ponadto 4x4 też trochę zawyża , generalnie w warunkach "normalnej" eksploatacji (czyli innej niż odcinki 3-4 kilometrowe z długimi przerwami) pozwala zachować poziom ok. 10-10,5 l LPG co chyba powodów do niezadowolenia nie powinno wywoływać...
krakry1 napisał/a:
dlatego kocham mojego diesla
ja też... ale ostatnio trochę za dużo przy nich (różne spece od podatków, norm EURO itp...) majstrują...
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-12-23, 20:44
mimo wszystko porównanie kompletnie pozbawione sensu 12litrów LPG to 33,6zł, a więc około 6-6,1litra ON. W skrajnie nieekonomicznych warunkach (zima, ślisko, odcinki 3-4km) duster dci spali więcej... Rozważania diesel/benzyna/gaz zostawmy lub rozwińmy w innym wątku
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 817 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2011-12-24, 13:49
Witam, jestem po pierwszym tankowaniu Dustara i o dziwo nie jest tak tragicznie. Przejechałem 350 km (jazda mieszana trochę trasy, trochę miasta - nawet krótkie dystanse) na 30 litrach paliwa. Nie mam komputera więc obliczenia są na podstawie tankowania "pod korek". Wychodzi około 8,6 l/100 co chyba nie jest złym wynikiem.
Nie rozumiem, skąd to zdziwienie? Kolega ma diesla
No właśnie spojrzałam na jego opis przed napisaniem odpowiedzi i "domyśliłam się" że to benzyna. Czyli się pomyliłam. To teraz już bardziej prawdopodobne to spalanie.
Jeżeli kogoś interesuje ecojazda i faktyczne wykorzystanie możliwości diesla, czyli niskie spalanie, to jednorazowy, sporadyczny wyczyn jest niczym, jeżeli średnie spalanie przewyższa nawet to katalogowe. Oczywiście należy wziąć pod uwagę warunki eksploatacji, ale ... ja eksploatację MCV-ki (dCi, teoretycznie 85 KM, ale po osiągach musiałem mieć auto o mocy około 100 KM; niestety na hamowni nigdy nie byłem) po ponad 90 tys. km zakończyłem ze średnim zużyciem 4,6, w trasie bardzo często zdarzało mi się uzyskiwać wyniki poniżej 3,5, a sporadycznie nawet poniżej 3 litrów (przy średnich prędkościach przekraczających 60 km/h).
I tylko za to właśnie mógłbym napisać, to co Ty napisałeś i zacytowałem. Tyle, że dzisiaj jeżdżę benzyniakiem
choc 68 KM coraz bardziej mnie wkurza - za malo jak na sandero ;-(
Pomyśl o tych którzy mają 68KM w sporo cięższych MCV-kach
_________________ Fiat Punto I - 275 litrów bagażnika
Fiat Marea Weekend - 500 litrów bagażnika
Dacia Logan MCV - 700 litrów bagażnika
... aż strach pomyśleć ile będzie musiało mieć następne auto
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-28, 14:36
Znowu wycieczka Warszawa - Zielona Góra - Warszawa. W tamtą stronę: 10,4 l/100 km, musiałem tankować w Rosinie. :| Z powrotem doszła jeszcze wycieczka po Poznaniu celem odwiezienia babci - 9,2 l/100 km. Na autostradzie równo 140 km/h z tempomatem, poza autostradą tyle, ile wolno (60-100 km/h). To chyba jedyny przypadek w historii motoryzacji polskiej, kiedy w trasie pali więcej niż w mieście. ;)
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-12-28, 14:40
bebe napisał/a:
To chyba jedyny przypadek w historii motoryzacji polskiej, kiedy w trasie pali więcej niż w mieście. ;)
Obawiam się że nie jedyny. U mnie zaawansowany ecodriving 50%miast/50%krótkie trasy to 5.86litra/100km. Trasa 320km z czego 94% to autostrada, prędkości lwg. licznika 150-160 km/h na zimówkach i spalanie 6.89litra/100km, Autostrada fajna rzecz, ale kosztuje - i przy bramkach wjazdowych i przy dystrybutorze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum