała mnie praktyczna realizacja wykonana przez greg1367 opisana w bieżącym wątku
Jest ok dodek .Chyba sporo Dusterków jeździ z busowymi chlapaczami ,bo od mojego pionierskiego zakupu cena wzrosła prawie 100%
Po roku użytkowania chlapaczy, stwierdzam że był to trafiony zakup
_________________ D u s t e r D r a k u l a
Ostatnio zmieniony przez greg1367 2011-11-25, 01:27, w całości zmieniany 1 raz
Jak montowałeś chlapacze w Dusterze? Widzę śruby w gumach. Czy wchodzą w oryginalne otworzy? Oświećcie mnie, bo detali nie znam a na pewno przed zimą trzeba to założyć.
Bo teoretycznie można wkręcić w gumę wkręty mocujące bez wiercenia ale w instrukcji montażu jest napisane aby najpierw małym wiertłem zrobić otworki, w które wkręca się wkręty. Ma to pewien sens, gdyż elementy na samochodzie są w kilku warstwach i przewiercając robimy otwór w wszystkich warstwach i w ten otwór wchodzi potem wkręt. Bez wiercenia wkręt będzie trzymał się tylko na pierwszej warstwie bo odepchnie tą drugą (nie wkręci się w nią, chyba że zostanie przytrzymana ręką; ale niekoniecznie tam jest miejsce aby wsadzić łapę za nadkole na przykład).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum