Wysłany: 2012-03-13, 23:22 Pomoc w wyborze lustrzanki
Witajcie kamraci. Muszę do jutra coś wybrać w kwocie + - 3000 zł. Nie mam doświadczenia z lustrzankami. W założeniu ma ona służyć do robienia zdjęć typu:
ale będzie też używana na co dzień np do pstrykania umytej daćki czy też mojego kota dewastującego mieszkanie najlepiej z "uniwersalnym" obiektywem na początek - w miarę możliwości. Dosyć mi się pali tj. mam mało czasu na podjęcie decyzji bo to w leasingu przy okazji kilku innych zabawek. Proszę o porady, z góry dzięki.
Do wyboru podrzucono mi takie maszynki ze wskazaniem na Canona 600D.
z zębami jak najbardziej poważnie, zdjęcia przy wybielaniu przed/po + fotki przy ciekawych przypadkach. W takim razie trzeba coś będzie wybrać z dodatkowymi obiektywami.
ma to być lustrzanka do oprócz ww celów także do nauki wyższego stopnia wtajemniczenia, jest też dana kwota do wydania więc stąd takie kryteria, proszę o porady w segmencie lustrzanek.
Wysłany: 2012-03-14, 10:16 Re: Pomoc w wyborze lustrzanki
limo napisał/a:
Witajcie kamraci. Muszę do jutra coś wybrać w kwocie + - 3000 zł. Nie mam doświadczenia z lustrzankami. W założeniu ma ona służyć do robienia zdjęć typu:
ale będzie też używana na co dzień np do pstrykania umytej daćki czy też mojego kota dewastującego mieszkanie najlepiej z "uniwersalnym" obiektywem na początek - w miarę możliwości. Dosyć mi się pali tj. mam mało czasu na podjęcie decyzji bo to w leasingu przy okazji kilku innych zabawek. Proszę o porady, z góry dzięki.
Do wyboru podrzucono mi takie maszynki ze wskazaniem na Canona 600D.
raczej bym Ci sugerował kupienie bezlusterkowców typu PEN np Olympusa lub Nikona
jakość lustrzanki ( Tobie niepotrzebne lustro ) małe rozmiary wymienna optyka najwyższego lotu
hmm, patrzyłeś za Sony? Kiedyś w domu mieliśmy Konice Minolte ale chyba właśnie Sony kupił tą markę i mają parę patentów tej firmy. Bynajmniej byliśmy zadowoleni z tego aparatu.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2012-03-14, 16:38 Re: Pomoc w wyborze lustrzanki
zyga03 napisał/a:
raczej bym Ci sugerował kupienie bezlusterkowców typu PEN np Olympusa lub Nikona
jakość lustrzanki ( Tobie niepotrzebne lustro ) małe rozmiary wymienna optyka najwyższego lotu
Ja kupilem D5000 NIKONA i uzywam glownie manuala. Fajny ale ciezki sprzet. Dzis bym kupil bezlusterkowca z wymienna optyka np panasonik czy olympus. Jednak autor tematu woli lustrzanke wiec Nikon D51000 bedzie chyba OK cena/jakosc.
Wysłany: 2012-03-14, 19:19 Re: Pomoc w wyborze lustrzanki
mekintosz napisał/a:
zyga03 napisał/a:
Ja kupilem D5000 NIKONA i uzywam glownie manuala. Fajny ale ciezki sprzet. Dzis bym kupil bezlusterkowca z wymienna optyka np panasonik czy olympus. Jednak autor tematu woli lustrzanke wiec Nikon D51000 bedzie chyba OK cena/jakosc.
sprawa rozbija się o optykę w jego przypadku a do Penów Zuiko lub Zeiss ma fantastyczne szkła
Propozycja Pentaxa jest o tyle ciekawa , że do niego pasują analogowe szklane lensy, które teraz w innej firmie jako cyfrowe osiągają 5-cio cyfrowe ceny. Analogi są po parę złotych.
Ja używam Olka 620 bo mam do niego wszystko ale ma jedna wadę , nie jest uszczelniony. Dla mnie w wyprawach to duża wada ( trzeba uważać) a Pentaxy to mają.
Trzeba wiedzieć do czego chce się foto i po co.
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Wysłany: 2012-03-14, 19:59 Re: Pomoc w wyborze lustrzanki
mekintosz napisał/a:
zyga03 napisał/a:
tez mam D5000 fakt faktem ciezki jest ale nie narzekam :)
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2012-03-14, 21:35
Ja kupiłem 600D, ale wtedy nie było jeszcze D5100. ;) Dla mnie głównym argumentem za Nikonem jest mniejszy crop (x1.5, w Canonie x1.6), a mi długi krótki koniec doskwiera najbardziej. Mam też wrażenie, że do Nikona jest więcej szkieł "dobrych i tanich", ale nie drążyłem tematu.
Bez przesady, rzeczową recenzję można poczytać na Fotopolis -> http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12713&p=0
Przewaga Nikona na dziś dzień to użyteczne wysokie ISO, pozwala robić zdjęcia tam, gdzie inne aparaty już "pękają" ..wystarczy dobrać tylko jeszcze jasne obiektywy niekoniecznie Nikona, aby mieć naprawdę sensowny aparat foto.
dziękuję wszystkim za podpowiedzi, niemniej wybór będzie bardziej przypadkowy niż świadomy z racji braku czasu, jutro będę miał godzinkę na decyzję, oby była dobra.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum