Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-02-07, 18:57 Zacinający się pedał gazu
Dziś udałem się do serwisu, gdyż zacinał mi się pedał gazu. Już od jakiegoś czasu przytrafiało się to sporadycznie, ale dziś w trakcie dojazdu do pracy jak się zawiesił na 3.000 tak został. Okazało się, że do linki albo dostała się wilgoć, albo był oryginalnie dany zły smar i na mrozie nie chciało chodzić. Po ok 35 minutach odebrałem autko z serwisu.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
ostatnio po nocy (-31*C) też miałem przyjemność posiadania tempomatu ale tylko przez pierwsze 2-3 km. Bardziej upierdliwy jest skrzypiący pedał gazu, popsikanie tego "zawiasu" niewiele dało, też pewnie przy najbliższej okazji uszczęśliwię mechaniorów z mojego aso.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-07, 22:58
Ammianus napisał/a:
ufff, póki co wypowiadają się właściciele benzyniaków
Zważywszy, że w dieslach nie ma linki gazu, to niewielkie osiągnięcie. :)
Faktycznie, po kilku dniach na mrozie gaz chodzi dziwnie, jakby wolniej reagował albo luz był większy. Tempomat okazał się niewrażliwy na mróz, chociaż raz zauważyłem, że to opóźnienie w reakcji na gaz też mu daje się we znaki, bo po ustawieniu prędkości łagodnie przyspieszał sobie i zwalniał o 1-2 km/h, i tak przez całą Wisłostradę. :)
Nie zaobserwowałem u siebie takich objawów. Ani nad ranem, ani w nocy, nie mówiąc już za dnia. Jedynie rozrusznik kręci chwilę dłużej i zawieszenie wydaje inne odgłosy, chociaż co do tego ostatniego to ciągle badam czy nie są to dźwięki osławionych plastików, tudzież od strony bagażnika, kuwety.
Minimalna temperatura, jaką zanotowałem to -27stC.
Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-02-08, 13:28
W zeszlym tygodniu 2 razy na krotki moment przyblokowala sie linka od "gazu" na tych mrozach. Co w ASO zrobili aby sie to nie powtorzylo? Wystarczy czyms naoleic w pancerz czy jeszcze jakies specjalne czary trzeba odczyniac?
Ostatnio zmieniony przez Daster 2012-02-08, 13:29, w całości zmieniany 1 raz
Nie ma to tam to, od wczoraj zaczął włączać mi się ten nasz tempomat Dzisiaj miałem lekki niepokój w oczach, gdy puściłem gaz, a samochód jedzie bez zwalniania i do świateł coraz bliżej. Na szczęście sprawnie poszło przy używaniu hamulca i czekam na lżejszą pogodę
Wysłany: 2014-12-26, 21:01 silnik zawieszony na maksymalnych obrotach
witam świątecznie ,jadę sobie dzisiaj wieczorem do pracy. Nagle pedał gazu został w podłodze a obroty silnika wkreciły się na maksymalne i tak zostały. Pedał gazu po podniesieniu i puszczeniu go ponownie opadł w dół. Czy ktoś jest w stanie coś poradzić , z góry dzięki. Logan mcv 1.6 8v
Marka: Dacia
Model: 2x Logan 2x Logan MCV, Logan II i III, Jogger
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 2x 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022, 2024
Wersja: Logan Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 329 Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2014-12-27, 23:53
Ta linka przechodzi przez grodź i idzie do silnika. Dostęp banalny: za obudową filtra z prawej strony. mogło się wypiąć, bo to jest na takie "wpięcie" (coś jak staw biodrowy). ale przy takiej pogodzie podgrzej wszystko suszarką do włosów, bo inaczej plastik pęknie. gdyby pękło, to cięgienko będzie do wymiany - też raczej plug and play :) powodzenia!
WD 40 odparuje, ale coś na pewno wyczyściło, a poza tym można zabieg co jakiś czas samemu powtórzyć. W Aveo mimo że nie miałem żadnych problemów to sobie raz w miesiącu potraktowałem te elementy WD ,, Dla spokojności".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum