Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-04, 23:02 Kredka do wypełnienia głębszych rys - jaką polecacie ?
Witam
Mam na zderzaku, na szczescie plastikowym rysy. Jakis czas temu je wypolerowałem pastą typu tempo - lekkoscierna. Chciałbym je jednak dodatkowo zamaskowac. Pomyslalem o kredce - flamastrze - pisaku do wypelniania rys. Wiem, ze uzywaliscie juz tych kredek - chodzi mi o polecenie nejlepszej.
ja kredki nie polecam, jest dobra na chwile chyba, że ja nie potrafię się nią właściwie posłużyć, polecam zakup zaprawki w aso bo cena przystępna a jak dobrze zrobisz to śladu nie będzie.
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2011-12-05, 10:34
Kol Limo ma racje. Kup sobie zaprawkę w ASO. Ja miałem odprysk i zrobiłem sobie, że prawie nic nie widać. Kredka dobra jest na jakiś czas po myciu samochodu znowu trzeba robić korekcje. Z czystym sumieniem polecam zaprawkę
Używałem kredki jeszcze w Fiacie i nic dobrego z tego nie wyszło tak samo jak z woskiem koloryzującym, efekt jest przez chwilę a później znika, zainwestowałem w zaprawkę w Aso i jest git, tylko trzeba to umiejętnie zrobić wtedy nawet śladu niema
Kol Limo ma racje. Kup sobie zaprawkę w ASO. Ja miałem odprysk i zrobiłem sobie, że prawie nic nie widać. Kredka dobra jest na jakiś czas po myciu samochodu znowu trzeba robić korekcje. Z czystym sumieniem polecam zaprawkę
czy ktoś już dostał w ASO zaprawkę do Dustera bronz cayou ?
poinformowano mnie na Lewinowskiej, że jeszcze nie wyprodukowano.
tak jak mówi Mariusz, dobre odtłuszczenie to podstawa, bez tego to wyjdzie kupa. Niezbędne też są dobre warunki do wykonania takiej naprawki tj. pod dachem w miarę możliwości w niezakurzonym strasznie garażu no i dobrze by było żeby autko odstało chwilę (wg instrukcji) bo jak wyjedziesz na taką pogodę za szybko to też lipa będzie. Ja osobiście bym poczekał do wiosny skoro to na plastiku i nie zardzewieje, chyba że masz dobre warunki żeby to porządnie zrobić.
zyga03, spytałem przed chwilą sprzedawcy Pawła z Zodiac Krosno i mówi, że powinna się niedługo pojawić bo już mają nr katalogowy nadany tylko nie ma na magazynie więc musisz trzymać rękę na pulsie
laisar, tak jak napisałem wygląda na to, że dotąd nie było nawet w cenniku, a wg sprzedawcy w moim aso dopiero mają być dostępne w bliżej nieokreślonej lecz ponoć niedalekiej przyszłości
zyga03, spytałem przed chwilą sprzedawcy Pawła z Zodiac Krosno i mówi, że powinna się niedługo pojawić bo już mają nr katalogowy nadany tylko nie ma na magazynie więc musisz trzymać rękę na pulsie [/quote]
no to by się zgadzało, wg ASO na Lewinowskiej zaprawka dotrze do magazynu w końcu stycznia
dobre i to bo ktoś przejechał mi czymś ostrym po błotniku i z powodu braku zaprawki polakierowano mi cały błotnik . O dziwo ASO wzięło niedużo bo 160 zł netto ( z fakturą)
leszeks [Usunięty]
Wysłany: 2011-12-05, 12:08
Lakier zaprawkowy jest idealny do nadwozia, natomiast do zderzaka może być już zły.
Zderzaki produkuje podwykonawca, nie są lakierowane razem z autem i najczęściej mają inny odcień, np. u mnie przedni jest delikatnie ciemniejszy a tylny delikatnie jaśniejszy. Jak macie tak jak ja, to pozostaje tylko mieszalnia lakierów...
Ostatnio zmieniony przez leszeks 2011-12-05, 12:09, w całości zmieniany 1 raz
Jak słyszę o serwisie na Lewinowskiej, to mi się włos jeży na karku - pytałem o zaprawkę, to mi pan uprzejmy poradził pojechać do sklepu motoryzacyjnego, i sobie coś dobrać...
Jak słyszę o serwisie na Lewinowskiej, to mi się włos jeży na karku - pytałem o zaprawkę, to mi pan uprzejmy poradził pojechać do sklepu motoryzacyjnego, i sobie coś dobrać...
coraz trudniej o normalne ASO i potwierdzam , że tez dostałem taką odpowiedz
A po co brać zaprawkę w ASO, jak w każdym punkcie gdzie mieszają lakiery przygotują.
Ja płaciłem chyba dwadzieścia pare złotych za zaprawkę dla Brąz Cajou.
W sklepie Wszystko dla auta czy jakoś tak na ul. Borowskiej we Wrocławiu.
Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 LPG
Wersja: Laureate Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 144 Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-05-04, 09:01 Stłuczka! Spora rysa, co z gwarancja?
Witam!
Przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi, chociaż jestem pewien, że gdzieś już o tym było. Ktoś wysokim autem (pewnie dostawczak) przejechał się po moim błotniku. Nie wiem czy naprawiajac poza ASO nie stracę gwarancji. No i czy to się opłaca?
Proszę o jakąś konkretną radę, albo przekierowanie na temat.
Na razie przy wycenie wpisywałem, że może być upoważnienie myśląc o ASO, ale można to zmienić.
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2012-05-04, 10:23
Co do gwarancji - naprawiając poza ASO możesz ją stracić, ale oczywiście tylko i wyłącznie na naprawiony element. Gdy pojawi się na nim kiedyś rdza, lub wady lakieru, ASO zapene stwierdzi, żę poprzednia naprawa odbyła się niezgodnie z technologią Reno. W ASO prawdopodobnie Wymienią bez zastanowienia całe poszycie błotnika i chyba to jest jednak najlepsza droga naprawy, choć nadaję się to do zaszpachlowania i lakierowania. Odprostować się chyba nie da, bo widać załamania.
Myślę, że takie uszkodzenie bardziej się opłaca zrobić u magika - byle dobrego.
Ja miałem przeorane drzwi dość konkretnie (przednie, do tego uszkodzone tylne i lusterko) i jak policzyłem ile będą mnie kosztowały zwyżki z AC, to naprawiłem u magika od remontu trupów za 1500zł - nie ma nawet śladu po uszkodzeniu, a wierzę, że zanim - jeśli - wyjdzie rdza, to na szrotach będą już do wyboru drzwi na podmianę ;)
Utrata zniżek na AC niby rozkłada się w czasie, ale w ostateczności można zapłacić dużo za naprawę...
Wysłany: 2012-05-04, 12:13
Dlatego znajomy, który sam robił autko po tym jak wściekły słupek parkingowy zaatakował jego niewinną małżonkę, radzi wziąć jego blacharza, bo zrobił idealnie, a jeszcze mu kasy zostało z odszkodowania.
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2012-05-04, 13:05
Nowe auto masz na gwarancji i się zastanawiasz czy robić w ASO nie kumam. Jak nie zrobisz w aso to tracisz gwarancję na cały bok praktycznie bo zapewne będzie cieniowanie sąsiednich elementów. Takie same uszkodzenie miałem w Megane ale to auto miało ponad 10 lat i sam naprawiłem, wypchnąłem błotnik i wgniecenia a rysy na zderzaku i błotniku spolerowałem pasta tempo do tego kierunek strzaskany wymieniłem .
Edit: teraz zobaczyłem że to tylny błotnik a nie przedni czyli grubsza robota z wspawywaniem i szpachlowaniem
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-05-04, 14:14
zabezpiecz prowizorycznie to miejsce przed korozją i naklej plastiki (osłony nadkoli) i nie będzie praktycznie widać - osłona dokładnie przykryje uszkodzenie
nadkole.jpg
Plik ściągnięto 323 raz(y) 42,88 KB
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-05-04, 14:20, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-05-04, 15:12
Szczerze, to już dawno myślałem o osłonach plastikowych. Co do gwarancji to ponoć traci się tylko na element, ale właśnie szukam potwierdzenia tej informacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum