Zdziwko może być jednak trochę mniejsze, bo jest to bratnia strona bliźniaczej (dwujajowo) strony http://www.renault.aq.pl - i obie są po prostu dziełem pracownika serwisu Reno.
Aczkolwiek o niektórych - fakt: niewielu - problemach czytam po raz pierwszy właśnie tam, a miały być "najczęstsze"...
dobre stronki podoba mi się że piszę gdzie i jak szukać korozji w Daciach.
O tym dla tym co minęła gwarancja a nie nawalili wiele kilometrów nie słyszałem
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-12-01, 22:45
Podkreśliłem co u mnie nawaliło.
Zawieszenia przód - wybijają się sworznie, tuleje wahaczy przód oraz łączniki stabilizatora. Elementy układu kierowniczego takie jak drążki kierownicze oraz końcówki drążków kierowniczych, a czasami nawet przekładnie kierownicze. Zawieszenie silnika - dolna poduszka silnika (łącznik skrzyni biegów),w modelach z silnikiem diesla czasami wybija się również górna poduszka.
W silnikach benzynowych pojawiały się problemy z wyciekiem oleju zarówno od strony skrzyni biegów jak i rozrządu oraz miski olejowej.
Bardzo słabe jest zabezpieczenie antykorozyjne. Pojawiają się częste ogniska korozji na drzwiach, tylnych błotnikach oraz pokrywie silnika i klapie bagażnika, czasami również pojawiają się ogniska korozji na dachu. Korodują ramiona wycieraczek, pióra wycieraczek czasami pracują głośno i nie najlepiej zbierają, często uszkodzeniu ulegają pompki spryskiwaczy szyb.
Czasami pojawiają się problemy z instalacją tylnych świateł.
Zdarzały się problemy ze szczelnością podstawy anteny radia.
Bardzo często pękają mieszki dzwigni zmiany biegów lub łamią sie ich zaczepy(usterka ujawnia się przy niskich i ujemnych temperaturach).
Często pojawiają się problemy z wkładkami zamków drzwi, a najcześciej uszkodzeniu ulega wkładka zamka bagażnika.
Często przepalają się żarówki podświetlenia przełaczników szyb (nie można wymienić samej żarówki - przełacznik nie rozbieralny).
Poza tym było kilka innych usterek.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Często przepalają się żarówki podświetlenia przełaczników szyb (nie można wymienić samej żarówki - przełacznik nie rozbieralny).
A mi się właśnie przepaliła żaróweczka przełącznika (przycisku opuszczania i podnoszenia) bocznej szyby przedniej od strony kierowcy. ROZEBRAŁEM, mam tą żaróweczkę na wzór i o ile uda mi się kupić ją gdzieś poza aso oczywiście to sobie nową włożę z powrotem
Więc zapewniam - przełącznik jest ROZBIERALNY i dalej działa sprawnie, choć bez żarówki.
A u mnie:
- wyciek, a raczej zapocenie olejem od strony rozrządu przy 15000km (dotyczy pewnych partii silników 1.4 8V i 1.6 8V,
- osłona półosi lewej od strony skrzyni 45000km,
- wężyk spryskiwacza tylnej szyby 60000km (MCV),
- korozja na rantach blach pod uszczelkami około 65000km,
- korozja pod kratką zasysania powietrza (podszybie) do kabiny 65000km.
Aktualnie prawie 78000km
Żarówki to tylko mijania i postojówki z przodu.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2011-12-02, 06:24, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum