Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-01-30, 21:13
sądzę,że ta proporcja się nie zmieniła - statystyczny dystans dzienny 50-60 km nie zachęca raczej do montażu LPG, bo rzeczywisty zwrot inwestycji może zająć 3-4 lata
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-01-30, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-02-02, 18:52
Dar1962 napisał/a:
sądzę,że ta proporcja się nie zmieniła - statystyczny dystans dzienny 50-60 km nie zachęca raczej do montażu LPG, bo rzeczywisty zwrot inwestycji może zająć 3-4 lata
nawet jeśli odliczymy dodatkowe przeglądy, spalanie PB 95, ewentualne regulacje instalacja zwraca się max. po 1-1.5 roku. Po czterech latach zwróci się trzykrotnie.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
nawet jeśli odliczymy dodatkowe przeglądy, spalanie PB 95, ewentualne regulacje instalacja zwraca się max. po 1-1.5 roku. Po czterech latach zwróci się trzykrotnie.
Nie wspominając o psychicznym (ważne dla zdrowia) i ekologicznym komforcie !! ;)
dzisiaj podliczyłem ile oprócz LPG drakulka "łyka" dodatkowo benzyny, i tak:
od ostatniego tankowania benzyny (do pełna) przejechałem 4201 km, dzisiaj zatankowałem (do pełna) 21,83 l benzyny z tym, że w ramach w/w kilometrów przejechałem 55 km wyłącznie na samej benzynie (skończył się LPG) czyli 21,83 l - ok. 4 l = 17,83 l benzyny,
co daje wynik 4146 km (4201 - 55) jazdy na LPG,
z tego wniosek, że na każde 100 km przejechane na LPG dodatkowo dochodzi statystycznie ok 0,43 l benzyny, napisałem statystycznie gdyż ostatni miesiąc to jazdy w większości miejskie gdzie instalacja przełącza się dopiero po dwóch kilometrach jazdy a cały przejeżdżany odcinek to rząd wielkości 4-5 km ...
No to i mój Dasterek dołączył do klubu zagazowanych. Wczoraj odebrałem i teraz sprawdzam go w warunkach bojowych.
Moja instalka to BRC seqent 24 - komplet - gwarancja Czakram
Zbiornik 55 l Stako
załączam parę fotek - i zobaczymy co czas pokaże - teraz trzeba zlitrażować.
To Ci się nie uda!!!!!!!!!!!!!!!!
Brak kultowej uszczelki
No to chyba oczywiste - teoretycznie 20% więcej niż Pb - a ile w rzeczywistości to pokaże dystrybutor
48piotr napisał/a:
Brak kultowej uszczelki
No i . . . - kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamień - jakoś nie bardzo mnie pili do zakładania jej - auto ma jeździć a nie być obiektem kultu i jak to mamy w genach "na przekór" nie będę jej zakładał.
No i . . . - kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamień - jakoś nie bardzo mnie pili do zakładania jej - auto ma jeździć a nie być obiektem kultu i jak to mamy w genach "na przekór" nie będę jej zakładał.
Pozdrawiam USZCZELKOWICÓW[/quote]
Jak Ci błotko siknie po komputerku gazowym to zaraz pobiegniesz do sklepu po uszczelkę
auto ma jeździć a nie być obiektem kultu i jak to mamy w genach "na przekór" nie będę jej zakładał.
i tu się mylisz - Duster jest autem kultowym a klubowa uszczelka fakt przynależności do zacnego grona posiadaczy - potwierdza... zatem powtórzę za kol. akofreda: grzeszysz malygabrys, grzeszysz...
- czekamy na pierwsze pomiary konsumpcyjne...
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2012-02-03, 11:30, w całości zmieniany 1 raz
Na gazie w warunkach mroźnej zimy, w terenach podgórsko/górskich zrobiłem wyładowanym Dusterm 365 km z 395 km (ostatnie 30 km na benzynie) spalając 40,88 L (na podstawie tankowania)
co daje: 11,2 L/hkm LPG
Problem koła zapasowego w czasie wypraw rozwiązałem w sposób następujący:
koło stawiam na sztorc i przypinam gumami:
http://www.daciaklub.pl/f...p=116376#116376
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2012-02-03, 20:21, w całości zmieniany 2 razy
No to i mój Dasterek dołączył do klubu zagazowanych. Wczoraj odebrałem i teraz sprawdzam go w warunkach bojowych.
Moja instalka to BRC seqent 24 - komplet - gwarancja Czakram
Zbiornik 55 l Stako
załączam parę fotek - i zobaczymy co czas pokaże - teraz trzeba zlitrażować.
Masz instalację fabryczną ? Jeśli tak to fajnie schowali wlew gazu.
Ostatnio zmieniony przez juras01 2012-02-07, 10:27, w całości zmieniany 1 raz
To nie jest fabryczna instalka. Mój Dasterek 18 stycznia skończył roczek i z tej okazji zafundowałem mu instalkę LPG - on się cieszy a ja oszczędzam.
Warsztat polecił mi mój dealer - gość od 10 lat zakłada LPG i specjalizuje się od 4 lat w BRC i renówkach - jak pytałem u dealera o gaz w salonie to na przegląd przyjechał akurat Pan meganką I i w gazie miał już 160.000 km zrobionych bez najmniejszej awarii - z tym samym silnikiem.
I tak mi to zmontowali.
Polecam instalacje markowa BRC,naprawde sa niezawodne i wszystkie elementy jednej firmy. ja wlasnie wstawilem sobie taka i jestem bardzo zadowolony,
instalacja wyglada jak zamontowana fabrycznie, zaplacielm za nia 2700zl
jak ktos mieszka na podlasiu to polecam firme auto-gaz junior
A ja mam pytanie odnośnie tej fabrycznej instalacji w Dusterze. Czy samochód wyjeżdża z fabryki z instalacją i m.in. przystosowanym silnikiem do LPG, czy montowana jest ona przez dealera? Nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi we wcześniejszych postach
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-02-14, 11:31
andrev17, instalacja jest montowana na linii produkcyjnej, dlatego jest nazywana instalacją fabryczną. Poza tym niektórzy dealerzy oferują LPG np. do wersji 4x4, ale nie jest to wtedy fabryczna instalacja - z reguły montowana w zakładzie który współpracuje z danym ASO.
- na pewno nie jest zła ale nie jest jedyną "markową"
- fabrycznie montowana instalacja to Landi Renzo Omegas i chyba też nie jest zła...
- przypomina o klubowej uszczelce i znaczku przynależności klubowej...
a także zalecam pilną lekturę klubowego forum...
- szerokości i dużo zadowolenia z ujeżdżania drakulki życzę...
- napisz coś więcej o swoim bolidzie: jaka wersja, kolor, kiedy kupiłeś, jaki przebieg... itp.
TD Pedro, mam pytanie do Ciebie, jako, że mamy ten sam zbiornik LPG - 73 l.
Zauważyłem, że mogę zatankować maksymalnie 46 litrów gazu od momentu, gdy system BRC po uprzedniej sygnalizacji (miganie ostatniej diody i potem jest takie pipkanie ;) przełączy się na benzynę. Myślałem, że mnie oszwabili na zbiorniku, ale nie, w rachunkach mam ten 73l.
Zadzwoniłem do BRC i powiedzieli, że jak spadnie ciśnienie LPG poniżej jakiejś wartości to system podaje ostrzeżenie i wchodzi na benzynę. Można w czasie spokojnej jazdy z powrotem przełączać na LPG i wykorzystać resztę rezerwy.
system podaje ostrzeżenie i wchodzi na benzynę. Można w czasie spokojnej jazdy z powrotem przełączać na LPG i wykorzystać resztę rezerwy
mój system taki inteligentny nie jest
nic nie sygnalizuje, nic nie przełącza i w związku z tym nic nie trzeba przełączać z powrotem... , wypala gaz do ostatniej kropelki (obłoczka?) i przełącza na benzynę zapalając jednocześnie czerwoną diodę na przełączniku i sygnalizując to naprawdę upierdliwym pipczeniem dopóty aż sam potwierdzę korzystania z zasilania benzyną, diody są cztery zielone i jedna w/w czerwona, pierwsza dioda gaśnie po dystansie od 80 -110 km, druga po ok. 200-220 km, trzecia bardzo szybko bo po kolejnych 50 km i ostatnia po łącznie ok. 300-330 km i wtedy wiem, że wyjeździłem ok. 50% gazu, system wskazań jest bardzo nieprecyzyjny i chociaż początkowo to trochę irytowało to uznałem, że TTTM i teraz to już tylko tankuję i o tym nie myślę... chociaż podczas tankowania czasami taka mnie refleksja nachodzi - ile by wskazało liczydło wartości gdyby to była benzyna...
system podaje ostrzeżenie i wchodzi na benzynę. Można w czasie spokojnej jazdy z powrotem przełączać na LPG i wykorzystać resztę rezerwy
mój system taki inteligentny nie jest
nic nie sygnalizuje, nic nie przełącza i w związku z tym nic nie trzeba przełączać z powrotem... , wypala gaz do ostatniej kropelki (obłoczka?) i przełącza na benzynę zapalając jednocześnie czerwoną diodę na przełączniku i sygnalizując to naprawdę upierdliwym pipczeniem dopóty aż sam potwierdzę korzystania z zasilania benzyną, diody są cztery zielone i jedna w/w czerwona, pierwsza dioda gaśnie po dystansie od 80 -110 km, druga po ok. 200-220 km, trzecia bardzo szybko bo po kolejnych 50 km i ostatnia po łącznie ok. 300-330 km i wtedy wiem, że wyjeździłem ok. 50% gazu, system wskazań jest bardzo nieprecyzyjny i chociaż początkowo to trochę irytowało to uznałem, że TTTM i teraz to już tylko tankuję i o tym nie myślę... chociaż podczas tankowania czasami taka mnie refleksja nachodzi - ile by wskazało liczydło wartości gdyby to była benzyna...
Ale przy "resztkach" LPG na pewno odczuwasz spadek dynamiki pracy silnika przy wyższych jego obrotach, a nawet na końcówce tzw. szarpanie? Mam tak w Fordzie ;)
Ty masz u siebie Landi Rezno Omegas, ja BRC, ciężko będzie mi w tej sytuacji wyliczać mi średnie spalanie na LPG, nie ma tragedii ale fajnie wiedzieć ile autko pali i reagować w razie anomalii ...
Przy przeglądzie 15 tys. km (LPG) a może i wcześniej pogadam, czy coś można zmienić w tej kwestii aby wypalał LPG do końca ..
Ale przy "resztkach" LPG na pewno odczuwasz spadek dynamiki pracy silnika przy wyższych jego obrotach, a nawet na końcówce tzw. szarpanie
nic takiego się nie dzieje...
Piotr_K napisał/a:
Przy przeglądzie 15 tys. km (LPG) a może i wcześniej pogadam, czy coś można zmienić w tej kwestii aby wypalał LPG do końca ..
ile udało się zatankować przy pierwszym tankowaniu LPG?
bo być może to nie jest problem wypalania LPG do końca tylko nieodpowiednie ustawienie zaworu w zbiorniku... u mnie na początku było tak, że przy pierwszym tankowaniu weszło tylko ok. 50 l i dopiero po całkowitym wyjeżdzeniu gazu - ponowne ustawienie zaworu i teraz wchodzi ponad 62 l LPG...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum