Mam 2 auta, Logan Van i Opel Meriva. Oba kupione nowe w 2010 roku. Wolę zdecydowanie jeździć swoją Dacią niż żony Merivą. Oba mają obecnie po 25000 przejechane, w Dacii nic nie musiałem robić od nowości (poza wymianą klocków) a Opel kilka drobnych usterek zaliczył. Dodam tylko że nie oszczędzam swojego auta jak moja żonka. Dacia jest surowa, nie jest dopracowana ale jest autem świetnym i niezawodnym dzięki swej prostocie.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-02-24, 22:35
Z tym oplem coś jest na rzeczy. Byłem świedkiem rozmowy sprzedawcy z szefem serwisu w moim ASO, koleś się pytał co kupować aveo T250 czy corsę (nowego aveo wtedy jeszcze nie było) i szef serwisu mówił żeby brać chevroleta - ople podobno mają masakryczny wysyp usterek po 2-3latach użytkowania (a gwarancja mechaniczna krótsza o rok). Mam nadzieję że teorie się nie sprawdzi w Merivie Twojej Małżonki...
5) radio (Blaupunkt+sterowanie przy kierownicy OK). Głośników brakuje. 2 głośniki niskośredniotonowe w drzwiach to jednak przesada. Tweetery by się przydały.
Poprawka. W tylnych drzwiach też są głośniki. więc prawidłowa treść tego punktu to:
5) radio (Blaupunkt+sterowanie przy kierownicy OK). Głośników brakuje. 4 głośniki niskośredniotonowe w drzwiach to jednak przesada. Tweetery by się przydały.
Ostatnio zmieniony przez jkab 2012-02-29, 22:20, w całości zmieniany 1 raz
Małe pytanko.
Odebrałem dzisiaj Dowód Rejestracyjny. Nie ma w nim pieczątki GAZ.
Czy w autach z fabrycznym gazem nie dają tej pieczątki?
Mam tylko:
D.1 Dacia
D.2 SD, KSDL3, KSDD3H
D.3 LOGAN
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-03-09, 20:26
Rutyna ich zgubiła... Miałem staż swego zcasu w wydziale komunikacji i było w świadectwach homologacji kilka takich punktów newralgicznych(niektórzy np. nie podawali w niej koloru nadwozia a do systemu trzeba wprowadzić mimo iż w samym DR nie ma takiej rubryki).
Data przeglądu mnie nie boli Ale brak pieczątki tak. Policja może się przyczepić. Musze iść po tę pieczątkę w przyszłym tygodniu.
Swoją drogą. Nie wiem czy coś się nie zmieniło, bo jak zadzwoniłem do sprzedawcy to powiedział że faktycznie auto przywieźli bez oddzielnej homologacji LPG i już prosił o jej dosłanie (auto wysyłali z Gdańska (bo brałem rocznik 2011 z rabatem).
Sam chyba nie wiedział, że jest taki wpis w głównej homologacji na pojazd (twierdził, że nie ma nic o LPG a ja znalazłem..:-).
No chyba,że są potrzebne dwie......
Ostatnio zmieniony przez jkab 2012-03-09, 22:02, w całości zmieniany 3 razy
No i reklamacja rejestracji przebiegła bezproblemowo. Pokazałem homologację i masz już wszystkie niezbędne pieczątki (+skrócenie okresu do 1szego przeglądu z 3 na 1 rok) .
Pan w Informacji sam mi to załatwił, żebym nie musiał stać w kolejce bo to w końcu Urzędu wina. Takie podejście do klienta nawet mi się baardzo spodobało.
Marka: DACIA
Model: LOGAN MCV
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2012
Wersja: Story
Wysłany: 2012-03-20, 05:44
witaj jkab
jak tam autko ? czekam na bardzo podobny zestaw (też LPG wersja story) - koniec maja, początek czerwca.
No i jak to w czasie czekania .... różne mysli człowieka nachodzą
Jak wygląda u Ciebie zużycie gazu w mieście i na trasie?
Witaj
Moja "karetka" (mam biała MCVkę) doczekała sie fartuchów. Chlapanie błotem spod kół na drzwi było ponad moje nerwy.
Co do jazdy - W cyklu mieszanym wyszło mi jak na razie (3x tankowanie gazu):
1) 8,94 l/100km
2) 8,65 l/100km
3) 10,57 l/100km
w przypadku 3 auto było na testach termostatu w ASO i przypuszczam, że tam mi dopalili nieźle gazu.
A z autka jestem zadowolony. Dobrze się prowadzi i w końcu mam samochód w którym jestem w stanie zmieścić 5 osób wraz z bagażami. Niestety ma też swoje wady.
1) Auto jest mułowate. te 15s do 100 to może i ma ale trzeba je naprawdę kręcić na wysokie obroty a wtedy jest przeraźliwie głośno w środku
2) Właśnie powyższy hałas.
3) Ten nieszczęsny wskaźnik temperatury płynu chłodzącego. (szczegóły w odpowiednim wątku).
Plusy?
1) miejsce, miejsce, miejsce i jeszcze raz miejsce
2) brak przyspieszenia zmusza do jazdy odpowiadającej pasażerom. Mam ciężką nogę i wgniatanie w fotel przez lata nie służyło moim dzieciakom. Teraz są zachwycone
3) reakcja na nierówności drogi - duuuży rozstaw osi
Jeszcze parę innych drobiazgów bym znalazł
Ostatnio zmieniony przez jkab 2012-03-20, 20:00, w całości zmieniany 2 razy
Marka: DACIA
Model: LOGAN MCV
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2012
Wersja: Story
Wysłany: 2012-03-21, 03:42
witaj jkab
osiągi (paliwowe) całkiem znośne - ja jeżdżę teraz Lanosem LPG (dużo mniejszym) i w cyklu mieszanym wychodzi podobnie - niestety Poznań jest cały "w remontach" i jazda jest fatalna.
dzięki za odpowiedź i szerokiej drogi życzę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum