Mam myśl, może by się tak zebrać razem i nakłonić jakiegoś producenta aby zrobił normalną, wsuwaną roletę bagażnika do Dustera? To jest chyba najbardziej upierdliwy element w codziennym użytkowaniu, mam już jej po prostu dość i zaczynam mieć zabójcze myśli pod adresem osoby, która to zaprojektowała.
A może ktoś wie, jak zaadaptować taką roletę z innego samochodu? Jakiś pomysł, cokolwiek?
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2011-12-15, 15:17
Koszt materiałów może z 50 PLN. Co się składa na resztę nie mam pojęcia, ale postawię Dustera przeciw zgniłym orzechom, że z udziałem MNŻ z maszyną do szycia mógłbym uzyskać porównywalny efekt za max 30 PLN i 2 godzin.
Pewnie niedługo pojawi się oryginalny, mało używany klucz do kół do Dacii Duster za 999,99 PLN
Ktoś sobie jaja robi.
Mam myśl, może by się tak zebrać razem i nakłonić jakiegoś producenta aby zrobił normalną, wsuwaną roletę bagażnika do Dustera? To jest chyba najbardziej upierdliwy element w codziennym użytkowaniu, mam już jej po prostu dość i zaczynam mieć zabójcze myśli pod adresem osoby, która to zaprojektowała.
Jestem jak najbardziej za. Jak już w którymś wątku pisałem, to jest jedyna rzecz w Dusterze która mnie tez doprowadza do szewskiej pasji
Jak się sprzeda, to wystawię moją.
Może spytacie się gościa, co wymyślił w zamian.
U mnie roleta czy półka wylatuje od razu po zakupie auta - tylko przeszkadza.
Po prostu zamiast docenic geniusz projektanta i czuc sie wyroznionymi zachowujecie sie jak niewdziecznicy i psioczycie na wart 500 zeta element waszych Drakul ;P
A na powaznie to jak komus tak bardzo przeszkadza roleta to dysponujac wolnym czasem mozna samemu zrobic polke - odpowiednio przycieta plyta pilsniowa/z tworzywa, dwie poprzeczki, samoprzylepna tapicerka powinny wystarczyc :)
A na powaznie to jak komus tak bardzo przeszkadza roleta to dysponujac wolnym czasem mozna samemu zrobic polke - odpowiednio przycieta plyta pilsniowa/z tworzywa, dwie poprzeczki, samoprzylepna tapicerka powinny wystarczyc :)
Ale zupełnie nie o to chodzi. Po prostu chciałbym mieć roletę taką, jaka jest w prawdziwym samochodzie. Na przykład Skoda Fabia Combi:
Ciągnę lekko za uchwyt, zwija się sama. Czy to naprawdę takie drogie by było? Ta roleta z Dacii jest jak z samochodu dla biedoty, nie czarujmy się. Tanie plastiki, uboga deska rozdzielcza, to wszystko rozumiem i to mi nie przeszkadza bo nie zmienia funkcjonalności, nie zabiera radości z użytkowania. Ale ta przeklęta roleta bardzo.
chciałbym mieć roletę taką, jaka jest w prawdziwym samochodzie. Na przykład Skoda Fabia Combi:
albo pokrywę jak w moim ś.p. Leopoldzie.
Oj, ci ja biedny, biedny głupi ,a nieszczęśliwy, zamiast kupić Prawdziwe, Wiesz Co Dobre, Auto skusiłem się w swej prostackiej chytrości swojej na offertę dla nędzarzy z III świata wykonaną z płyty pilśniowej i tandetnych plastików, takichże kabli i przepalających się co 2E+004 km żarówek (wg TUV poważna awaria układu elektryczego)
A na poważnie: ta szmatka na patykach doprowadza mnie do szału. Przecież w MCV jest normalna roleta i nic nie przeszkadzało by zrobić taką w Dusterze. W końcu nie podniosłoby to ceny o guglion lei w złocie.
Ale, jak podejrzewam, chodzi o wytworzenie w potencjalnym kupującym "takiego uczucia taniości" (jak w reklamie pewnej sieci komórkowej)
bushi napisał/a:
....jak komuś tak bardzo przeszkadza roleta to dysponując wolnym czasem można samemu zrobić półkę - odpowiednio przycięta płyta pilśniowa/z tworzywa, dwie poprzeczki, samoprzylepna tapicerka powinny wystarczyć :)
Ponieważ planuję umieścić koło zapasowe na sztorc a la Kangur 4x4 (to skutek założenia LPG) więc chciałem czymś zastąpić ową przeklętą pseudoroletę.
Dwa dni temu rozważałem zrobienie takiej pokrywy z poliwęglanu komórkowego, weluru samoprzylepnego i rurki aluminiowej. I okazało się, że zrobienie prostej podnoszonej pokrywy jest niemożliwe, ponieważ będzie haczyła przy podnoszeniu o słupek C. Jedynym wyjściem jest układ segmentowy, a to już ciut komplikuje zabawę, jeśli chodzi o poprawne wykonanie i trwałość bądź co bądź, chałupniczej konstrukcji.
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-12-15, 23:01, w całości zmieniany 6 razy
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-15, 23:00
Ja bym poszukał rolety z innego modelu/marki z jakiegoś rozbitka i dopasował. Chociażby z MCVki, bo w niej mechanizm zwijania rolety jest tylko na końcach, w środku to po prostu patyk i zawijany na niego skaj czy co tam. Nie ma chyba przeszkód, żeby patyk skrócić na wymiar, a samą "treść" rolety zrobić z czegokolwiek, łącznie ze zrobieniem odpowiednich mocowań wolnego końca rolety.
Ja miałem pomysł na siatkę "maskującą" zamiast rolety. Siatka elastyczna, czarna, mocna, można samemu ją "zagęścić" maskowaniem podpinając gęściejszą siatkę. Ponadto koło zapasowe też się zmieści ...
Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 269 Skąd: spod Warszawy
Wysłany: 2011-12-16, 13:21
Wspieram piotrkrk w jego desperacji. :) Ktokolwiek odkryje zamiennik / wymienik zasłuży sobie na dozgonną wdzięczność dustonautów, w tym i moją (już wkrótce, odbiór do 10.02!)
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2011-12-16, 13:43
taka roletka-tapetka niegłupia niegłupia nawet rzecz. Tylko trzeba by najpierw wycyrklować rozmiar bagażnika dustiego,zbadać system mocowania w dedykowanym do niej rydwanie, wreszcie pomyśleć jak, i czy w ogóle da się ten instrument przeszczepić? Jakoś czarno to lukam . Ta Atłasowo Aksamitna Fałda Rozkoszy w Jaspisowo Mrocznej Grocie jest wunderbar!Od razu rzuciła mi się w oczy i zacząłem marzyć, co w niej ukryję przed oczyma postronnych. Można w niej zabunkrować palczatki,beret z antenką albo nawet rodzinną umbrelkę. Więc wypada nie wybrzydzać tylko podziwiać wypas jak w superbie lauren clements
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2011-12-16, 19:45, w całości zmieniany 6 razy
A było trzeba dopłacić parę groszy za looka z ciemnymi szybami i cały chlew w bagażniku byłby niewidoczny bez żadnej rolety
Ja tam się nie przejmuję - u mnie jest widoczny
Nie znoszę ciemnych szyb
Ani rolet
Ostatnio zmieniony przez eplus 2011-12-16, 14:26, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2011-12-16, 14:51
piotrkrk napisał/a:
Ano, gdybym wiedział wcześniej, kupiłbym Superba
miałem na myśli wyłącznie schowek na parasolkę - zresztą ukrywając go w Fałdzie Rozkoszy łatwiej i szybciej da się po nią sięgnąć, niż dłubać gdzieś w drzwiach, gdzie pewnie zapleśnieje
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2011-12-16, 14:51, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-12-16, 19:51
bebe napisał/a:
Zmierzcie i podajcie tutaj rozstaw punktów mocowania dusterowej roletki. Zdjęcia punktów mocowania w zbliżeniu również byłyby nie od rzeczy.
jakiś odręczny rysunek-schemacik z wymiarami nie byłby od rzeczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum