A dzisiaj było zimniej niż wczoraj. -17.5C jak uruchamiałem samochód i -22C za miastem. I dojechałem tam gdzie chciałem bez problemów. Może parafina się rozpuściła a może nie zdążyła zapchać filtra... A zrobiłem prawie 200 km do Szczyrku, Wisły i z powrotem do Katowic. I wdrapałem się na takie jedno miejsce... gdzie 4x4 Lock i pierwszy bieg były konieczne. Ale wszedł bez zająknięcia i poślizgnięcia.
Właściwie to prawie czyjś dojazd na posesję, bo na samej górze stały trzy domy. Ale zakazu nie było. Na górze stała honda Civic na łańcuchach i Mercedes ML też na łańcuchach. Oczywiście ja żadnych łańcuchów nie mam i jestem miło zaskoczony zdolnościami terenowymi auta.
Dodam, że w drodze powrotnej był upał -7C...
Ostatnio zmieniony przez wojtek_pl 2012-02-12, 16:14, w całości zmieniany 1 raz
Na stacje gdzie ostatnio tankowałeś będą klasycznie marudzić że oni nie przyjmują reklamacji, w razie problemów miejski rzecznik praw konsumenta ich przekona że jednak muszą bo czasem nie warto z pacanami czasu tracić na kłótnie, a czasem jak o nim wspomnisz to już wiedzą że jednak muszą reklamację przyjąć.
No. Temperatury w okolicach zera maja pozytywny wplyw na zuzycie paliwa wzgledem temperatur w okolicach -20. Spadlo o 1 litr . I calkiem realne stalo sie przejechanie trasy Katowice - Warszawa - Katowice na jednym tankowaniu.
realne stalo sie przejechanie trasy Katowice - Warszawa - Katowice na jednym tankowaniu
Tyle to potrafi moja MCV-ka 1.6 8v - do 110 km/h (a więcej na tej drodze w zasadzie przecież i tak nie wolno) pije na trasie 7 L/100km.
Ba, na pozór paradoksalnie, to dzięki trwającemu obecnie remontowi "ósemki" często jedzie się nią nawet wygodniej niż wcześniej - nikt nie wyprzedza na trzeciego, tylko wszyscy jadą zwartą kolumną ze stałą prędkością [:
realne stalo sie przejechanie trasy Katowice - Warszawa - Katowice na jednym tankowaniu
Tyle to potrafi moja MCV-ka 1.6 8v - do 110 km/h (a więcej na tej drodze w zasadzie przecież i tak nie wolno) pije na trasie 7 L/100km.
Ba, na pozór paradoksalnie, to dzięki trwającemu obecnie remontowi "ósemki" często jedzie się nią nawet wygodniej niż wcześniej - nikt nie wyprzedza na trzeciego, tylko wszyscy jadą zwartą kolumną ze stałą prędkością [:
U mnie komputer pokazuje przecietny zasieg na pelnym zbiorniku ok 700 km. Ale nerwowo nie wytrzymuje tego i tankuje wczesniej. BTW komp u mnie zawyza zuzycie paliwa...
Ano wszyscy jada stala predkoscia, ale jest strasznie wkurzajace jak trafi sie na marudera jadacego 70 albo mniej... Albo tak tuz przy granicy zmiany biegu 5/6... Na 5 za szybko, na 6 za wolno...
Ale taka wolniejsza jazda wplywa pozytywnie na zuzycie paliwa...
Acha, pobawilem sie troche Torque Pro na Androidzie. Miedzy innymi pokazuje chwilowe zuzycie paliwa. Rekord to 333 l/100km
Pisałem o chwilowym zużyciu paliwa, dla kierowcy ten pomiar nic nie daje tylko straszy oszczędnych użytkowników.
Nie tak do konca nic nie daje, bo moze uczyc oszczednej jazdy, np. przyspieszania przy chwilowym zuzyciu ponizej 20. U mnie jest zdecydowanie wiecej i to widac po ogolnym zuzyciu paliwa.
Ale bajerek jest fajny.
Acha, maksymalne cisnienie doladowania to 1.5 bara
Acha, pobawilem sie troche Torque Pro na Androidzie. Miedzy innymi pokazuje chwilowe zuzycie paliwa. Rekord to 333 l/100km
Tu się zainteresowałem :) Rozumiem że do tego potrzebny jest chip OBD2 który wpina się w silnik i za pośrednictwem Bluetootha transmituje info do Androida, tak? Gdzie można poczytać więcej na ten temat? Gdzie znaleźć taką wpinkę w silnik?
Są do kupienia gotowe Interface OBD II z przesyłaniem informacji za pomocą bluetooth. Dla rozpoczęcia poszukiwania wystarczy poczytać na Allegro. Przykładowy link do takiego interface poniżej:
http://moto.allegro.pl/el...2162556353.html
Fantastyczne! Dziękuję za linka... coś czuję że mój Duster się bez tego nie obejdzie :D
Powiedz jeszcze please, gdzie się ten moduł wpina w Dusterze? W recenzji aplikacji na YT widać że umiejscowienie jest stosunkowo niefortunne i kierowca pewnie zawadza o to kolanami podczas jazdy...
Co prawda to prawda. Jest też plus tej sytuacji- letnie opony!
Można nareszcie bez ograniczeń pokorzystac z wcale niezłych właściwości zakrętowych Dustera
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum