W nowych DD Laureate zauważyłem, że spryskiwacz włącza z automatu wycieraczki zgodnie z tym co zamieścił już 2009-03-29 jackthenight. Wygląda na to, że teraz fabrycznie jest montowany cudowny kabelek pomiędzy UCH A7 i pin A4 wtyczki przełącznika zespolonego wycieraczki/spryskiwacze.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-16, 13:51
W Dusterze 2011 dziala z automatu. Strumien wody wystarczajacy by zetrzec syf zanim ruszy wycieraczka. Mozna oczywiscie dodatkowo ekstra dluzej potrzymac psikanie. Jestem za automatycznym wspoldzialaniem
Mój Duster 2011, odebrany 22 sierpnia. Wycieraczki włączają się automatycznie. Czyli albo fabryka przestała się wygłupiać albo dealer (Wa-wa, Puławska) montuje kabelek.
A ja im dłużej jeżdżę bez tym bardziej jestem do tego przekonany :) a możliwość polania płynem w zimie zamarzniętej szyby będzie dodatkowym bonusem :)
Dokładnie tak , ja też przekonałem się w zimie do fabrycznego rozwiązania tzn bez automatu.
Nie muszę drapać szyby tylko dobrze ją zpryskam chwile odczekam i załączam wycieraczki.
Pewno ze najlepszym rozwiązaniem byłoby działanie wycieraczek na dwa sposoby.
Gorszy problem dla mnie stanowił tzw trójkąt zagłady ,ale z nim sam sobie poradziłem korzystając z porad Laisara.
Akurat to nie zależy tylko od faktycznej temperatury krzepnięcia płynu (IMHO).
Bo może się zdarzyć, że przetrzesz spryskaną szybę do czysta i po sekundzie będzie z powrotem oszroniona... Niezależnie od jakości płynu - wiem bo stosuję najlepszy. :)
Nie wiem czy już ktoś o tym pisał ale od listopada ubiegłego roku wszystkie Dustery które są budowane mają już fabrycznie zrobione,że jak dajemy spryskiwacz to wycieraczki zaczynają działać czyli tak jak jest wszędzie w innych samochodach.Nie wiem czy w innych modelach Dacii to też jest czy tylko w Dusterze.
Nie wiem czy już ktoś o tym pisał ale od listopada ubiegłego roku wszystkie Dustery które są budowane mają już fabrycznie zrobione,że jak dajemy spryskiwacz to wycieraczki zaczynają działać czyli tak jak jest wszędzie w innych samochodach.Nie wiem czy w innych modelach Dacii to też jest czy tylko w Dusterze.
Potwierdzam, krótkie nasićnięcie dzwigni powoduje zroszenie szyby i jednokrotne przetarcie, dluzsze naciśnięcie - zroszenie i kilka razy wycieraczka, potem jest automat - przetarcie co kilka sekund, wolne przecieranie i szybkie przecieranie. Ze wzrostem prędkości ostatnie funkcje automatycznie przyśpieszają ;-D wow
Ja ma Dusterka produkcja z 18 Maja 2011 i cudowny kabelek był już zamontowany (krótkie naciśnięcie - bez spryskania jedno wahniecie, dłuższe naciśniecie ze spryskaniem szyby - trzy wahnięcia wycieraczek)
Ostatnio zmieniony przez chriskb 2012-01-31, 15:32, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-31, 16:58
W Aveo mam automat, jak w samochodach przed Dacią.. ale tęskno mi za rozwiązaniem Dacii - szczególnie przy minusowej temperaturze! Przyznam, że jak byłem przyzwyczajony do automatu, to przez pierwszy miesiąc Duster mnie drażnił brakiem automatyzacji - ale potem doceniłem rozwiązanie i twierdzę, że powinna być możliwość włączenia i wyłączania w każdym synchronizacji spryskiwacza z wycieraczkami w każdym aucie.
Potwierdzam, krótkie nasićnięcie dzwigni powoduje zroszenie szyby i jednokrotne przetarcie, dluzsze naciśnięcie - zroszenie i kilka razy wycieraczka, potem jest automat - przetarcie co kilka sekund, wolne przecieranie i szybkie przecieranie. Ze wzrostem prędkości ostatnie funkcje automatycznie przyśpieszają ;-D wow
A ten "upgrade", to tylko "kabelkowy" czy również zmiana w 'sofcie" ?
No i najważniejsze - co zrobić, żeby w wersji 2010 mieć ten "wypas" ?
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-17, 20:56
Ja zaobserwowałem, że u mnie dźwignia działa jeszcze tak, że przy krótkim pociągnięciu wycieraczki przejadą po szybie 1 raz.
Przy dłuższym spryskiwacze + 3 przejazdy - Logan MCV 2012.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Wysłany: 2021-05-08, 22:07 Nie załączanie się wycieraczki po uruchomieniu spryskiwacza
Czy w Waszych Dusterach uruchamiają się wycieraczki po załączeniu spryskiwacza przedniej szyby? Pierwszy raz się spotkałem z czymś takim i nie wiem czy to usterka czy norma. Jeśli usterka to może ktoś wie czego szukać.
No i wszystko w temacie. Dzięki za szybkie wyjaśnienie. Jakoś strasznie Mi tego nie brakuje, ale bardziej ździwiło, że w tak wysokiej klasie samochodu nie ma takiej funkcji :))) Pozdrawiam.
I jest też gdzieś na forum opisana przeróbka - trzeba podciągnąć kabelek od przełącznika wycieraczek do UCH i po pryśnięciu wycieraczki ruszają same. Zrobiłem to zaraz po zakupie i więcej nie pamiętam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum