Glebokosc montazowa 57 mm, z tego co pamiatam max 50 mm wchodzi. Mozna pokusic sie o dystans 6-7 mm. Wydaje mi sie, ze mimo to zamkniesz swobodnie oryg oslony glosnikow.
Czytałem temat i było napisane, że 58 mm wchodzi a 60 mm już nie? Zawsze jest problem bo jak się kupi i nie wejdą to kłopot. A czy masz jakieś zdanie na temat jakości?
W DD 53mm wchodzi na styk z zastosowaniem podkładek pomiędzy głośnikami a plastykiem w drzwiach (np. głośniki Pioneer TS-G1313 lub Hertz DCX 130). Drugim problemem jest średnica magnesu i nie może być większa niż 95 mm przy głębokości montażu 53 mm. Konstrukcja plastyków w drzwiach DD do montażu głośników ma figurę ściętego stożka.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4272 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-08, 21:49
chriskb napisał/a:
... Drugim problemem jest średnica magnesu i nie może być większa niż 95 mm przy głębokości montażu 53 mm. Konstrukcja plastyków w drzwiach DD do montażu głośników ma figurę ściętego stożka.
Trafiles w sedno, liczy sie glebokosc i srednica kosza magnesu w glosniku. W ostatecznosci mozna cos ponacinac ale ja bym szukal pasujacego.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-01-09, 20:31
najbezpieczniej dogadać się z dilerem - np w Lublinie oferują jakieś przyzwoite pioneery,ja tak zrobiłem - nie pamiętam ich ceny ale przypominam sobie, że była porównywalna w rynkiem. I w takiej sytuacji zawsze oferują montaż bez robocizny
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-01-09, 20:32, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-01-31, 10:33 wymiary głośników do dacia duster
Witam! Widzę że wiele osób pyta tu o rozmiary głośników. Ja czekam jeszcze na swojego dastera ale już szukam sobie akcesoriów. Dzwoniłem do serwisu Dacia i uzyskałem następujące info:
Głośniki do Dacia Duster
rozmiar: 130mm
rozstaw otworów: 97mm
głębokość osadzenia: <60mm (ok.50mm)
wypukłość: 20-25mm
średnica dla cewki: 80mm
od 4ohm
min. moc: 100W
min. moc radia: 4x50W
"Aby uzyskać fajny efekt dżwięku (brak trzeszczenia no i jakaś jakość) polecam ustawienie w przednich drzwiach głośników dwudrożnych odseparowanych z gwizdkami a w tyle dwudrożne lub jednodrożne."
Znalazłem kilka niedrogich modeli (nie znam tylko ich rozstawu otworów ale to już ktoś, kto będzie je zakładał w serwisie to już sobie poradzi):
- PIONEER TS-G 1301i ok. 70zł
- PIONEER TS-G 1312i ok. 95zł
- PIONEER TS-G 1011i ok. 65zł
- PIONEER TS-G 1311i ok. 80zł
a do tego radio:
- PIONEER DEH-2300UB ok. 375zł
- PIONEER DEH-2300 od. 260zł
Mam nadzieję że komuś te informacje się przydadzą. Pozdrawiam serdecznie :)
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2012-01-31, 19:41
Mam Pioneer TS-G1313i. Pasują bez problemów. Działają. Co do jakości dźwięku nie wypowiadam się, bowiem we wczesnym dzieciństwie słoń mi na ucho nadepnął , ale podobno jest nieźle
kosztowały (mnie) 105 PLN z dostawą
Ostatnio zmieniony przez ajax 2012-02-01, 16:58, w całości zmieniany 1 raz
Ja mam PIONEER TS-G 1311i - ani rewelacja, ani porazka, po prostu cos co gra i wystarcza zwyklemu "sluchaczowi". A rozmiary masz podane w oznaczeniu glosnikow, numery z 13 na poczatku to 13 cm itd.
ja mam z przodu to samo, dupy nie urywa ale wg mnie chodzą bardzo przyzwoicie. jak już będę jeździł panamerą to wtedy się będę martwił o jakość głośników itd
Mam radyjko JVC 4x50 i zastanawiam się nad głośnikami odseparowanymi na przód do Logana, a w przyszłości do Dustera, tylko pod radio bez wzmacniacza.
Mam na oku:
JBL GT5-500C
TEAC CS500
Hertz DSK 130
Tylko, na który się zdecydować... Z opinii użytkowników można wywnioskować, że Hertze mają tweetery syczące, TEAC dobry odsłuch ale średnica tweetera to 4,5cm (ciekawe jak z montażem), a o JBL nic nie wiadomo... Ciężka sprawa, pomoże ktoś? ;/
Ja zamontowałem sobie na przód Hertz DSK 130, na moje potrzeby oceniam je bardzo dobrze (głównie słucham radia). Zamontowałem je sam, bez całkowitego demontażu boczków drzwi. Wystarczyło odchylić delikatnie boczek aby odpiął się z trzech lub czterech zapinek. Jedyny problem stanowiło umiejscowienie otworów pod gwizdki. Jeśli chce je się wykonać mniej więcej po środku trójkąta od lusterek, napotka się pod plastikiem element blaszany drzwi i trzeba trochę plastik z obudowy gwizdka ucinać bo nie da się go wepchnąć w głąb. Sam montaż zajął mi około godziny.
Witam kolegów
Podobno odbieram Dusterka w marcu...
Chcę za wczasu dokupić głośniki (może mi zamontują u dealera podczas odbioru).
Radio już mam:
http://www.ceneo.pl/1191194s (wyjąłem z Audika przed sprzedażą)
Aktualnie w Dusterze mam zamontowane:
- z przodu Hertz DSK 130 odseparowane,
- z tyłu Hertz DCX 130 dwudrożne.
Zanim dokupiłem na przód DSK130 miałem przez kilka miesięcy tam zamontowane tylko te dwudrożne (później poszły do tyłu). Moim zdaniem różnica na korzyść zestawu odseparowanego jest duża, zarówno przy słuchaniu radia, jak CD/MP3. Zdecydowanie polecam na przód zestaw odseparowany.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum