DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy dacia to auto dla biedaków?
Autor Wiadomość
benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-12-03, 22:07   

O zbawiciel się znalazł co to na podstawie 1 egzemplarza chce nawracać wszystkich nieświadomych;) Ja znam 3 właścicieli dacii, okresy eksploatacji od 6mcy do 5,5 roku przebiegi od 14 do 119tys. km i jakoś każdy jest zadowolony. Kumpel z pracy tylko żałuje że w 2005r nie było sandero

dysco
[Usunięty]

Wysłany: 2011-12-03, 22:15   

każdy chwali to co ma a realistów jest mało ilu jest takich użytkowników co by choć raz nie byli na gwarancjii? Bardzo mało.

laisar 
Moderator

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2011-12-03, 22:29   

bebe napisał/a:
Po prostu chciałbym zrozumieć, jak wszystko, czego nie rozumiem.

Noo, wszystkiego, jak wiadomo, się nie da. To pierwsze primo.

A drugie, to akurat w tym przypadku za wiele do rozumienia nie ma: po prostu z niektórych - czasem wielu - wychodzi ta pierwotna małpa albo i jeszcze dalej, jakiś jaszczur: paciorki, moja maczuga jest większa, mam straszniejsze zębiska. Szkoda zawracania gitary.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-12-03, 22:43   

dysco napisał/a:
bo siedzą tu tylko ci bardzo zadowoleni [...]
Wystarczy popatrzeć ile jest postów [o problemach]

I ci zadowoleni napisali tyle postów o problemach? Czy może ta większość niezadowolonych, której tutaj nie ma...

Ale zaraz, przecież tacy nie mogą tu pisać!

Czyli jednak zadowolona mniejszość dowodzi swego zadowolenia produkując znaczącą liczbę postów o powszechnych problemach daciek.

No tak, to zupełnie logiczne <<<:

Gratuluję sportage'a i życzę serdecznie szerokiej drogi - na pewno nie możesz się już doczekać, żeby zmienić forum na jakieś lepsze [:

Kabe 

Marka: X
Model: X
Silnik: X
Rocznik: 1234
Wysłany: 2011-12-03, 23:22   

laisar napisał/a:
na pewno nie możesz się już doczekać...

"Daj spokój, Albercik, to już nie wróci..."
Ty, ja, Bebe, i wielu, bardzo wielu innych - żyjemy w innym świecie. Wiem, gula chodzi, ale może lepiej (jak tu już mówiono) dobrego winka się napić i trwać na pozycjach, nawet jak towarzystwo z końca sali co jakiś czas wychodzi na parkiet odtańczyć czastuszki i puścić bąka. Strrrasznie to wkurzające, ale co zrobisz - wyskoczysz przez okno? Oczywiście, zawsze można po prostu pójść do domu, wsłuchując się w gasnące w oddali bekanie... Ale w końcu człowiek ma skończoną liczbę policzków do nadstawiania.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-12-03, 23:32   

Kabe napisał/a:
gula chodzi

Mogę odpowiedzieć tylko za siebie: bynajmniej - ja naprawdę jestem niespotykanie spokojny człowiek (:

Kabe napisał/a:
człowiek ma skończoną liczbę policzków do nadstawiania.

Ale za to do dyspozycji nieskończoną liczbę literek i może dać odpór - ale nie krytyce, bo w Dacii rzeczywiście jest co krytykować, tylko formie wypowiedzi, lenistwu umysłowemu, niekonstruktywnej marudności, czczym oskarżeniom itp sprawom.

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-12-03, 23:50   

Dzięki helmut: oszczędziłeś mi pisaniny!
laisar napisał/a:
bebe napisał/a:
...nie mogę oprzeć się wrażeniu, że coś mi umyka. :|

To "coś" nie wygląda na zbyt... ważne? cenne? interesujące? Jakie-bądź d:

A co umyka? A no właśnie: IMPONDERABILIA (wbrew warstwie deklaratywnej)!
cóż, mamy społeczeństwo na dorobku:

http://www.sing365.com/mu...82568870002c452

http://www.poema.art.pl/s...us_i_kupcy.html

jan ostrzyca napisał/a:
... W PRL biedak miał mieszkanie ale nie miał samochodu czy TV, dziś biedak ma samochód i TV ale nie ma mieszkania.

Mój ś+p ojciec, miał M4 i telefon (bo był baardzo deficytowym fachowcem) a nawet "Rubina":lol: ale nie miał samochodu, ergo był biedakiem.
Natomiast inni krezusi mieli książeczkę mieszkaniową z perspektywą na mieszkanie "już za 15-20 lat", ew. miejsce w hotelu pracowniczym z kiblem, prysznicem i kuchnią w korytarzu i żur z wkładką mięsną (to ostatnie pozycje zdążyłem poznać jeszcze z autopsji)
aha, z dzieciństwa pamiętam, że niedościgły szczyt marzeń stanowiła Dacia 1300 albo.. Crvena Zastawa ("czerwona barykada", :lol: ) ew. VW którego przywiózł piłkarzyna grający w III lidze niemieckiej. To ostatnie zostało.

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-12-04, 00:18, w całości zmieniany 4 razy  

Kabe 

Marka: X
Model: X
Silnik: X
Rocznik: 1234
Wysłany: 2011-12-04, 00:13   

piotrres napisał/a:
A co umyka? A no właśnie...

Oj tam oj tam... Te, panie, książki, teatry, poety, to tylko wodę z mózgu robią. Darmozjady jedne.
(Przypomina mi się Umberto Eco, na którego pyszne wykłady zresztą chodziłem. - Panie, a te tu książki, na tych wszystkich regałach, to pan żeś przeczytał? -A skąd, te są na najbliższy tydzień!) No, ale o czym tu mówimy. Znowu, jak mawiał klasyk, abstrahujemy od rzeczywistości...

piotrres 

Wysłany: 2011-12-04, 00:27   

Kabe napisał/a:
Panie, a te tu książki, na tych wszystkich regałach, to pan żeś przeczytał? -A skąd, te są na najbliższy tydzień!

Cóś i to przypomina:

"...Zbieracie-mowią-żony kurz!
Ba! Wtedy kiedy nikt nie czyta!
Mieć w domu Wasz Jadłospis Dusz,
I nie móc najeść się do syta (...)"

http://www.tujek.linuxpl....oda_do_mego.php

Kabe napisał/a:
jak mawiał klasyk, abstrahujemy od rzeczywistości...

A czy to grzech pobujać w przestrzeniach Banacha ?! ;-) :lol:

Kabe napisał/a:
Te, panie, książki, teatry, poety, to tylko wodę z mózgu robią. Darmozjady jedne.

A potem panie taki rewolucyję robi! I żeby chociaż po sobie posprzątał!
A koszty uzyskania im zabrać Ooo!

Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-12-04, 00:32, w całości zmieniany 4 razy  

jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2011-12-04, 11:01   

piotrres napisał/a:

jan ostrzyca napisał/a:
... W PRL biedak miał mieszkanie ale nie miał samochodu czy TV, dziś biedak ma samochód i TV ale nie ma mieszkania.

Mój ś+p ojciec, miał M4 i telefon (bo był baardzo deficytowym fachowcem) a nawet "Rubina":lol: ale nie miał samochodu, ergo był biedakiem.

Problemem w tej zgoła niepotrzebnej dyskusji, którą niestety wywołałem jest to, że prawie każdy z dyskutantów odnosi się do swojej sytuacji majątkowej lub intelektualnej dowodząc, że on akurat nie jest biedakiem. Całe to przechwalanie się kto ma działkę a kto jest bogaty duchem jest bez sensu. Dowodzenie w stylu "ja biedny nie jestem a mam Dacię" też jest obok tematu.

W pierwszym poście napisałem, że Dacia została zaprojektowana na biedne rynki. Oczywiście, relatywnie biedne w pojęciu samych Francuzów. Nikt tego nie krył, w matriałach Renault z lat 2005-2009 piszą o tym bez przerwy. Pomysł przerósł autorów i poniekąd wymknął się z założeń, kiedy logana zaczęli kupować obywatele I świata. I tyle.
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

ajax 

Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wysłany: 2011-12-04, 11:52   

Podsumuję ze swojej strony. Kto się zgodzi to się zgodzi, kto ma inne zdanie, niechaj "zamilknie na zawsze" (heh! niemal jak przysięga ślubna ;-) )
Będę niezwykle odkrywczy. Wręcz nieprawdopodobnie ;-)
Nawet jestem uznanym w świecie specjalistą od wyważania otwartych drzwi ;-)

:-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P
DACIA TO SAMOCHÓD DLA TYCH CO KUPUJĄ DACIĘ
:-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P
Jak dla mnie koniec tematu
Ostatnio zmieniony przez ajax 2011-12-04, 11:53, w całości zmieniany 1 raz  

piotrres 

Wysłany: 2011-12-04, 13:08   

jan ostrzyca napisał/a:
(...) prawie każdy z dyskutantów odnosi się do swojej sytuacji majątkowej lub intelektualnej dowodząc, że on akurat nie jest biedakiem. Całe to przechwalanie się kto ma działkę a kto jest bogaty duchem jest bez sensu. Dowodzenie w stylu "ja biedny nie jestem a mam Dacię" też jest obok tematu.

Janie, kto tu się przechwala?!
Masz tu do czynienia z reakcją na stereotyp: "Dacia? Auto dla biedaków!" Tyle, że biedak raczej w Polsce Dacii nie kupi (musi bardziej dbać o kasę i...wizerunek) O Indiach już tu nie wspomnę.
jan ostrzyca napisał/a:
W pierwszym poście napisałem, że Dacia została zaprojektowana na biedne rynki. Oczywiście, relatywnie biedne w pojęciu samych Francuzów.

A hierarchia celów i wartości też tu jest nie bez znaczenia (tj. Auto ten Święty Graal naszego społeczeństwa, nie koniecznie musi dla wszystkich być najważniejszy)

A tak w ogóle to masz rację. Na tym forum udzielamy się głównie MY: Krezusi I Giganci Ducha i Koryfeusze ;-)

jan ostrzyca napisał/a:
Pomysł przerósł autorów i poniekąd wymknął się z założeń, kiedy Logana zaczęli kupować obywatele I świata. I tyle.

Zgoda,
Jak z tym śrubokrętem który okazał się być lepszym otwieraczem do piwa niż śrubokrętem, :lol: i paroma innymi konstrukcjami (wystarczy spojrzeć na historię techniki lotniczej) które okazały się lepsze na innym polu niż te, do którego były desygnowane.
Zapewne, nie pierwszy i ie ostatni raz w historii techniki.

http://www.ponts.org/agen...C_Diffusion.pdf

Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-12-04, 13:10, w całości zmieniany 1 raz  

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-12-04, 13:10   

jan ostrzyca napisał/a:
w matriałach Renault z lat 2005-2009 piszą o tym bez przerwy

Rzuć zatem cytatem - wszystkie są dostępne w wersji elektronicznej, wystarczy wkleić...

piotrres 

Wysłany: 2011-12-04, 13:12   

ajax napisał/a:

Ja też, ja też!!!

ajax 

Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Wysłany: 2011-12-07, 18:33   

piotrres napisał/a:
ajax napisał/a:

Ja też, ja też!!!

Jak dobierzemy jeszcze jednego, to będziemy się mogli chwalić: "Takich 2-ch jak nas 3-ch wystarczy za pięciu"
P.S. Stare hasło piłkarskie z czasów gdy o Bońku mało kto słyszał a królowali Szarmach, Lato i Gadocha
P.P.S. Młodzi nie będą mieli pojęcia o kim piszę ;-) Znak, że jestem dinozaurem :mrgreen:

eplus 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-12-07, 20:14   

Lato nadal bryluje. :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol:

Karud 

Marka: Subaru
Model: Forester
Silnik: 2,0 N/A
Wysłany: 2011-12-07, 21:29   

piotrres napisał/a:
aha, z dzieciństwa pamiętam, że niedościgły szczyt marzeń stanowiła Dacia 1300 albo.. Crvena Zastawa ("czerwona barykada", :lol: ) ew. VW którego przywiózł piłkarzyna grający w III lidze niemieckiej. To ostatnie zostało.

Nie no, szczytem marzeń to chyba jednak "beczka" była...

aksel 

Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2017
Wysłany: 2011-12-07, 22:20   

ja się wypowiem jako posiadacz 10 letniego Seata 1.9 TDI od dziadka z Niemiec, jako osoba która chciała kupić Dacię...

nie kupiłem Dacii ze względu na bogatą zawartość działu z problemami, nie do przyjęcia są dla mnie historie gdzie człowiek jeździ do salonu coś poprawiać. Znam przypadki także w innych markach że nowe auto z salonu nadaję sie do poprawek...
Dlaczego więc mam zamieniać auto którym przejechałem bezawaryjnie 40tys km? Stać mnie na nowe ale go nie chcę, to jest tylko samochód, dupowóz, przemieszczacz z punktu A do B

Szkoda tylko że w naszym kraju wg opinii wielu auto jest wyznacznikiem statusu społecznego...

Żyjemy w Polsce - znajdą się ludzie którzy kupią Dacię bo uznają to za rozsądny wybór, kupią ją także ludzie którzy muszą innym udowodnić że stać go na nowe auto.

Znam na prawdę wielu ludzi którzy chcą mieć wszystko i mają - na kredyt, wożą się w używanych audi czy nowych skodach, w mieszkaniach na kredyt mają tv na raty 0 % koniecznie z kinem domowym by zagłuszyć podczas seansu sąsiada....

Przyjmujmy fakty z pokorą, ilu ludzi w kraju stać na nowe auto? Ja myślę stać = kupić za gotówkę. Żyjemy w Polsce gdzie przeciętnie zarabia się 500 euro!

Ja się zgodzę ze zdaniem że Dacia jest autem budżetowym - taniochą dla krajów gdzie kupno nowego auta nie jest problemem.
Ostatnio zmieniony przez aksel 2011-12-07, 22:22, w całości zmieniany 1 raz  

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-12-07, 23:23   

aksel napisał/a:
nie kupiłem Dacii ze względu na bogatą zawartość działu z problemami

Każdy ma prawo do swoich poglądów/ocen/opinii i trzeba to przyjąć/uszanować. Uważam jednak, że chyba aż tak źle z Dacią (jako marką) nie jest, nie jestem fanatykiem i na pewno z faktu, że obecnie jeżdżę samochodem tej marki nie wynika "obowiązek" by jej bronić, czy gloryfikować. Jest to moja druga Dacia (pierwsza to model 1410) i na pewno trudno porównywać ówczesne Dacie z obecnymi. Nasi Klubowicze są bardzo aktywni i być może stąd bierze się przeświadczenie, że zawartość działu z problemami jest taka a nie inna. Członkowie klubów innych marek są bardziej powściągliwi w kreowaniu swoich opinii - zwłaszcza negatywnych dot. użytkowanych samochodów a pewnie też miewają problemy za swoimi samochodami.
W ożywionej dyskusja jaka się rozwinęła w tym temacie padały już najróżniejsze argumenty i chyba niewiele już pozostało do dodania. Zgadzam się z użytymi już argumentami, że na tak sformułowane jak w tytule wątku pytanie nie ma jednoznacznej (bo jej być nie może) odpowiedzi.

yakov 

Marka: Jeep
Model: Compass
Silnik: 1.4
Rocznik: 2019
Wysłany: 2011-12-08, 08:51   

Jak ktoś słusznie zauważył nie ma samochodów dla biedaków - takowych nie stać jest na samochód (co widać po próbie firmy TATA).
Ja kupiłem Dustera dlatego, że:
a) chciałem nowy samochód,
b) na dodatek SUVa,
c) i tylko na Dustera było mnie stać.
Być może jeśli posiadałbym większe zasoby finansowe zainteresowałbym się innymi markami samochodów.
Ostatnio zmieniony przez yakov 2011-12-08, 08:53, w całości zmieniany 1 raz  

Ammianus 

Model: Sandero
Wysłany: 2011-12-08, 09:05   

aksel napisał/a:
nie kupiłem Dacii ze względu na bogatą zawartość działu z problemami, nie do przyjęcia są dla mnie historie gdzie człowiek jeździ do salonu coś poprawiać.

W ten sposób nie kupisz żadnego samochodu - tu nie ma reguły która mówi, że tańsze auta z salonu wracają na warsztat, a droższe nie.
Znaną mi rekordzistką jest Insignia, która w ciągu pół roku była 5 razy w serwisie (2 razy unieruchomiona), co parę tysięcy km właściciel musi resetować komputer, a i gumowe dywaniki przetarły się po 15 tysięcach...

limo 

Marka: -----------
Model: ----------
Silnik: ----------
Rocznik: ---------
Wysłany: 2011-12-08, 09:51   

ja słyszałem od gościa holującego samochody, że raz holował bmw x6 z przebiegiem kilkuset km, elektronika od skrzyni wzięła i umarła.

PiotrWie 

Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014
Wysłany: 2011-12-08, 10:01   

TD Pedro napisał/a:
Nasi Klubowicze są bardzo aktywni i być może stąd bierze się przeświadczenie, że zawartość działu z problemami jest taka a nie inna. Członkowie klubów innych marek są bardziej powściągliwi w kreowaniu swoich opinii - zwłaszcza negatywnych dot. użytkowanych samochodów a pewnie też miewają problemy za swoimi samochodami.

Nie całkiem się z tym zgadzam - od lat uczestniczę w forach dotyczących samochodów którym jeżdżę i wydaje mi się że na forum Dacii jest zdecydowanie mniej postów typu " Ratunku" czy "Pomocy, nie pali", co zresztą jest zrozumiałe - najstarsze Dacie nowej generacji są z 2005roku a więc względnie nowe. Gdyby oddzielić posty "ogólnofilozoficzne" jak np. ten, porady odnośnie techniki, sensu wyposażenia dodatkowego to ściśle technicznych porad związanych z awariami jest bardzo mało - a gdyby jeszcze dało odrzucić się te "podejrzane" - np wczesną wiosną ktoś pisał że mu zimą od piasku zszedł cały lakier na drzwiach, poproszony o zdjęcia ( bo niektórzy chcieli wiedzieć gdzie sprawdzić czy im nie schodzi) znikł to postów technicznych byłoby bardzo mało. Dacia jest mało awaryjna nie z powodu jakiegoś zaawansowania technicznego czy super jakości wykonania - jest po prostu zrobiona głównie z wypróbowanych klocków z półki Renault, których wady dawno wyszły w eksploatacji i zostały poprawione - był to przynajmiej dla mnie główny powód wyboru Dacii spomiędzy marek budżetowych
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2011-12-08, 10:03, w całości zmieniany 2 razy  

dragon 

Silnik: 1,6 LPG
Wysłany: 2011-12-08, 10:32   

PODSUMOWANIE
Co za dyskusja! Ta zaciętość, rozbiezność opini. Najśmieszniejsze, że wg mnie wszyscy mają po trochu rację. Dacia miała być tanią alternatywą dla wschodniej europy, a podbiła zachód przebojem. Miała być autem tanim, a tu proszę od najtańszego sedana logana, który miał być jeździdłem dla biedaków do dustera, a teraz nawet vana niedługo, ciągły rozwój. Nawet logan już nie przypomina tego pierwszego. Jak to możliwe? Czemu nie udaje się to innym? Tacie, chińczykom? Według mnie wyglądało to tak, że przeciętny niemiec, francuz na początku może i kpił z daci. Z czasem gdy okazało się, że musi stać obok swojego cudownego, drogiego auta zepsutego z powodu elektroniki, lub zbyt skomplikowanej budowy silnika, gdy obok przemyka dużo prostrza dacia. Pojawiło się zaciekawienie, potem próby, a na koniec zaufanie. Nie słyszałem, żeby dacia miała poważne awarie wykluczające z jazdy z jakiśch dziwnych i niejasnych powodów technologicznych. Dacia jest puzlem poskładanym z klocków renault z dodatkami nissana. Sieć serwisowa już była i to dobrze rozwinięta w całej europie. Większość usterek jest prosta i mechaniczna, dla serwisu szybka do usunięcia. Mechanicy świetnie znali wszystkie podzespoły od lat. W rezultacie gdy w drogim luksusowym aucie mechanicy od tygodnia szukali przyczyny jakiejś usterki, to dacia pomykała bez ważnych usterek, bo umówmysię. Dla mnie większość usterek wymienianych na forum to są "pierdoły", nic co wyłączyło by dacię z użytkowania na amen aż do specjalistycznej naprawy. Można je naprawiać, albo nie ale MOŻNA Z NIMI JEŻDZIĆ! Poza tym normalnie i zwyczajnie dacia się udała optycznie. Może się podobać, zwłaszcza sandero i duster. A to sprawia, że w Swiętochłowicach gdzie odbierałem autko w marcu razem ze mną w kolejce zapisani byli obywatele niemiec! Jest mnóstwo marek, które choć drogie i przeładowane elektroniką są zwyczajnie nieudane wzrokowo, a homo sapiens wzrokowcem jest jednak i basta. Na koniec najważniejszy slogan "najwięcej auta za takie pieniądze". Jeżeli zastanawiając się nad Dusterem zaglądałem do bagażnika i porównywałem go ze Sportagem, do którego też zaglądałem, Dodgem, Chewroletem, Fiatem i innymi markami do 50-60tys. To zastanawiałem się o co chodzi? Jak to możliwe? I gdybym stał przed inną marką z takimi gabarytami, ale ze słabiej rozwiniętą lub raczkująca siecią serwisową, to rzeczywiście wolałbym w miarę niezawodną używkę. I w życiu nie logowałbym się na forum żadnym, ale dacia na to zasługuje po prostu. :-)
O JEJ! :shock: Ale dzieło wiekopomne, aż paluchy bolą! Przepraszm za przydługość wywodu, ale po przeczytaniu trego postu leżało mi to widocznie na wątrobie ;-)
Ostatnio zmieniony przez dragon 2011-12-08, 12:50, w całości zmieniany 1 raz  

monopios 

Marka: DACIA
Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Wersja: Arctica
Wysłany: 2011-12-08, 10:35   

aksel napisał/a:
przemieszczacz z punktu A do B

a nie lepiej do punktu G :lol: :lol:

Odpowiedz do tematu