Zasięg wg tankowania:
L=418,5 km
V= 41,15 L LPG
b_j=9,84 LPG/hkm wg komputera 9,2 L/hkm "czegoś"
Tryb użytkowania: 25% miasto 75% trasa ale z przejazdami przez miasta spora cześć terenie podgórskim, w tym ostatnio 120 km po zaśnieżonych drogach. W tej trasie znajduje się jeszcze 30 km jazdy "przypominającej" nawyki dla jazdy w warunkach zimowych po drogach 10 kat. odśnieżania po górkach w okolicah RZ Klimatyzacja 20% (osuszanie wnętrza).
Na tym baku niekoniecznie uprawiamłem eco-driving,
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2012-01-17, 23:58, w całości zmieniany 1 raz
Mi ostatnio komputer pokazuje 12,5 na sto , ale wszystko w korkach i po górzystym terenie z śniegiem na drogach , do tego odpalam auto i dopiero odśnieżam. Na baku o dziwo przejechałem 485 km [43L zbiornik] niestety nie dotankowałem zbiornika paliwa do pełna to nie wiem ile poszło benzyny [znikły dwie kreski].
Ps.Powinni karać za brak zimówek ostatnio wlekłem się kilkukrotnie za pacjentami na slikach- 9km jazdy pod górę na 1 i 2 biegu
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-01-18, 14:30
sądzę,że w tej sytuacji opieranie się o informacje z komputera pokładowego będzie bardzo niedokładne. Żeby zrobić w miarę dokładne litrażowanie, sprawdzi się lepiej stara metoda zapisywania zatankowanych litrów paliwa, kilogramów gazu podczas kolejnych tankowań i przejechanych kilometrów a potem kalkulator w rękę
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-01-18, 14:32, w całości zmieniany 2 razy
Żeby zrobić w miarę dokładne litrażowanie, sprawdzi się lepiej stara metoda zapisywania zatankowanych litrów paliwa, kilogramów gazu podczas kolejnych tankowań i przejechanych kilometrów a potem kalkulator w rękę
bardzo chętnie skorzystam ale może jakiś konkretny "przepis"... (tak krok po kroku)
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-01-18, 19:54
TD Pedro napisał/a:
bardzo chętnie skorzystam ale może jakiś konkretny "przepis"... (tak krok po kroku)
Ilość litrów podzielisz przez liczbę przejechanych kilometrów, mnożysz przez 100 i masz spalanie w itrach/100km
Przykładowo:
Ilość paliwa: 35litrów:
Przebieg na zbiorniku: 520km
Ilość litrów podzielisz przez liczbę przejechanych kilometrów, mnożysz przez 100 i masz spalanie w itrach/100km
dzięki nie wiedziałem, że to takie proste...
polecam moje wcześniejsze posty dotyczące tego tematu np.
http://www.daciaklub.pl/f...=asc&start=1020
a dowiesz się, że chodzi o co innego niż tylko wyliczenie rzeczywistego zużycia paliwa...
- przypomnę/poinformuję, że próbuję dowiedzieć się (nie tylko ja) zużycie czego wskazuje komputer pokładowy w samochodzie z instalacją LPG a ponieważ kol. Dar1962 "rzucił" hasło
Dar1962 napisał/a:
sprawdzi się lepiej stara metoda zapisywania zatankowanych litrów paliwa, kilogramów gazu podczas kolejnych tankowań i przejechanych kilometrów a potem kalkulator w rękę
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-01-18, 20:48
więc podstawową sprawą jest chyba to czy założyli Ci emulator (czy jakoś tak), w każdym razie chodzi o elektryczny (elektroniczny?) szkodnik który niejako "oszukuje" kompa mówiąc mu że silnik chodzi na PB w czasie gdy zasilany jest LPG.
Mój gazownik twierdzi że to co pokazuje komp to wynik "łączny" tzn. że spala niby taką ilość obu paliw. Przykładowo komp pokazuje 10/100 to mogą to być różne proporcje PB/LPG, ale ich łączna ilość na 100k wynosi rzekomo 10 litrów.
...szkodnik..... Przykładowo komp pokazuje 10/100 to mogą to być różne proporcje PB/LPG, ale ich łączna ilość na 100k wynosi rzekomo 10 litrów.
- z tego wnioskuję, że u mnie tego "szkodnika" chyba nie ma (jednak przy okazji będę musiał się spytać o to mojego gazownika),
- wskazania są bardzo zróżnicowane i doszedłem do pewnych wniosków: wynikiem jakich współzależności mogą być te wskazania... opisałem te refleksje w poprzednich postach... ale czy tak jest?
- brak tej wiedzy nie wpływa w żaden sposób na poziom zadowolenia z użytkowania drakulki "wzmocnionej gazem" ale ... no właśnie: co wskazuje komputer???
Najlepsza metoda to oba zbiorniki po korek-po opróżnieniu gazowego znowu oba po korek i masz odpowiedź.Tak naprawdę to ile przejechaliśmy to nie tylko gaz , ale benzyna zużyta niczym samochód przełączył się na gaz.
W lecie wychodziło mi różnie od 3 do 5L benzyny na każdy zbiornik gazu w mieście.
W warunkach zimowych raczej nie wliczam benzyny do kilometrów , gdyż zanim oskrobie odsypie to auto już na gazie pracuje.
Ps. To 3-5L to różnica w uruchamianiu instalacji , a mianowicie temp. silnika odpowiednio dwie i cztery kreski
Najlepsza metoda to oba zbiorniki po korek-po opróżnieniu gazowego znowu oba po korek i masz odpowiedź.
najlepsza metoda na co?
TD Pedro napisał/a:
polecam moje wcześniejsze posty dotyczące tego tematu np.
http://www.daciaklub.pl/f...=asc&start=1020
a dowiesz się, że chodzi o co innego niż tylko wyliczenie rzeczywistego zużycia paliwa*...
- przypomnę/poinformuję, że próbuję dowiedzieć się (nie tylko ja) zużycie czego wskazuje komputer pokładowy w samochodzie z instalacją LPG
podany przez Ciebie sposób wyliczenia rzeczywistego zużycia paliwa jest "oczywistą oczywistością" chyba dla każdego...
Na sprawdzenie ile samochód spala gazu i benzyny.
Ja to robię tak.
przejechałem 500km i spaliłem 43L gazu oraz 5L benzyny komputer pokazał 10L/100km
więc te 5L benzyny poszło na przejechanie 50km z 500km czyli zostaje mi 450km na gazie , czyli 450\43 wychodzi 10,46 litra gazu na 100km.
Liczby są przykładowe.
Komputer pokazuje właściwe spalanie benzyny , sprawdzałem to przez okres docierania zalewając bak do pierwszego odbicia pistoletu.Największa różnica jaką odnotowałem była 0,1L podczas tankowania.
przy "grzecznej" jeździe da się przejechać ok. 650 km...
Mam pilne pytanie do Ciebie - właśnie maja montować mi LPG. chodzi o zbiornik, mówią, że ten 71 litrowy będzie wystawał o 7 cm ponad schowek bagażnika (ten od kola zapasowego).
Proponują mi 55 litrowy.
Jak to zrobiłeś u siebie? Jeśli się zmieścił to jaki masz ten zbiornik?
Pozdrawiam Piotr
P.S. to samo wysłałem na priv
Juz znalazłem Twoje zdjęcie w tym wątku - zbiornik LPG STAKO, poj. 73 l
Dostałem, dzięki ... obiecali pomierzyć raz jeszcze...w sumie pewien jestem, że w ogóle nie mierzyli ...co za ludzie !
EDIT
Pomierzono i zgodzili się, że zmieści ;) , przede mną weekend , potem homologacja LPG, papiery będą nie prędzej niż w środę.
Jak chodzi o Nawrota, to czemu mnie to nie dziwi ...
Ale to nie Nawrot, tam w ogóle o LPG słyszeć nie chcieli, od razu przed zakupem zabierali gwarancje ;)) więc działam w Promotor Świdnica, gaz zakładam w http://www.autobrc.pl
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-01-22, 22:36
47l. LPG=458 km w tym: 380 km. miasto, reszta trasa.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Na sprawdzenie ile samochód spala gazu i benzyny.
Ja to robię tak.
przejechałem 500km i spaliłem 43L gazu oraz 5L benzyny komputer pokazał 10L/100km
raz jeszcze:
szanowny Kolego - nie chodzi o to - jak wyliczyć ile samochód spala paliwa (LPG i benzyny) tylko o próbę dowiedzenia się co wskazuje komputer (spalanie czego?) a nie można wyciągnąć jednoznacznych wniosków ponieważ jest duża rozbieżność (wskazań komputera i rzeczywistego zużycia paliwa) - zależna od różnych sytuacji ...
szanowny Kolego - nie chodzi o to - jak wyliczyć ile samochód spala paliwa (LPG i benzyny) tylko o próbę dowiedzenia się co wskazuje komputer (spalanie czego?)
Ja bym powiedział że komputer informuje cię o tym ile byś spalił benzyny , podczas gdy ty jedziesz na gazie.
Pytanie powinno być skierowane w kierunku skąd komputer pobiera dane do tych wyliczeń , bo na pewno nie jest to różnica z wejścia wyjścia paliwa do układu wtryskowego , nie znam się na tym ale podejrzewam że komputer wylicza to na podstawie obrotów , wychylenia ''przepustnicy'', prędkości pojazdu , mapy paliwa i ilości cykli wtryskiwaczy a to wszystko w jakiejś jednostce czasu , albo odległości bo zdaje się że komp. aktualizuje dane co 400m , ale nie dam sobie głowy uciąć.
Może dlatego gdy skasujesz kompa i stojąc w miejscu dasz po gazie komp pokaże z 30L/100km , a dlatego że jeden lub dwa [prędkość, odległość] czynniki jest równa zeru.
Według moich obserwacji komp. zawsze pokazywał zużycie benzyny i nieważne czy się na niej jechało czy też nie , co ważniejsze komp. zgadzał się z faktycznym zużyciem benzyny co było potwierdzone przy dystrybutorze , niewielkie różnice zwalił bym na różnice w odbiciu pistoletu.
U mnie komputer pokazywał prawidłowe zużycie BENZYNY.
Zawsze była różnica w wskazaniach komputera , a faktycznym zużyciem gazu , w mieście większa a na trasie mniejsza. Według moich obserwacji różnica w trasie była od 0,5 do 0,8L , a w mieście od 0,8 do 1,2L gazu.
Jeszcze nie spotkałem samochodu [może za krótko żyje] którego komp. pokładowy od benzyny , pokazywał by faktyczne zużycie gazu podczas jazdy na gazie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum