Wysłany: 2012-03-12, 02:34 Koniec sprzedaży pikapa w PL
Pod koniec wiosny polskie salony mają przestać przyjmować nowe zamówienia na pikapa.
MSZ trochę to dziwne - sprzedaż faktycznie była śladowa, ale wydaje się, że utrzymywanie w ofercie modelu, który i tak będzie produkowany na inne rynki, nie powinno chyba generować w zasadzie żadnych kosztów.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-03-12, 12:03
Najpierw sedan, teraz pickup - moim zdaniem renault nastawia się na sprzedaż modeli które schodzą na przysłowiowym pniu - duster, mcv sandero, prawdopodobnie lodgy też będzie sukcesem rynkowym. Trochę to dziwne bo skoro produkują te modele na inne rynki to żadnych specjalnych kosztów (poza transportem) związanych z ich oferowaniem w PL nie ponoszą? Chyba że czegoś nie wiem/nie rozumiem
Renault same sobie źle robi w Ofercie na Polskę nie ma Wind, Modus, Grand Modus, Kangoo Be Bop, Megane GT-line i Clio Campus.
z Dacii nie ma/ odejdzie Logan i Logan Pick-UP.
Renault uważa nas za biedaków i wie lepiej czym byśmy chcieli jeździć.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Bez przesady - w takiej np Wielkiej Brytanii też ostatnio maksymalnie przycięli i wyprostowali ofertę, a jakoś wątpię, żeby uważali Brytyjczyków za biedaków... Widać taką mają po prostu nową wizję sprzedaży - i choć dla mnie trochę dziwną, to dopuszczam możliwość, że być może stoją za nią jakieś faktycznie racjonalne argumenty.
Pikap w Polsce [służy] do lansu, a wtedy kupują z innym znaczkiem
Powiedzmy, że to w 90% racja - ale jednocześnie jestem przekonany, że właśnie dlatego wśród tych pozostałych 10% akurat 100% loganów służy jednak faktycznie do pracy.
(TSD ciekawe jaki odsetek pikapów w ogóle stanowią dacie?).
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-15, 14:35
Widziałem białego Logana na fajnych felach i trochę uozdbionego i nie powiem - podobał mi się bardzo. Jakby miał budę 5 osobową, ESP w opcji, nowy środek - zamawiałbym w ciemno (tym bardziej jako podatnik VAT )
Tia, w sumie gdyby się RP bardziej przyłożyło do zbadania specyfiki rynku to mogłoby przecież pójść też właśnie w stronę lansu - logan pickup a la stepway / steppe (;
Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2011 Posty: 239 Skąd: Polska
Wysłany: 2012-03-15, 23:40
W naszym klimacie bardziej praktyczne jest zamknięte nadwozie + ewentualnie przyczepka gdy coś się nie mieści do środka. Widziałem tylko raz pickupa Dacii, jak przywozili drzwi do kolegi na budowę - miała do tego specjalny stojak na pace. Inne zastosowanie jakie mogę sobie wyobrazić to rozwożenie butli z gazem tam gdzie nie ma sieci gazowej. W Polsce użytkowy pickup to zdecydowanie produkt niszowy.
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2011 Posty: 239 Skąd: Polska
Wysłany: 2012-03-15, 23:59
Po zabudowaniu paki liczba zastosowań takiego pojazdu wzrasta nieznacznie. Większość nabywców stojąc przed wyborem pickup z zabudową lub np. MCV wybierze to drugie, bo prościej i bardziej uniwersalnie - można i do pracy i do kościoła i na wczasy:)
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3767 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-16, 11:01
Zapominacie o odliczeniach VAT - gdyby Dacia zrobiła połączenie MCV z pickupem i w miejscu bagażnika umieściła mini pakę pickupa z możliwością zabudowy to kolejki by stały do zakupu.
Tak jak Toyota Hillux:
Oj tam, oj tam. Zaraz MCV - miałbyć Duster pickup - z napędem na 4 - hit sezonu bo najtańszy chińczyk / hindus kosztuje 70 - 80 tys. brutto.
Przy cenie podstawowej 39.999,00,- to kolejka na rok czekania przynajmniej.
Ja też bym brał
Dzisiaj spotkałe się z opnią: " a kto kupuje nowego pickupa jako woła roboczeg? To już lepiej Polonez-Truck lub Felicia pickup" Nb. od niepamiętnych czasów nie produkowane.
Jakby na przekór tym zapowiedziom widzę coraz więcej Loganów Pickupów"
Rok temu szukaliśmy pickupa z zabudową (pojazd pomiarowo-bazowy) w grę wchodziły de facto F. Strada i Logan Pickup. Przy kryterium 100% cena Logan wygrywał w przedbiegach. Niestety wystąpił brak zainteresowania .... sprzedażą.
mud maX napisał/a:
Po zabudowaniu paki liczba zastosowań takiego pojazdu wzrasta nieznacznie. Większość nabywców stojąc przed wyborem pickup z zabudową lub np. MCV wybierze to drugie, bo prościej i bardziej uniwersalnie - można i do pracy i do kościoła i na wczasy:)
W sobotę na deskotekę wyrywać lachony, niedzielę z rodziną do kościoła, a w poniedziałek z owcami na targ to tylko UTE:
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2012-03-17, 20:07, w całości zmieniany 2 razy
A smród baranów W tej kolejności może raz by się udało...
Poborca podatkowy pyta bacę: Jak to możliwe, że nie zgłaszacie do opodatkowania budynku gospodarskiego, a przecież macie owce? Gdzie je trzymacie?
- Ano w domu trzymom, panocku!
- Ależ baco,jak można w takim smrodzie żyć?
- E tam, nic im się nie stało, za tydzień się przyzwyczaiły do smrodu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum