Wczoraj ją odebrałem. Czarny metalik, 1,6 benzynka, napęd na 4, ASR, ESP i jakies tam pierdoły.. Powklejałem jak Dar1962 jakieś dywaniczki, gumki... w bagażniku też.
Jazda po asfalcie do 80 km/h. Również w lesie. Zrobiłem dotąd ze 110 km (z 20 km po lesie). Pierwsze wrażeni, odczucia, oceny:
- asfalt - miękkie, płynne zawieszenie, nierówności i dziury czuć, ale cicho, delikatnie, bez uderzeń, przyspieszenie przy prędkościach do 80 km jak dla mnie tragedii nie ma, zobaczymy w przyszłości przy wyższych prędkościach. Hałas - ni ma. Układ kierowniczy pracuje troszkę ciężej niż w moich mazdach 626, ale nie jest to dokuczliwość.
Jazda sprawia przyjemność.
- zbity śnieg na asfalcie - hmm, zaskoczenie pozytywne, nastawa napędu w auto, prędkość do 65-75 km, prowadzenie Dusterki bez zarzutu, kolejne coraz śmielsze próby hamowania - jestem zdumiony, czytałem o nienajlepszych hamulcach w dusterze - no nie wiem, nie jeździłem tiguanem, yetim czy innym cudem techniki, ale dla mnie - wczorajsze hamowanie przyjąłem z zaskoczeniem, ani jednej sytuacji nawet lekko niepokojącej, przyśpieszanie też bez zastrzeżeń.
- las, śnieg od 20 do 30 cm, podłoże śliskie, zmarzniete, prędkość do 50 km, lekko w górę, w dół, zakręty, zjazd z leśnej drogi gdzieś w trawy, napędy kolejno 2WD, Auto i lock - kurde powiem - nieustająca radość na mym licu, niedowierzanie, frajda przechodząca chwilowo w ekstazę, podziękowania dla Rumunów i tzw. Szacun Panowie!
Są też i wady - Dacia, biedactwo stoi brudne od stóp do.. klamek, szyb, ech..
oki, na tą chwilę wystarczy.... zew natury wzywa - pora jechać..
Pozdrówka
Ostatnio zmieniony przez Daras 2012-02-19, 12:26, w całości zmieniany 4 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Potrzebuję Waszej szybkiej odpowiedzi - jakaż uszczelka pod tą maskę pasuje? Dwa - czas zamówić naklejki. No i.. rodzinka mnie tu ponagla, że .. czas jechać..
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-02-19, 13:23
ostrzegam,że to dość poważny wydatek rzędu ok. 30 PLN
Zrobione kolejne 80 km, drogi między wioskami, czasami nie odśnieżone, napęd ustawiony w auto, znów prędkości niskie - do 80 km, zakręty, pare dohamowań i przyśpieszeń - głównie na zakrętach - zachowanie Dusterki bez zastrzeżeń, żadnych brzydkich niespodzianek.
W celach dbałości o przednie siedzenia zarzuciłem na nie jakieś maty z marketu i.. zrobiło się wąsko w plecach - no, na siłce zero ćwiczeń od teraz na plecki..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum