szukam, szukam i nie znalazłem - jaka jest pojemność skrzyni biegów Logana 1,5 dci? zamierzam wymienić przy najbliższyej obsłudze technicznej ten olej; zapewne na syntetyczny, ale ze względu na koszty wolałbym zakupić go poza ASO; tylko ile go potrzeba? ktoś wie?"
Wysłany: 2011-04-21, 23:05 Wymiana oleju w skrzyni biegów
Witam forumowiczów
Chciałem zasięgnąć opinii w sprawie wymiany oleju w skrzyni biegów w Loganie. Przejechałem 110 tys. km i mechanik stwierdził, że warto profilaktycznie wymienić olej w skrzyni po takim przebiegu i najlepiej nie na Elfa tylko jakiś "lepszy" o takich samych parametrach. Nie wiem co robić? Wymieniać czy nie wymieniać i na jaki olej?
Myślę, że ktoś mi podpowie czy zawracać sobie tym głowę, czy nie?
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2011-04-22, 22:23 Re: Wymiana oleju w skrzyni biegów
MR napisał/a:
Witam forumowiczów
Chciałem zasięgnąć opinii w sprawie wymiany oleju w skrzyni biegów w Loganie. Przejechałem 110 tys. km i mechanik stwierdził, że warto profilaktycznie wymienić olej w skrzyni po takim przebiegu i najlepiej nie na Elfa tylko jakiś "lepszy" o takich samych parametrach. Nie wiem co robić? Wymieniać czy nie wymieniać i na jaki olej?
Myślę, że ktoś mi podpowie czy zawracać sobie tym głowę, czy nie?
Pozdrawiam i szerokiej drogi
A dlaczego nie na elfa? Zrobiłem Laguną 205tkm na elfie bez wymiany i skrzynia działa idealnie, w końcu już na etapie konstrukcji zakłada się że skrzynia będzie pracować na oleju elfa.
Trochę off-topic - A nie proponował zmienić samochodu na jakiś lepszy, najlepiej niemiecki?
Wysłany: 2012-04-10, 10:30 Dolewanie oleju do skrzyni
1. Czy jest jakiś miernik poziomu (pewnie nie ma, ale zapytam : ).
2. Może mi ktoś opisać położenie korka wlewu oleju do skrzyni biegów? Da się to zrobić z zamocowaną płytą pod silnikiem, czy trzeba by ją zdemontować.
PS. A pytam, bo cieknie (albo skrzynia, albo przegub) :.
Albo z kołnierza/łączenia, albo gdzieś z przegubu. Ale bez odkręcenia płyty i najpierw umycia skrzyni trudno powiedzieć.
Korek znalazłem, dzięki za pomoc. Jednak nie jestem optymistą jeżeli chodzi o nalanie oleju z góry :). Ten plastikowy korek powinien dać się odkręcić palcami?
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2012-04-11, 20:08
rgr napisał/a:
Albo z kołnierza/łączenia, albo gdzieś z przegubu. Ale bez odkręcenia płyty i najpierw umycia skrzyni trudno powiedzieć.
Korek znalazłem, dzięki za pomoc. Jednak nie jestem optymistą jeżeli chodzi o nalanie oleju z góry :). Ten plastikowy korek powinien dać się odkręcić palcami?
Jak mi w Felicji wymienili, gdzieś tak po 120.000 i 6 latach olej w skrzyni, to żal było patrzeć, jak wylewają - wyglądał jak Kujawski z pierwszego tłoczenia prosto z butelki... Wymiana jest bez sensu wg mnie w takiej sytuacji.
Witam ,mam takie pytanie chcę wymienić olej w skrzyni biegów i moście,producent zaleca i żaden inny: GL-5 RPC SAE 75W-80 ja chcę zalać full syntetyk VALVOLINE SynPower TDL 75W90 GL4/GL5 1L Axle Oil czy mogę ,jest ktoś władny w tym temacie dość pilna sprawa, wiem że producent nie przewiduje wymiany ,ale wiem też że po okresie docierania ,układania się elementów trzeba wymienić olej bo to nie perpetum mobile i moim zdaniem się ośmieszają, to nie mercedes żeby nie wymieniać oleju zwłaszcza przeciętnego , jeżeli może mi ktoś pomóc z góry dziękuje a i jeżeli ktoś zna potrzebne ilości oleju do skrzyni i mostu to poproszę o dane dziękuje.
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-03-22, 21:21
LEWCIO napisał/a:
Witam ,mam takie pytanie chcę wymienić olej w skrzyni biegów i moście,producent zaleca i żaden inny: GL-5 RPC SAE 75W-80 ja chcę zalać full syntetyk VALVOLINE SynPower TDL 75W90 GL4/GL5 1L Axle Oil czy mogę ,jest ktoś władny w tym temacie dość pilna sprawa, wiem że producent nie przewiduje wymiany ,ale wiem też że po okresie docierania ,układania się elementów trzeba wymienić olej bo to nie perpetum mobile i moim zdaniem się ośmieszają, to nie mercedes żeby nie wymieniać oleju zwłaszcza przeciętnego , jeżeli może mi ktoś pomóc z góry dziękuje a i jeżeli ktoś zna potrzebne ilości oleju do skrzyni i mostu to poproszę o dane dziękuje.
poszukaj sobie w katalogach online jaki olej polecają producenci środków smarnych, ja mam w swojej gwarancji taki olej do do tylnego mostu tranself universal fe 80w90
@LEWCIO: Tak samo jak w przypadku oleju silnikowego firma może być dowolna, byle olej spełniał normy przewidziane przez producenta auta:
- skrzynia biegów: 80W90 - API GL4, MIL-L-2105 C lub D
- skrzynia rozdzielcza: 80W90 - API GL5, MIL-L-2105 C lub D
- tylny most: 80W90 - API GL5, MIL-L-2105 C lub D
Wymieniałem kiedyś w Golfe 4 olej w skrzyni ... i po zmianie skrzynia chodziła lepiej, na pewno biegi lepiej się wbijały. Nie powiem ile stary olej miał nalatane .
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2014-06-05, 10:49
w pandzie wymieniałem przy 180kkm jak instrukcja kazała.
Mechanik jak zlewał to mówił że nie ma potrzeby bo olej nieźle wyglądał ale skoro mi zależy ...
Jaki olej jest wlany w fabryce ?
Ile kosztuje w ASO ?
Jaka jest pojemność skrzyni ?
laisar wymieniałeś olej czy tylko filtrowałeś ?
myślałem żeby zalać coś lepszego np to
http://www.valvolineeurop...mtf_gl-4_75w-90
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-05-12, 14:30, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum