Wysłany: 2012-01-23, 19:34 Akcja serwisowa Duster - czujnik poziomu paliwa
Witam, dziś miła pani z ASO Zdunek raczyła zadzownic do mnie i poinformować a akcji serwisowej na moje auto.
Nie mam aktualnie danych , których modeli to dotyczy, w jakim okresie wyprodukowanych, oraz w jakiej wersji wyposażenia/silnikowej.
Wiem, że do wymiany kwalifikuje się pływak paliwa, czujnik, oraz przełącznik/przekaźnik zegarów". Zacytowałem panią, więc ile w tym prawdy nie wiem. Jutro umawiając się na termin wymiany rozmaitych części podpytam więcej szczegółów.
Dodam, że mam wersję dCi 109 Laureate 4WD, wyprodukowana w listopadzie 2010r.
Pozdrawiam, i w miarę napływu informacji będę uzupełniał temat.
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-01-24, 14:12, w całości zmieniany 1 raz
Zapewne Laisar masz rację. Ostatnio wlałęm do Dustera 59.5l
Fakt, że od 46litra
czyli od pierwszego odbicia lałem bardzo powoli, to jednak można zmieścic
Dzwoniła miła pani z ASO Zdunek. Do wymiany czujnik paliwa+jego uszczelka oraz zegary. O ile pierwsze dwie pozycje nie dziwą, to trzecia zastanawia.
Wymiana w piątek
"Zegary" zawierają w zasadzie całą obsługę i prezentację m.in. zużycia paliwa, więc pasowałyby do mojej teorii... Zapytaj o konkrety - z noty technicznej albo tzw. OTS-u (dokument, który mówi co i dlaczego się wymienia).
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-01-24, 18:04
ciekaw jestem - bo sprawa mnie dotyczy - jak jest z autami z rocznika 2012? Połapali się, że trzeba coś poprawić,czy będą wzywać za pół roku?
niekoniecznie...
różnica, to:
- rocznik 2010 - 2012,
- silnik diesel - silnik benzyna - niby nie powinno to robić różnicy ale to nie jest takie pewne... a jeżeli już to sprawa dotyczy bardziej mnie (2010 r.)... ale jestem dobrej myśli...
w piątek pewnie się wyjaśni...
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-01-24, 19:45
zakładam optymistycznie,że jeśli już producent zdecydował się na akcję przywoławczą, to musiał podjąć jakieś działania prewencyjne wobec aut które trafiają na taśmę
ale akcje przywoławcze niekoniecznie dotyczą wszystkich samochodów, często bywa tak, ze obejmują daną partię samochodów, określoną wersję silnika/wyposażenia/koloru... itp. a nawet jeżeli problem dotyczy większej grupy odbiorców to akurat chyba taka usterka nie powinna być groźna
Na razie żadnej informacji na stronie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta w dziale "Niebezpieczne produkty" nie pojawiła się. To zagrożenia dla zdrowia czy życia chyba nie ma, może problem jest tylko z dokładnością urządzenia.
może problem jest tylko z dokładnością urządzenia.
a może to jest "wkład" Renault Polska w przygotowanie Dustera kol. esdziewiaty'ego do planowanej wyprawy na daleką północ... wszak to już niedługo... (np. pod pretekstem wymiany czujnika zamontują w baku grzałkę co by paliwo nie zamarzało... )
może problem jest tylko z dokładnością urządzenia.
a może to jest "wkład" Renault Polska w przygotowanie Dustera kol. esdziewiaty'ego do planowanej wyprawy na daleką północ... wszak to już niedługo... (np. pod pretekstem wymiany czujnika zamontują w baku grzałkę co by paliwo nie zamarzało... )
To jak Renault Polska jest już taka troskliwa o kol. esdziewiaty'ego , to w ramach opieki mogliby zamontować jeszcze podgrzewaną przednią szybę, podgrzewane siedzenia i dać kartę firmową na paliwo, na drogę.
Tajemnicą już nie jest, ze Renault może jedynie nagłośnić sprawę w mediach.(Czy tak się stanie, zależy od nas:)) Rozmaite bonusy z ich strony okazały się być poza zasięgiem. Nie to jest jednak najważniejsze, i szykujemy się do wyprawy!//OT
Jestem po akcji. Dla wszystkich objetych akcją bonus. Wkładając nowy zestaw wskaźników zeruje się przebieg .
Potwierdzone jest to wpisem w książkę gwarancyjną(na moje wyraźne życzenie) , potwierdającym czynnośc. Myślałem , że wdobie wszechobecnej elektorniki, a dodatkowo w naszym kraju , gdzie ustalic przebieg to pestka bede miał swój stary przebieg, myliłem się. Jest wesoło.
Wbrew pozorom to żadna radocha. Bedę działał w kwestii przywrócenia poprzedniego stanu licznika. Ciągłe liczenie ile to km auto ma, to żadna wygoda .
Jedyny plus to taki, że szybka od liczników jest nowa, poprzednia była delikatnie porysowana
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum