Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-03-19, 14:33
laisar napisał/a:
Tyle że kupowanie czegokolwiek od Chomika to jest kupowanie od pasera
Bardzo często tak jest, ale nie zawsze. Jeśli dobrowolnie wrzuciłem na swój profil swego czasu skrypty z materiałami z wykładów, z góry założyłem że będzie to powszechnie dostępne (ok,niekiedy po wykupieniu transferu) to chyba potencjalny "beneficjent" nie kupuje tego od pasera?
No dobrze - faktycznie, nie zawsze, jedynie w... 90%? <; Ale, OK, OK - sprecyzowałem w poprzednim poście o co chodzi, dla niewinnych i niedomyślnych d:
Jeżeli mówimy o konkretnym produkcie jakim jest AutoMapa to kupowanie od pasera jakim w tym przypadku jest serwis Chomik bez względu na jakiekolwiek pokrętne tłumaczenie to dla mnie jest to ordynarna kradzież.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-03-19, 17:38
chriskb, owszem, ale nie o tym mówiłem. Co do navi to osobiście doszedłem do wniosku że wystarczy mi smartfon+darmowa navi+pakiet transferu od operatora (choć ma to wady pewne, jak wszystko). Jeśli będe kupował navi zainwestuje w trochę drozsze urządzenie, ale do którego mam darmowe aktualizacje - legalne i bezproblemowe.
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 811 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2012-03-19, 20:18
Louis79 napisał/a:
wychodze z innego założenia chomik zarabia ale ja też zarbiam i to kilkakrotnie bo wiadomo ile kosztuje nowa mapa... a sms za 2,44 na chomiczka to nic takiego:)ważne że z podatkiem
Lois79 - Dusterem śmigasz, i na Automapę z "Chomika" " się rzucasz" - Wstydź się.
_________________ Nowa zabawka DD 2 :)
Ostatnio zmieniony przez BLACHA_997 2012-03-19, 20:19, w całości zmieniany 1 raz
Biedronkowa nawigacja NAVIA NV35... Niestety już nie do kupienia (chciałem kupić drugą).
Jest bajeczna w odblokowaniu (trwa to kilka minut i nie traci się gwarancji - pliki do odblokowania są na karcie pamięci - po wyjęciu karty - nawigacja fabryczna)
Nie ma problemów z podpięciem do komputera
Chodzi na niej najnowsza Automapa (ale mam też na tej samej karcie pamięci TomToma)
Wyświetlacz 3,5 " - mnie wystarcza.
Można sobie "spersonalizować" menu główne - ja sobie wgrałem własną tapetkę i ikony wyboru map (Automapa, TomTom, Mapamap)
Bez zasilania z gniazda zapalniczki wytrzymuje ok. 2 godziny na samej baterii
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-25, 11:44
Postanowiłem Oszukać Przeznaczenie™ z moim Cruserem. :DDD Nie działał w nim bowiem mikrofon, przynajmniej nie w stopniu umożliwiającym korzystanie z zestawu głośnomówiącego po BT. Wcześniej tego nie zgłaszałem, bo... posiałem gdzieś gwarancję. Na szczęście przy którychś porządkach gwarancja wypłynęła niespodzianie, więc pognałem z urządzeniem do producenta (Quanteec Sp. z o.o.). :]
Firma Quanteec okazała się być pokoikiem w starym biurowcu, zawalonym górami sprzętu i zasiedlonym przez dwóch smutnych panów. :) Jeden z nich przyjął urządzenie na gwarancji, wypisał kwity, po czym... wziął śrubokręcik i przy mnie rozkręcił urządzenie, żeby zobaczyć, co też mu dolega. :DDD Po rozkręceniu dowiedziałem się, że urządzenie było wcześniej rozkręcane (niepasująca śrubka), najpewniej przeze mnie, że chcę oszukać, naciągnąć, i w ogóle jestem niedobrym człowiekiem. :) Urządzenie było kupione nowe, w pudełku, i nie było przeze mnie otwierane. Udało mi się jakoś przekonać smutnego pana, że nie jestem oszustem i złodziejem (i pijakiem ;). Smutny pan powiedział, że wymieni mikrofon, ale cudów się spodziewać nie należy, bo urządzenie nie do tego służy i zestaw głośnomówiący jest w nim tylko dodatkiem... Macki mi opadły.
Parę dni temu odebrałem sprzęta i wymiana mikrofonu "pomogła" - nadal, żeby rozmówca mnie słyszał, muszę krzyczeć, ale nie muszę już krzyczeć bezpośrednio do urządzenia, tylko mogę krzyczeć normalnie siedząc za kierownicą. :) Nadal jest to zupełna porażka. Urządzenia Cruser Sigma B43 nadal serdecznie nie polecam, zaś nad zakupem jakichkolwiek urządzeń światowej firmy Cruser ;) radzę powtórnie się zastanowić.
Tajemnicy związanej z otwieraniem mojego urządzenia i sprzedaniem go jako fabrycznie nowego nie mam jak rozwiązać, bo firma sprzedająca (entre.pl) zmieniła profil działalności i do GPSów już się nie przyznaje, poza tym miało to miejsce prawie dwa lata temu.
Marka: DACIA
Model: LOGAN MCV
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2012
Wersja: Story
Wysłany: 2012-03-25, 12:55
Szanowny Panie bebe
a co byś powiedział (jako bardziej biegły w te klocki) na "uniwersalny" zestaw :
http://allegro.pl/alga-as...2225419057.html
czyli zestaw ALGA AS-5009N HD WiFi a za czas jakiś dokupienie kamery cofania z wifi
Proszę także innych forumowiczów o opinie - może ktoś z czegoś takiego korzysta (opinie w necie są dość dobre - zarówno o urządzeniu jak i sprzedawcy )
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 811 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2012-03-25, 13:15
Urządzenie do złudzenia przypomina Asusowskiego R-700 (uchwyt identyczny ). Nie znam tej firmy - wujek Google też - jest tylko sklep. R-700 reaktywacja?. R-700 była ostatnia nawigacją Asusa z którą trochę wmoczyli. Część urządzeń zaadaptował Garmin. Ja bym nie ryzykował - chyba lepsze są nawet z Biedronki.
Wysłany: 2012-03-25, 21:37
toms57 napisał/a:
Szanowny Panie bebe
a co byś powiedział (jako bardziej biegły w te klocki) na "uniwersalny" zestaw :
http://allegro.pl/alga-as...2225419057.html
czyli zestaw ALGA AS-5009N HD WiFi a za czas jakiś dokupienie kamery cofania z wifi
Ale ja się nie znam. :) Znaczy, znam się na GPSie jako systemie, ale na poszczególnych urządzeniach ostatnio nie, bo jest tego legion, poza tym nie śledzę tematu już od dłuższego czasu.
Jeśli o mnie chodzi, to ja powyższego zestawu bym nie kupował, ale to jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam. :] Po pierwsze, już sama światowa firma ALGA budzi obawy. ;D Po drugie, albo mnie coś ominęło i faktycznie ktoś wypuścił CPU zintegrowane z odbiornikiem GPS (ale po co w ogóle?), albo sprzedawca sam nie wie, co sprzedaje, a to rzadko kiedy dobrze wróży. Po trzecie, to wifi jest zupełnie bez sensu, no chyba, że chcesz korzystać z urządzenia poza samochodem (po co?), albo lubisz parkować pod McDonaldsem i korzystać z ichnich hotspotów. :) Po czwarte, według mnie nie ma kamer wifi, a nawet jak są, to nie zadziałają, bo nie. :]
Jak już wspomniałem, to tylko moje zdanie i nie trzeba się z nim zgadzać. :) Jeśli faktycznie chcesz się dowiedzieć czegoś konkretnego o tym sprzęcie, poszukaj na dedykowanych forach w rodzaju http://www.my-navia.pl/ .
PS. "Panów" to na wojnie wytłukli. ;)
Ostatnio zmieniony przez bebe 2012-03-25, 21:38, w całości zmieniany 1 raz
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2012-03-26, 20:20
Alga udziela się na forum my-navia. Bardzo go chwalą wszyscy, którzy mieli z nim i jego wyrobami kontakt. Czytam to forum i myślę, że Alga warta polecenia. pozdr
Nic tam nie widzę o możliwości podpięcia kamery cofania ani o gnieździe dla niej. To nie to samo, co odtwarzanie plików video.
HD jest w nawigacji raczej bez sensu, zamula potężnie i trudniej o skórki 800x480. Jedyne uzasadnienie HD to kamera właśnie.
Wysłany: 2012-03-26, 21:56
szukam i coraz bardziej ....
koledzy skreślali istnienie i prawidłowe działanie "kamery bezprzewodowej" - a tutaj taki wynalazek :
http://allegro.pl/nawi-gp...2208572841.html
w opisie : "Transmisja wizji bezprzewodowa - Transmisja informacji z czujników parkowania bezprzewodowa"
a co do Algi masz Jurku rację - odnalazłem to forum i wg opinii tamtejszych forumowiczów alga jest zaliczana do 'klasy wyższej"
podoba mi się to 'ustrojstwo' z alledrogo bez kabli - ale cena powala
Wysłany: 2012-03-26, 22:57
BEZPRZEWODOWA ≠ WIFI, DKN!!!
Wifi to w dużym uproszczeniu protokół sieciowy, czyli biegają sobie (niewidzialne) krasnoludki i przenoszą plecaczki z danymi. :> Ale żeby krasnoludki biegały, potrzeba jeszcze mnóstwa specjalnych zaklęć (adresy IP, WEPy, srepy, itp.)! W dodatku w kamerze musiałaby siedzieć zła królowa, która zwijałaby obraz w kulki i wkładała krasnoludkom do plecaczków (co najmniej enkoder jakiś i prosty serwer streamingu)!, a w twoim urządzeniu jakiś specjalny czarodziej (aplikacja) musiałby umieć rozwijać kulki od tej akurat złej królowej z plecaczków i wyświetlać na ścianie!
Samochodowe kamery bezprzewodowe działają w innym paśmie i na innej zasadzie - w kamerze jest nadajnik, do tego jest specjalny odbiornik z wyjściem AV, który możesz sobie podłączyć do czegokolwiek. Nie ma to absolutnie nic wspólnego z wifi, z wyjątkiem braku kabla.
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2012-03-27, 07:23
W MCV jest tak słabo z widocznością do tyłu? Jesli nie jezdzisz z nawigacją na codzień /np zawodowo/ to nie wiem, czy warto płacic, chociaż wejście AV może byc przydatne. pozdr
W MCV widać normalnie do tyłu, dopóki ktoś nie podniesienie środkowego zagłówka
Przynajmniej ja nie zauważam dyskomfortu z powodu braku widoczności do tyłu.
Wysłany: 2012-03-28, 00:12
jurek napisał/a:
W MCV jest tak słabo z widocznością do tyłu? Jesli nie jezdzisz z nawigacją na codzień /np zawodowo/ to nie wiem, czy warto płacic, chociaż wejście AV może byc przydatne. pozdr
w "testowanych" MCV (przeważnie 7 osobowych) - jak to określił laisar - miałem boja przy cofaniu naprawdę mało widać prze zagłówki
przesiadam się z Lanosa który jest małym autkiem w porównaniu do MCV
stąd poszukiwania rozwiązania kamery cofania - w połączeniu z nawigacją (im mniej ekraników i innych pierdół tym lepiej) coś ze spokojem znajdę - mam czas do 28 maja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum