w wiekszosci aut mamy nawiew (bardzo dobrze dzialajacy i szybko) na przednia szybe (cala) a ta wycieraczka dziala tylko punktowo w miejscu gdzie przylega w stanie spoczynku.
hmmm co do wycieraczki w Dacii to ja mozna ja ustawic wlasnie Pod nawiew. wystarczylo odkrecic i przestawic o kilka zabkow na prowadnicy. robilem tak w poprzednim BMW e36 bo tez mial nisko wycieraczki i niedogrzewal. co do nawiewu w daci to mam wrazenie ze po uruchomieniu silnika nagrzewa sie blyskawicznie.wy tez tak macie??
... co do wycieraczki w Dacii to ja można ja ustawić właśnie pod nawiew. wystarczyło odkręcić i przestawić o kilka ząbków .... Co do nawiewu w Daci to mam wrażenie ze po uruchomieniu silnika nagrzewa sie błyskawicznie. Wy tez tak macie??
Miałem problem z wycieraczkami w Jeepie. Jak sypał śnieg i był korek i jechało się powoli to śnieg gromadził się we wgłębieniach gumy (tych rowkach wzdłuż gumy), zamarzał i w rezultacie wycieraczka nie przylegała do szyby i nie zbierała z niej śniegu. Co było bardzo upierdliwe i wymagało zatrzymywania się i czyszczenia (dokładnego !) wycieraczek... Także podgrzewane gumki mogą być przydatne. Pomijając podgrzewane całej szyby robi się czasami podgrzewanie miejsca spoczynkowego wycieraczki na szybie np. jednym paskiem miedzi naklejonym na szybie od środka (takim samym jak na tylnej szybie). Z tyłu z kolei czasem jeden czy dwa paski podgrzewające są poprowadzone tak aby przechodziły pod tylną wycieraczką i odmrażały ją od szyby.
W tym konkretnym przypadku zastanawiam się jak opływ powietrza wokół ramienia wycieraczki z kablem wpłynie na działanie wycieraczek, hałas i opór powietrza. No i czy nie urwie tego kabla...
Ostatnio zmieniony przez wojtek_pl 2011-12-01, 11:22, w całości zmieniany 1 raz
Witam!
Ostatnio w związku z niesprzyjającą aurą stwierdziłem, że wycieraczki są mi psu na budę.
Same wycieraczki działają OK, ale zamarzają zawiaski w konstrukcji trzymającej gumowe pióro przez co wycieraczka nie dostosowuje się do zmiennego kształtu szyby.
Pierwsze co zrobiłem to wywaliłem oryginalne końcówki spryskiwaczy na takie rozpryskowe, pokrywające całą szybę, które spryskują przy okazji same pióra, ale każdorazowe "odtajanie" spryskanych zawiasów trwa kilkadziesiąt sekund pryskania.
Ma ktoś ten problem realnie rozwiązany?
Może pióra Boscha nowego typu z samej gumy, albo jakiś nadmuch spod silnika na pióra?
Codziennie 80km dojazdów w marznącym deszcz czy za innymi chlapiącymi autami zaczynają być problemem.
Pozdro
_________________ Im lepsza terenówka, tym dalej trzeba iść po traktor...
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2014-01-22, 19:16
Widziałem w ofercie Renault nowe wycieraczki, które zamówiłem. Jutro mogę opisać jak będę miał je w ręku. Jak chcesz to spójrz na nie tu http://www.skleprenaultwa...%2C-Logan-I/172
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2014-01-22, 19:17, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio kupiłem komplet płaskich wycieraczek i żeby było śmiesznie mimo czterech rodzajów mocowań nie było takiego pod Dacię - a to, co było, skutkowało ścieraniem tylko na końcach pióra.
Używałem też płaskich Motgumów (acz do innego samochodu) i też były problemy z przyleganiem, chociaz zdecydowanie mniejsze.
Niestety tradycyjne wycieraczki poza zamarzaniem są chyba na każdym polu lepsze ;P
A mi właśnie przy płaskich rozwałiły się mocowania w tym deszczu połączonym z mrozem, dziś zmieniłem na klasyczne. Podejrzewam że zamarzająca woda rozsadziła platik.
wiciu_r, od jakiego auta zamontowałeś te spryskiwacze mgłowe?
Ostatnio zmieniony przez Boogie 2014-01-22, 21:50, w całości zmieniany 1 raz
zawsze kupuję płaskie z uniteca w auchanie, fajnie ścierają i nie skrzypią w dobrej cenie bo już mi kiedyś zapie.... wycieraczki na parkingu
No właśnie ostatnio kupiłem Uniteca w Oszołomie i jedną musiałem ściągać w kawałkach, a w drugiej połamać plastikowy zaczep szczypcami, bo nie chciały zejść. Myślałem, że założyłem złe mocowania, ale nie - żadne inne z pudełka nie pasowały.
Nawiasem mówiąc jak były założone przez te 10 minut, to nie ścierały praktycznie w ogóle i skrzypiały jak nieszczęście - więc nie wiem o co chodzi :D
Boogie napisał/a:
wiciu_r, od jakiego auta zamontowałeś te spryskiwacze mgłowe?
Wszyscy tu chyba montowali uniwersalne mgłowe z Allegro...?
Ostatnio zmieniony przez Marmach 2014-01-22, 21:59, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-22, 23:45
Coś mi świta, że przynajmniej Bosch Aerotwin przychodzą z dwoma rodzajami mocowań, jest to oznaczone jakąś literką na opakowaniu, w każdym z rodzajów jest jeszcze kilka plastikowych adapterów. Więc w szczególności można kupić niby uniwersalne pióra, niby z adapterami, a jednak niepasujące.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3750 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-23, 09:46
Płaskie wycieraczki z Biedronki i biedronkowy płyn do szyb bardzo dobrze sprawdzają się w obecne mrozy. Ładnie zbierają a płyn po odparowaniu nie zostawia warstwy zamarzającej wody jak inne supermarketowe wynalazki.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-01-23, 15:29
cytując W-ce Premier Bieńkowską - sorry, ale mamy taki klimat
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-01-23, 15:29, w całości zmieniany 1 raz
od jakiego auta zamontowałeś te spryskiwacze mgłowe
zakupiłem w serwisie Peugeota po 28zł za sztukę, nie wiem od jakiego modelu bo mnie to mało interesowało, samo mocowanie spryskiwaczy musiałem trochę podszlifować i tapeciakiem plastiki obrobić, aby przeszło i zaskoczyło w gnieździe maski, ale trzymają mocno i działają super. Te same można kupić w citroenie, ale są zdaje się trochę droższe.
Tak w sumie myślę, że najsensowniejszym rozwiązaniem jest takie z busów, czy z citroena Bx, czyli wężyki doprowadzone do piór wycieraczek. Wszystko wówczas ścieka po piórach i szybach, skuteczność jest naprawdę lepsza.
_________________ Im lepsza terenówka, tym dalej trzeba iść po traktor...
Ostatnio zmieniony przez wiciu_r 2014-01-23, 16:01, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum