Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-03-12, 20:16
sądzę,że panowie prezesi z Renault strzelili sobie mocno we własne kolano tą Dacią. A,że ich teraz bardzo boli - chyba stąd teraz te dziwne zabawy z gwiazdkami i ich brakiem, niestandardowym ESP czy brakiem jakichś tam lampek kontrolek za grosze. Kiedy odbierałem z salonu Nazaruka w Lublinie swój egzemplarz, była to bodaj czwarta Dacia tego dnia (wcześniej MCV-ka i dwa sandero) I przy mnie klient umawiał się na odbiór kolejnego Prochowca.A w tym czasie przy ladzie z rombem cały czas nastrój sennej sjesty. Żeby nie to,że była zima i mróz - słychać byłoby przelatujące muchy
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-03-12, 20:25, w całości zmieniany 10 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Marka: Renault
Model: Megane I
Silnik: 19.D
Rocznik: 2000
Wysłany: 2012-03-12, 21:45
Szkoda myślę , że mógłby wyglądać interesująco , nic pozostaje mi poczekać na premiere w PL . Szkoda tylko , że nie dali lepszych deasli tylko 1.5. no chyba ze poprawili te motory
... te dziwne zabawy z gwiazdkami i ich brakiem, niestandardowym ESP czy brakiem jakichś tam lampek kontrolek za grosze...
1. Zastanawia mnie ESP za dopłatą. Czy aby w nowych modelach od 2012 nie powinno być obligatoryjne?
2. Szkoda, że nie ma (nawet w opcji) kurtyn dla drugiego rzędu.
3. Podoba mi się charakterystyka obrotowa tego silnika TCe. Chętnie zobaczyłbym go w DD, podobnież ergonomię konsoli centralnej.
4. Można było wrzucić więcej plastiku na tylną klapę. To akurat ze względu na potencjalne zdrapania byłoby super.
4. Na podstawie podanej fabrycznej wielkości SCx i wymiarów nadwozia mogę określić Cx=0,35...0,36 (całkiem przyzwoicie)
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-13, 08:50
Ja sądzę, że punkt ujemny. Wcale cena by mocno nie skoczyła, jeśli w ogóle by drgnęła.. A tak mają sposób na wyciągnięcie dodatkowych 1200/1400 złociszy. Tak jak było w Dusterze, żeby mieć jakąś tam rzecz, trzeba było kupić radio za 1500.
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2012-03-13, 08:51, w całości zmieniany 1 raz
O, tak - Dacia "Espace" to byłoby coś akurat dla mnie! (:
Tylko że... realistycznie patrząc, nie do końca jestem przekonany, czy producent byłby w stanie na tym zarobić /: Segment rynkowy dużych minivanów jest chyba po prostu zbyt płytki sam w sobie - a co dopiero marzyć o umieszczeniu w nim pojazdu "taniego". Bo ilu znalazłoby się klientów, którzy zamiast wydać te np 75 kzł (3/4 najniższej ceny espace) na dobrze wyposażonego scenica, zdecydowałoby się na auto większe, ale o standardzie lodgy...?
Myślałem bardziej o jakiejś uproszczonej -zubożonej wersji Nissana EVALIA :(
A tak mają sposób na wyciągnięcie dodatkowych 1200/1400 złociszy
Ekhm, nie chciałbym Ci zepsuć wizji świata czy coś, ale... wiesz, o to właśnie chodzi. Im - i wszystkim innym. Nie o zadowolenie klienta, nie o spełnienie jego potrzeb - ale o własny zarobek. Robią tyle, ile muszą, żeby zdobyć nabywcę - i nie zrobią nic więcej: "Nie ma darmowych obiadów". Za wszystkie "gratisy", "bonusy" i "prezenty" ktoś płaci - jeśli nie bezpośrednio z własnej kieszeni, to rezygnując z części zarobku, jak byłoby w tym przypadku...
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-13, 14:16
laisar napisał/a:
Ekhm, nie chciałbym Ci zepsuć wizji świata czy coś, ale... wiesz, o to właśnie chodzi.
To też właśnie to samo chciałem przekazać. I wg mnie więcej producent wyrwać może z opcji niż z wyższej ceny auta. Ceny wersji podstawowej są ku przyciągnięciu klienta, a potem: lakier, bezpieczeństwo, kredyt... i jakoś takoś ludzie się napędzają na dopłaty.
więcej producent wyrwać może z opcji niż z wyższej ceny auta
Owszem - ale ja uważam, że wbrew pozorom dla klienta to też dobrze: najlepsza jest tania wersja podstawowa i możliwie dużo opcji. Da się wtedy dopasować auto pod swój gust i wybrać to, co naprawdę potrzebne. Dla mnie najgorsze są właśnie pseudo-gratisy: qpa rzeczy, których nie chcę, nie są mi potrzebne i nie będę ich używał - a zapłacić za nie trzeba...
Ja sądzę, że punkt ujemny. Wcale cena by mocno nie skoczyła, jeśli w ogóle by drgnęła...
Tak było z ABS'em. Najpierw zaporowe 2000zł (2005) , potem kiedy ABS stsł się obligatoryjny, cena nie wzrosła.
laisar napisał/a:
Prezes napisał/a:
A tak mają sposób na wyciągnięcie dodatkowych 1200/1400 złociszy
Ekhm, nie chciałbym Ci zepsuć wizji świata czy coś, ale... wiesz, o to właśnie chodzi. Im - i wszystkim innym. Nie o zadowolenie klienta, nie o spełnienie jego potrzeb - ale o własny zarobek. Robią tyle, ile muszą, żeby zdobyć nabywcę - i nie zrobią nic więcej: "Nie ma darmowych obiadów". Za wszystkie "gratisy", "bonusy" i "prezenty" ktoś płaci - jeśli nie bezpośrednio z własnej kieszeni, to rezygnując z części zarobku, jak byłoby w tym przypadku...
Zgoda, aleć to psowa opinię marki. podobnie jak polityka "Dacia-Tristar" Znam takiego-jednego (o zacięciu marketoidalnym) co to zrezygnował z DD bazując na rozumowaniu: " Jeżeli J. Compass dostał ** to D. Duster to dopiero musi być qpa". Dodam że jest to ceniony fachowiec, bo ma....mocno wyostrzone cech klientów ze swojej branży . Rozumowanie jak dla mnie kretyńskie ale pozwala wyciągnąć wnioski co do tego, jak rozumują dobrzy ludzie.
Na półce 1,5 ode mnie stoi taka współczesna encyklopedia, a w niej... patrz załącznik. Chyba komuś zależy na utrzymaniu opinii w cyklu "Z Ludowych Mądrości Wujcia Kazia" Grr.
stereotyp_encyklopedyczny.jpg Przykład stereotypu o Dacii z pewnej współczesnej encyklopiedii
Plik ściągnięto 152 raz(y) 160,03 KB
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2012-03-13, 20:10, w całości zmieniany 1 raz
Tak było z ABS'em. Najpierw zaporowe 2000zł (2005) , potem kiedy ABS stsł się obligatoryjny, cena nie wzrosła.
To trzeba by jeszcze zanalizować, czy bogatsze wyposażenie wchodzące w skład standardu nie podbija ceny wyposażenia opcjonalnego, czyli np. że wpięcie ABSu do "bazy" nie powoduje podwyżki np. na klimatyzacji z 1000zł do 1500zł. A także ewentualnie czy dodatkowe opcje nie obniżają jakości pojazdu.
Generalnie producenci muszą ciąć ceny, ale na pewno nie robią tego wyłącznie na własnej marży. To tak jak z podwyżką VAT do 23% - hipermarkety przechwalały się na początku, że ceny pozostaną niezmienione, ale nikt za darmo pracował nie będzie, inflacja zrobiła swoje i masło powoli dobija do ceny litra benzyny :D
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-03-14, 06:46 Lodgy wymiary
Wymiary zewnętrzne Lodgy nie są jakieś powalające. Poza wysokością (chyba o 4 cm )nie są większe od MCV. Ktoś ma namiary na wymiary wewnętrzne? A najlepiej od razu porównianie z MCV?
Ciekawe czy jak wejdzie loża dadzą na MCV jakieś dobre upusty lub ekstra wyposażenie w cenie ?
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum