W broszurze Sandero widnieje informacja, że nie można zamontować haka do Sandero z LPG. Moglibyście tę informację potwierdzić i ewentualnie wytłumaczyć dlaczego ??
TD Pedro, ty masz koło zapasowe chowane od środka bagażnika
w Sandero koło zapasowe jest od zewnątrz
to akurat wiem ale Duster w wersji 4x2 też ma koło zapasowe na zewnątrz a nie słyszałem żeby ktoś zgłaszał problem z jednoczesnym montażem instalacji LPG i haka
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-28, 15:12
Piotrek721015 napisał/a:
laisar napisał/a:
Problem może być też po prostu prawny, a nie techniczny
pdobnie było z Fiatem Uno 900 cm pojemności. Też miał w homologacji zakaz ciagnięcia przyczep.
Mnóstwo innych wozideł nie może mieć haka Tico , Matiz Audi TT itd.
plus homologowane na ciężarówki:
http://www.norcom.com.pl/...opic.php?t=6884
Świadectwo homologacji prawdę ci powie ....
No tak, ale sandero tak ogólnie może mieć hak - problem dotyczy wyłącznie (?) wersji z fabrycznym (?) LPG, a to jednak co innego niż auto, w którym w ogóle nie można zamontować haka.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-28, 16:06
laisar napisał/a:
No tak, ale sandero tak ogólnie może mieć hak - problem dotyczy wyłącznie (?) wersji z fabrycznym (?) LPG, a to jednak co innego niż auto, w którym w ogóle nie można zamontować haka.
Być może wersja LPG ma odrębne świadectwo homologacji które nie przewiduje ciągnięcia przyczepy. Najlepiej jakby autor wątku zdobył jego kopie i umieścił pytanie na forum NORCOM.
Być może RP trzeba kopnąć w cztery litery żeby poprawili te papiery , a być może Sandero LPG nie przeszło badań homologacyjnych na okoliczność ciągania przyczep i dopóki producent tego nie odkręci to żaden szanujący swój zawód diagnosta nie podłoży się przy jego legalizacji.
W odpowiedzi na Pana maila informuję, iż nie ma możliwości zamontowania haku w Dacii Sandero z instalacją gazową, z uwagi na umiejscowienie zbiornika i przewodów blisko miejsca mocowania haka. Naruszało by to bezpieczeństwo auta.
Taka jest odpowiedź Pani z Dacii. Więc biorąc pod uwagę różnoraką możliwość modzenia i dodatkowych zabezpieczeń, domyślam się, że hak jest możliwy. Ponadto, samochód w dowodzie na 100% ma wpisane masy przyczep - gaz jest montowany dopiero na samochód benzynowy w ASO - nie w fabryce.
Przy prezentacji czyjejś Dacii widziałem taką wzmiankę, teraz nie znajdę. Ale w takim układzie może rzeczywiście montaż LPG odbywa się w fabryce - wtedy już mamy większy problem...
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-11-28, 17:36
yadoctor napisał/a:
Przy prezentacji czyjejś Dacii widziałem taką wzmiankę, teraz nie znajdę
Bo i owszem, niektórzy użytkownicy forum mają instalację montowaną przez dealerów, którzy w miejsce utraconej fabrycznej gwarancji udzielili swojej, na takich samych zasadach. Są też użytkownicy jak np. kolega koniu, który zamontował instalację poza ASO. Natomiast tutaj rozmawialiśmy o sandero 1.2 16v z fabryczną instalacją LPG
Marka: Kia
Model: Rio
Silnik: 1.2
Rocznik: 2017 Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Mar 2017 Posty: 131 Skąd: Lublin i okolice
Wysłany: 2017-04-20, 11:22
maciek napisał/a:
TD Pedro, ty masz koło zapasowe chowane od środka bagażnika
w Sandero koło zapasowe jest od zewnątrz
Może mnie ktoś oświecić, czy tak nadal jest? W Sandero koło jest w podłodze bagażnika, czy pod samochodem?? Jakoś mi się wydawało to tak oczywiste, że nie pamiętam, czy sprawdzałem.
[edycja] Gdzieś się dokopałem informacji, że jednak pod podłogą...
Ostatnio zmieniony przez kn 2017-04-20, 11:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum