Pomimo ropy arktycznej(diesel gold ze Statoila) od -26 lub mniej stopni auto gdy się jedzie raczej delikatnie to ma tendencję do lekkiego szarpania
może jedna paliwo Shella V-pover, nie chcę się wymądrzać ale jeździłem na takim paliwie w temp. -30 st C - (silnik 1,5 dCi w Kangoo 106 KM) i nie było żadnych problemów... a może to tylko taka partia paliwa Wam się trafiła...
życzenia moje mimo, że szczere okazują się mało skuteczne
vide:
TD Pedro napisał/a:
zatem: przyczepności, dobrego paliwa i duuuużo doznań życzę
Dacia. Dojechala do Rygi. Z gdanska do suwalk z wspomnianymi perturbacjami auto spalilo 8l srednio. Z Suwałk do Rygi okolo 7.2. jazda bardzo rowna i zgodna zprzepisami. Objawy szarpania niemal zaniknęły,ale caly czas pojawiaja .Dla przykladu : 5 bieg 2300obr i zaczyna sie szarpanie, zmiana na 6 i nie ma problemu. pierwszy raz z cyms takim sie spotykam. Zobaczymy co bedzie dalej, zapowiada sie mrozy do -40. jak narazie dacia zaskakuje na minus.
Mimo to jutro kierunek Tallinn, helsinki i wgłąb Finlandii, wyjatkowo mroznej tego roku. Pozdrawiam
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
Paliwo jest najszalechetniejsze jakie mozna kupic. Diesel gold prosto ze Statolia Trasa z Rygi do Tallina przebiegla sprawnie. Najnizsza zantowana temperatura to -29 stopni. Przerywanie pojawialo sie w takich samych okolicznosciach jak wczoraj. Dobrze, ze chcoiaz kontrolka usterki ekektrycznej/swiec zarowych nie swieci. Spalanie -okolo 8/100, srednia predkosc+- 75km/h. Wyplywamy z Estonii o 10, i po okolo 2 g odzinach. Cumujemy w Helsinkach.
Pozdrawiam
Zdjęcia niebawem...
Ostatnio zmieniony przez esdziewiaty 2012-02-06, 09:58, w całości zmieniany 1 raz
Śledzę temat od samego początku. Pierwsze plany kreśliłeś przy wyjątkowo ciepłej aurze. Nadal przystajesz przy swoim - nocleg w samochodzie?
Na jednym ze zdjęć, tym które ukazuje kontrolkę świec, widnieje przebieg niespełna 1tyś km Nie wiem czy odważyłbym się na taką podróż w trudnych warunkach dla samochodu. Ja granicę przekroczyłem, przy przebiegu blisko 4tyś km i miałem mieszane odczucia czy oby na pewno nie wyjdzie, że... układ chłodzenia nawla, silnik konsumuje olej czy też ktoś zapomniał zamontować hamulców
Nie wiem czy Wy też tak macie, ale ja nieufnie podchodzę do nowych rzeczy
Dzieki za zainteresowanie! Srednia prędkość. 75km /h to nicszczegolnego. Tutaj nie stawia sie znaku obszar zabudowany w kazdej wsi;d. W Finlandii srednia predkosc93km/h i to przy spalaniu 6.7-6.8. co jeszcze ciekawsze taka srednia predkosc jest wynikiem przepisowej jazdy. Faktyczniezegary mialem wymienione przy przebiegu36650, teraz trzeba dodac2100km aby wyszedl calkowityprzebieg
Mrozy w Finlandii Odpuscily i w miejscowosci Jyväskylä jest -7. Upał.
Przerywanie w tych temperaturach nie wystepuje.
Chyba jeszcze dzis zaatakujemy miecowosci dalej polozone na polnoc, warunki do jazdy sa bardzo dobre, warto skorzystac, zwazywszy na niski poziom zmeczenia nas obojga.
Ostatnio zmieniony przez esdziewiaty 2012-02-06, 16:43, w całości zmieniany 1 raz
nareszcie uchyliłeś rąbka tajemnicy odnośnie do składu załogi - to chyba jednak nie zamarzniecie...
po raz kolejny szerokości i szczęśliwego powrotu życzę...
Uważajcie na renifery i łosie, szczególnie renifery są mało ruchliwe i potrafią blokować drogę.
Latem jeżdziłem po Finlandii, Szwecji i Norwegii i tego doświadczałem codziennie. Szerokiej drogi.
_________________ Duster to mój dziesiąty samochód, mam nadzieję że będzie dobry.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Powodzenia życze.
Dodam tylko że u nas przy temperaturach - 15, -20 stopni też zauważyłame przerywanie pracy silnika. Nie jest to uciażliwe i występuje przy stałych obrotach, po dodaniu gazu jest OK. Też tankuję droższy diesel na BP a więc to raczej nie paliwo. Podejrzewam że przy tych temperaturach coś może się dziać z elektryką lub wtryskami. Dziś było jest mniejszy mróz i silnik pracuje bez problemowo. Ciekawe czy jeszcze ktoś miał taki objaw?
Moi drodzy, jestesmyw Rovaniemi. W zasadzie dzien wcześniej. Niz planowalismy, ale droga sprzyjala a zmeczenie nie doskwieralo. Dzieki temu mamy dzien na miejscu na zwiedxanie iinne atrakcje. Najnizsza zanotowana temperatura -37, paliwo to arxctic diesel z Neste, deklaruja zepodczas jazdy nie podda sie do -44;d
Czas spac, pozdrawiam
Moi drodzy, jestesmyw Rovaniemi. W zasadzie dzien wcześniej. Niz planowalismy, ale droga sprzyjala a zmeczenie nie doskwieralo. Dzieki temu mamy dzien na miejscu na zwiedxanie iinne atrakcje. Najnizsza zanotowana temperatura -37, paliwo to arxctic diesel z Neste, deklaruja zepodczas jazdy nie podda sie do -44;d
Czas spac, pozdrawiam
No, to milo.
A pamietasz, ze Norewgia nie nalezy do UE? I maja granice i kontrole celna? Naleza do Ukladu Schengen, wiec na dowod osobisty mozne wjechac ale to nie jest UE.
Mogą wam zabrać masło. A Norwegia nie jest w UE,bo gdyby była jej członkiem, to byłaby ... no właśnie... jej członkiem... Widziałem keidyś mapkę konturową obrazującą hipotetyczne członkostwo Norwegii w UE.
Dzis spalismy w aucie. Z racji wykonania wczoraj planu za dwa dni nie bylo noclegu zapewnionego w Rovaniemi. Bylo -35 stopni na zwenatrz, wiec tomoglo wydawac sie szalone, ale udalo ,sie malo tego, temperatura. We wnętrzu była przyjemna. Oczywiscie spanie w cieplych ciuszkach. Skonczylo sie szczesliwie, teraz pisze juz z miejscowosci Patokoski, 50-60km na polnoc od Rovaniemi. Aktualnie jest -32, jutrro rano prawdziwy sprawdzian dla dCi. Zatankowano dzis do pelna ropa arktyczna prosto z neste.
Jutro Nordkapp!
Ps. Laponia zima tobajeczniepiekne miesce, co postaram sie pokazac nazdjeciach.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum