A pamiętacie jeszcze? Zatonięcie barki z ładunkiem samochodów z Żerania w jeziorze włocławskim?
"Wiał silny wiatr. Pchacz ciężko pchał barkę pod wiatr i fale. Grzywacze przelatywały przez dziób, a w barce natomiast zbierało się coraz więcej wody. Nie zauważono tego z pchacza. Gdy zorientowano się w sytuacji, zdołano tylko w porę odcumować barkę. Barka z samochodami znikła w falach. Opadła na dno, na 11 metrów. Śmieszne jest tylko to, że wydobyte samochody sprzedano dużo drożej, niż normalnie, na aukcji w Bydgoszczy."
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2011-12-10, 22:21
jurasek15 napisał/a:
Ktoś już sprawdził porządnie te Uniroyal MS PLUS 66 215/65R16 98 H, bo zamierzam takie kupić?
kupiłem komplet i leżą założone na stalówki, niestety nie mam na radzie na czym przetestować, wybierając akurat te opierałem się na wielu pozytywnych opiniach i w miarę rozsądnej cenie
Jeżdżę na tych Uniroyalach pierwszy sezon. Na śniegu jeszcze nie testowałem. Bardzo dobrze trzymają na deszczu. Na błocie sie nie zaklejają. Myślę, ze podobnie powinno być na śniegu. Bardzo ciche jak na zimówki, niskie opory toczenia. Nie jest to opona terenowa ale do spokojnej eksploatacji w typowych warunkach zimowych wystarczy.
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 817 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2011-12-24, 14:08
W minionym tygodniu po raz pierwszy Duster wjechał na śnieg. Jestem nile zaskoczony ponieważ "fabryczne opony" wielosezonowe spisywały się nad wyraz dobrze. zarówno na drodze z błotem pośniegowym jak i na śniegu. Tak więc subiektywnie rzecz ujmując twierdzę, że generalnie nie ma istotnych różnic w użytkowaniu (prowadzeniu) pojazdu wyposażonego w opony zimowe i wielosezonowe.
Aby od razu uciąć wszelkie komentarze zgadzam się, że różnice mogą się pojawić, a raczej na pewno pojawią się w warunkach ekstremalnych jak np. duża ilość śniegu, konieczność nagłego hamowania. Jednak w sytuacji ograniczonej przyczepności jedynym sposobem staje się przede wszystkim zdjęcie nogi z gazu.
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2011-12-25, 08:01
Też w tym roku już raz po śniegu z błotem pojeździłem i nie było źle ale... tak jak kolega Blacha pisze trzeba ostrożnie bo hamowanie na dobrych prawdziwych zimówkach a takie miałem w astrze, było pewniejsze, więc jak ktoś zdecyduje się ma jazdę zimą na fabrycznych M+S musi uważać.
Tak gwoli ciekawości to jakieś 10 lat temu daewoo nubirą na letnich kormoranach pojechałem w góry na sylwestra do Przesieki w Karkonoszach i to był Hard Core (a może głupota), kurna jak sypnęło gdy miałem wracać to musiałem w dół na około zjeżdżać bo pod górę krótszą drogą nie dało rady.
Wszystkim planującym zimowe górskie eskapady Dusterkami polecam jednak dobre zimowe opony.
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2011-12-25, 08:08, w całości zmieniany 1 raz
Dosypało śniegu jak się spisują opony zimowe w waszych DUSTERACH ( 4x2 ) i jaką firmę polecacie jaki model opony. Ja się zastanawiam nad oponami Michelin Alpin A4,Dunlop, albo Goodyear Ultra Grip 8. Czy warto?niby są najlepsze z góry dzięki .
fabryczne opony" wielosezonowe napewno nie nadają się na zimę mały osiedlowy podjazd pod górkę i totalna klapa wszyscy wyjechali a ja 5min walczyłem z wyjazdem następny zakup to opony zimowe
fabryczne opony" wielosezonowe napewno nie nadają się na zimę mały osiedlowy podjazd pod górkę i totalna klapa wszyscy wyjechali a ja 5min walczyłem z wyjazdem następny zakup to opony zimowe
Kolego, a Twoje autko ma ESP? Będę odbierał Drakulę w okolicach marca i zastanawiam się czy z ESP dam radę przejeździć końcówkę (tak by się mogło wydawać) zimy na tym co postawią w salonie? Żadnych trudnych terenów nie planuję - napęd 4x2 - ale z tymi trudnościami przy podjeździe pod górkę trochę mnie zmartwiłeś, nie chciałbym ześlizgiwać się z "głupiego" wyjazdu/wjazdu do garażu....
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-01-17, 09:28
Fabryczne dają radę, w sobotę wpadłem rano w śnieg z deszczem i zamarzającą breję na asfalcie, jednym słowem masakra. Przejechałem tak kilkadziesiąt kilometrów po takim śniego - lodzie i ani razu mnie nie rzuciło poślizgiem w bok:). Z hamowaniem też nie było dużych problemów.
Wiadomo, bez zbędnego szarżowania bo zimówki to to nie są ale paniki nie było:)
Oczywiście, że dobre zimy zawsze pewniejsze ale tragedii nie ma.
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-01-17, 09:29, w całości zmieniany 2 razy
Kiedyś w astrze miałem GOODYEAR EAGLE VECTOR też wielosezonowe i spisywały się dość dobrze.
W naszym klimacie zimy są raczej mokre a drogi często pokryte błotem pośniegowym i ciekawe czy taki goodyear all weather nie będzie lepszy niż typowa zimówka na śnieg.
No chyba że ktoś mieszka w górach albo często jeździ do ikei w Sztokholmie:)
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-01-17, 09:52, w całości zmieniany 3 razy
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-01-18, 17:04
Pat13 napisał/a:
Jestem na nartach w Szklarskiej, mam fabryczne całoroczne opony, żadnych problemów, manewry na zaśnieżonych parkingach bez uślizgów, napęd 4x4 auto.
zastanawiałem się poważnie, czy jak będę za dwa tygodnie odbierał auto z Lublina, nie podrzucić im do salonu zimówek i kazać zmienić, żeby bezpiecznie dojechać do domu, ale skoro tak twierdzisz - pewnie sobie dopuszczę
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 817 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2012-01-18, 20:04
Potwierdzam dobrą "pacę" fabrycznych opon wielosezonowych. Sprawdzone podczas zeszłotygodniowego ataku zimy. Przyczepność i zachowanie na śniegu i błocie pośniegowym porównywalne z oponami zimowymi.
Nie wypowiadam się co do działania tych opon w warunkach ekstremalnych - nie jeżdżę w takowych.
Generalnie, przed odbiorem swojego "Prochowca" (końcówka listopada 2011) myślałem o kupnie zimówek, posłuchałem rady dilera i teraz nie żałuję.
Dar1962 - proponuję Ci byś spróbował jazdy na fabrycznych i jeśli uznasz za stosowne - kupno zimówek, ew. wstrzymanie się do końca sezonu (zostały 2-3 miesiące) po którym opony na pewno będą tańsze.
Ja akurat fabryczne wielosezonowki zle ocenialem nawet w okresie wiosenno-letnim, tak wiec bez zastanawiania sie kupilem zimowki. Kazdy ma inne odczucia.
Gwoli ścisłości fabryczne wielosezonówki różnią się w poszczególnych wersjach o ile pamiętam. Ja w Laureate 4x4 dostałem Micheliny, w podstawowej wersji były Continentale (przynajmniej tak było jak ja odbierałem - czyli w grudniu 2010). Nie wiem czy marka opon zależała tez od wersji 4x2/4x4.
Może niech każdy uzupełni w wątku gdzie odliczamy Dustery jakie fabrycznie dostał opony :)
Ostatnio zmieniony przez sereq 2012-01-18, 22:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-01-18, 22:42
zimówki (felgi,opony,śruby)kupiłem jeszcze w październiku - dosłownie w tydzień po złożeniu zamówienia na Dustera zanim winda cen poszła w górę mój sprzedawca też ściemniał,że 4x4 plus ESP plus niezłe ogumienie (nie wiem jakie - prawdopodobnie michelin) jakie dają do tej wersji - powinno mi wystarczyć. Ale stare nawyki wzięły górę i zaopatrzyłem się w zimowy komplet. Biorąc pod uwagę perspektywę paru ładnych lat eksploatacji Dustiego sądzę,że ta inwestycja się opłaci
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-01-18, 22:45, w całości zmieniany 1 raz
Gwoli ścisłości fabryczne wielosezonówki różnią się w poszczególnych wersjach o ile pamiętam. Ja w Laureate 4x4 dostałem Micheliny, w podstawowej wersji były Continentale (przynajmniej tak było jak ja odbierałem - czyli w grudniu 2010). Nie wiem czy marka opon zależała tez od wersji 4x2/4x4.
Może niech każdy uzupełni w wątku gdzie odliczamy Dustery jakie fabrycznie dostał opony :)
Duster 4x4, który przyszedł w lipcu, a którego nie odebraliśmy - też był wyposażony w Micheliny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum