Wysłany: 2012-04-10, 20:46 Konserwacja podwozia - też tak macie?
Dzisiaj obejrzałem swojego Dustera od spodu i jedna rzecz mnie zastanawia. Całe podwodzie mam pokryte jakąś ciemną, oleistą substancją. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że wygląda to na natrysk pod ciśnieniem i w dodatku robiony na kompletnie uzbrojonym samochodzie. Odkurz od tego specyfiku jest na wydechu, elementach zawieszenia,misce olejowej czy wewnętrznych stronach felg. Mam warażenie, że było to robione u dealera bo nie sądzę aby fabryka robiła to w taki sposób. Czy ktoś zauważył podobną rzecz w swoim aucie?
_________________ "Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze." A. Einstein
U mnie tak samo. Zabezpieczenie robione na uzbrojonym samochodzie.
Może w Daciach tak się zabezpiecza podwozia? Nie wiem gdyż jest to moja pierwsza Daćka. Z drugiej strony ilu z nas ogląda dokładnie spód samochodu mając odpowiednie warunki ku temu - samochód na podnośniku , dobrze oświetlony spód itp. Ciekawe jak to wygląda u innych ?
_________________ juro
Ostatnio zmieniony przez juro 2012-04-10, 21:28, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-04-10, 21:37
mam tak samo - musiałem domyć alufelgi,bo nie dość,że były upaćkane od środka to jeszcze upstrzone kropkami tego mazidła od zewnątrz
Wysłany: 2012-04-11, 11:39 Re: Konserwacja podwozia - też tak macie?
_Marcin_ napisał/a:
Dzisiaj obejrzałem swojego Dustera od spodu i jedna rzecz mnie zastanawia. Całe podwodzie mam pokryte jakąś ciemną, oleistą substancją. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że wygląda to na natrysk pod ciśnieniem i w dodatku robiony na kompletnie uzbrojonym samochodzie. Odkurz od tego specyfiku jest na wydechu, elementach zawieszenia,misce olejowej czy wewnętrznych stronach felg. Mam warażenie, że było to robione u dealera bo nie sądzę aby fabryka robiła to w taki sposób. Czy ktoś zauważył podobną rzecz w swoim aucie?
Mam identycznie. Ten typ tak ma... IMO wyglada to na robote fabryczna.
Dzięki wszystkim :)
Jeżeli jest to faktycznie robota fabryki to nie rozumiem dlaczego jest to robione na kompletnym samochodzie nawet z kołami. No ale jak widać TTTM .
Nie to żebym się tym martwił, w sumie dobrze, że jest zabezpieczenie, ale jak człowiek nie ma innych problemów to zajmuje się głupotami
_________________ "Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze." A. Einstein
ale jak człowiek nie ma innych problemów to zajmuje się głupotami
no nie do końca... wykazałeś po prostu czujność...
Dokładnie
Oglądając filmiki z linii montażowych Dustera (Link 2:40) dochodzę jednak do wniosku, że robią to już dealerzy. Na filmach we wszystkich ujęciach podwozia widać jedynie jego szary kolor, w dodatku fabryka mogłaby to robić przed kompletnym uzbrojeniem samochodu. Myślę, że jest to już inicjatywa importera, być może ze względu na panujące w danym kraju warunki klimatyczne.
Inna sprawa, obiło mi się o uszy, że samochody z przewodami hamulcowymi pokrytymi środkiem konserwującym nie przechodzą przeglądów. Przewody nie powinny być niczym pokryte żeby było widać ich stan, głownie chodzi o korodowanie. Ciekawe jak to wygląda w praktyce.
Ostatnio zmieniony przez _Marcin_ 2012-04-11, 21:31, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-04-12, 17:40
_Marcin_ napisał/a:
dochodzę jednak do wniosku, że robią to już dealerzy.
też tak sądzę - u mnie to się(mimo siarczystego mrozu - odbiór w lutym) jeszcze wręcz lepiło
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-04-12, 20:56
No i co że ktoś przyjedzie na naprawę gwarancyjną? Płaci importer, ASO ma zarobek z wykonanej usługi (po akceptacji naprawy przez importera rzecz jasna)
Wysłany: 2012-05-30, 19:42 Re: Konserwacja podwozia - też tak macie?
_Marcin_ napisał/a:
Całe podwodzie mam pokryte jakąś ciemną, oleistą substancją. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że wygląda to na natrysk pod ciśnieniem i w dodatku robiony na kompletnie uzbrojonym samochodzie.
W moim rumunku jest tak samo. Moja teoria jest taka, że pewnie mają maszynę zabezpieczającą jako ostatnie ogniwo linii produkcyjnej i pewnie jest ulokowana w innej części hali aby nie robić syfu w pozostałej części kompleksu, a dzięki temu możliwość skorzystania z niej, mają auta na wybrane rynki (kraje).
U mnie to samo. Drobne kropeczki tej mazi byly na felgach oraz na przednim zderzaku, także na narożniku i boku zderzaka. Na nakładkach na nadkola czysto mimo, że kropeczki na zderzaku były tuż obok. Więc chyba to fabryka, bo nakładki zakładane u dealera i są czyste, no chyba, że najpierw pryskają, a potem montują akcesoria....
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Ostatnio zmieniony przez Domel2250 2012-05-31, 09:17, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum