Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4272 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-25, 12:50
jkab napisał/a:
@ Lino - Tam właśnie chcę włożyć swój. Tylko kupiłem wersje standard a nie Pro za 105 PLN
@ Ammianus ten termometr sam świeci, więc im bardziej w cieniu tym lepiej (mam taka nadzieję)
Ja mam bursztynowy jasny na ciemnym tle w miejscu kolo lampki. Patent JTN ™ problemem jest kat widzenia z pozycji kierowcy. Mam na max ustawiona wysokosc fotela i musze odchylac glowe celem odczytu. Na szczescie nie jest to predkosciomierz bym zerkal non stop. Jednak moze sie okazac, ze montaz na dole, mimo podswietlenia podobnie bedzie obarczony trudnoscia w odczycie wskazan.
t_termolcd_197.jpg
Plik ściągnięto 199 raz(y) 38,98 KB
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-02-25, 12:56, w całości zmieniany 1 raz
wprowadzając w programie Torque (OBD Check) okienko z temperaturą na wlocie powietrza, dość precyzyjnie mierzy temperaturę zewnętrzną i nie trzeba dodatkowego termometru.
Jestes pewien tej temperatury ? Bo mnie sie wydaje, ze pokazuje sporo wiecej. Gdzie jest tenczujnik zamontowany ? Chyba gdzies w glebi i nie pokazuje temp na wlocie do kanalow powietrznych tylko po przejsciu przez filtr i cala reszte ukladu. A to juz moze podgrzac powietrze...
Porownam u siebie z termometrem zewnetrznym i podam wyniki.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-02-27, 20:40, w całości zmieniany 1 raz
Wskazanie faktycznie będzie nieco zawyżone, ale w czasie jazdy raczej niezbyt dużo - gorzej natomiast na postoju, przy stosunkowo niewielkim wydatku powietrza. Rzeczywiście, najlepiej więc przetestować.
Tak w ogole to ten czujnik nie powinien pokazywac temp powietrza zewnetrznego tylko wlasnie temperature powietrza wpadajacego do cylindrow, aby komputer silnika mogl obliczyc odpowiednia dawke paliwa. Ciekawe czy jest przed turbosprezarka czy za turbosprezarka...
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-02-27, 17:46
mpoldek napisał/a:
na taśmę dwustronna ??
W żadnym wypadku.
Wyświetlacz wygląda tak :
W podsufitce wyciąłem otwór o rozmiarach takich jak czarna obwódka wyświetlacza.
Włożyłem wyświetlacz przez otwór od lampki i wcisnąłem w wycięty otwór w podsufitce, a pomiędzy wyświetlacz a dach auta wcisnąłem kawałek gąbki, która to już fabrycznie była pomiędzy podsufitką a dachem. Teraz gąbka dociska zieloną płytę wyświetlacza do podsufitki tworząc bardzo stabilną podstawę dla wyświetlacza oraz płaszczyzna wyświetlacza jest równa z płaszczyzną podsufitki, co widać tutaj : http://www.youtube.com/wa...feature=related
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-02-27, 18:06, w całości zmieniany 3 razy
Mam zamontowany termometr zewnętrzny, czujnik jest w lewym nadkolu koła przedniego na wysokości progu (IMHO najdokładniejszy pomiar temperatury zewnętrznej).
Oczywiście porównanie pomiarów jest tylko możliwe w trakcie jazdy. Tak jak wyżej napisał laisar
Mój termometr zewnętrzny mierzy z okładnością do 0,1°C a pomiar w Torque (OBD Check) mierzy z dokładnścoą 1° C, można przyjąć, że wskazania są dokładne i wystarczające aby w trakcie jazdy ocenić, czy nie ma gołoledzi. Zaznaczam, ze próba była robiona podczas jazdy, gdzie temperatura zewnetrzna wahała się od +1 do + 3 °C.
jackthenight z tego co widziałem to tam przy oświetleniu to nie jest gąbka tylko jakis materiał styropiano podobny... i to pod niego trzeba by bylo najlepiej zamontowac wyswietlacz?
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-02-29, 10:13
To jest taka żółta gąbka. Ją możesz wyciągnąć. Ona jest lekko przyklejona do podsufitki, ale wyciągnąć się da, także wyświetlacz montujesz tam, gdzie ci najwygodniej będzie na niego patrzeć, a gąbkę wkładasz bezpośrednio nad wyświetlacz.
Może ty masz styropian, ale nie sądzę - u mnie była taka żółta gąbka - trochę twardsza niż taka do kąpieli, ale gąbka.
tak jak mówiłem żadnej gąbki nie miałem tylko jakiś kawałek czegoś podobnego do styropianu no ale mniejsza o to.... mam inny problem czujnik zewnętrzny włożyłem tam gdzie wskazywał go jackthenight czyli przy drzwiach zauważyłem iz gdy jest ciepło w samochodzie np 18 stopni na zewnątrz pokazuje 8 ale gdy wyłączę ogrzewanie i wewnątrz temp spadnie do 13 wtedy na zewnątrz również spada i jest 6 ...... zauważyłem ze czujnik jest dość duży znaczy długi, czy jest możliwość ze kawalek czujnika znajduje sie na zewnątrz a kawałek w środku bardzo sie przykładałem aby wszystko bylo jak najlepiej zrobione... w jaki sposob mozna to poprawic
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum