Wygląda, że są calkiem nieźle spasowane . Jeżeli chcieć się czapiać to na tylnym oparciu delikatnie jakby luźne byly, male pewnie muszą się ułożyć.
Jakieś namiary na producenta?
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
oczywiście są kieszenie w przednich pokrowcach,zamykane na zamek.Uszyte w małym zakładzie w Redzie
Pani ta szczegółowo przeprowadzała pomiary,materiał i kolorystyka do wyboru (u mnie dobierała małżonka )
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
moje kosztowały 370 zł,ponieważ mają wyszyte dodatkowe "przetłoczenia" oraz rant,są tańsze ceny od 250 zł,w zależności od materiału,wzoru i wymagań klienta.
Zakład mieści się w Redzie (Pomorskie) na ulicy Łąkowej 48 tel. 511059127 http://www.margopokrowce.strefa.pl
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-04-12, 22:09, w całości zmieniany 1 raz
Jako posiadacz nowego Stepwaya, postanowiłem założyć pokrowce na siedzenia. "Temat" cały zgłębiłem, przeglądałem oferty w necie i w sklepach. Wybór padł na ... pokrowce z Lidla. Uzasadnienie: dość estetyczne i przyzwoicie wykonane, 3 lata gwarancji, cena - jedno kompleksowe czyszczenie tapicerki na myjni / najtańsza oferta jaką znalazłem /. Przez trzy lata problem z pokrowcami z głowy /gwarancja/ a potem kupię następne. Trzeciego razu już nie będzie, bo zmienię samochód /koniec gwarancji rozszerzonej /.
Nie wiem, jak sobie wyobrażasz reklamację pokrowców wytartych tyłkiem przez 2 lata? Rozumiem, że gdyby się spruły w miesiąc od zakupu, to można i trzeba reklamować, ale po 2 latach i 10 m-cach?
Nie wiem, jak sobie wyobrażasz reklamację pokrowców wytartych tyłkiem przez 2 lata? Rozumiem, że gdyby się spruły w miesiąc od zakupu, to można i trzeba reklamować, ale po 2 latach i 10 m-cach?
Wytartych czy przetartych? Bo to jest różnica. W pierwszym wypadku mówię trudno /naturalne zużycie / i kupuję następne ale w drugim przypadku? Problem ma Lidl, bo oferuje towar, który nie spełnia warunków gwarancji . W instrukcji obsługi nigdzie nie jest zaznaczone, że można tylko X razy dziennie ruszyć tyłkiem po pokrowcu. W poprzednich samochodach miałem pokrowce firmowe, od niezależnych producentów i marketowe. Wszystkie po kilku latach wyglądały podobnie, z tym, że firmowe się reanimowało, bo szkoda było kasy na nie wydanej .
Problem ma Lidl, bo oferuje towar, który nie spełnia warunków gwarancji
A znasz te warunki? Bo są one narzucane przez producenta/sprzedawcę i nie podlegają negocjacjom...
Tak, znam. Są zawarte w książeczce z instrukcją obsługi pokrowców. To dotyczy gwarancji 3 letniej. A do dwóch lat chroni Cię prawo konsumenckie i wcale nie musisz w tym momencie powoływać się na gwarancję. Gwarancja powyżej 24 miesięcy jest tylko dobrą wolą producenta i zazwyczaj firmy, które takową dają, wywiązują się z umowy.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-06-09, 23:12
Cytat:
Gwarancja powyżej 24 miesięcy jest tylko dobrą wolą producenta i zazwyczaj firmy, które takową dają, wywiązują się z umowy.
Zapewne mówisz o uprawnieniach wynikających z ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z sierpnia 2002r(może pomyliłem tytuł ustawy), ale gwarancje i rękojmia wynikająca z tej ustawy to 2 oddzielne tematy, trzeba sprecyzować z którego tytułu się domaga usunięcia usterki. Trzeba też pamiętać, że skorzystanie z gwarancji producenta zamyka drogę dochodzenia roszczeń z rękojmi (a gdy nic nie powiemy, sprzedawca potraktuje to zapewne jako naprawę/wymianę w ramach gwarancji)
W przypadku pokrowców to trochę przerost formy nad treścią, aczkolwiek w razie droższych towarów może mieć istotne znaczenie.
Inna inszość, że siostra ma od 2.5 roku pokrowce z lidla (typu "koszulka"), po 3 praniach są OK,nie skurczyły się nie wypłowiał kolor itp.
Gwarancja powyżej 24 miesięcy jest tylko dobrą wolą producenta i zazwyczaj firmy, które takową dają, wywiązują się z umowy.
Zapewne mówisz o uprawnieniach wynikających z ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z sierpnia 2002r(może pomyliłem tytuł ustawy), ale gwarancje i rękojmia wynikająca z tej ustawy to 2 oddzielne tematy, trzeba sprecyzować z którego tytułu się domaga usunięcia usterki. Trzeba też pamiętać, że skorzystanie z gwarancji producenta zamyka drogę dochodzenia roszczeń z rękojmi (a gdy nic nie powiemy, sprzedawca potraktuje to zapewne jako naprawę/wymianę w ramach gwarancji)
W przypadku pokrowców to trochę przerost formy nad treścią, aczkolwiek w razie droższych towarów może mieć istotne znaczenie.
Inna inszość, że siostra ma od 2.5 roku pokrowce z lidla (typu "koszulka"), po 3 praniach są OK,nie skurczyły się nie wypłowiał kolor itp.
zaraz zaraz--nic nie zamyka gwarancja?mozesz reklamować z gwarancji, wtedy za naprawe odpowiada gwarant a mozesz reklamować z ustawy konsumenckiej to wtedy za gwarancje odpowiada lidl i w 14 dni powinien ci wysłać pismo poleconym. jesli tego nie zrobi to znaczy ze przystał na twoje zadania.czyli jesli zadales wymiany i lidl nie napisze ci pisma w 14dni to ci wymienia. co do rekojmi to moga z niej korzystac tylko firmy ktore zakupiły na fakture i wynosi ona tylko 1 rok(rekojmia trwa tylko 12 miesiecy). tak przyjmuje reklamacje w swojej firmie i tak na bank jest.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-06-10, 11:30
Nie wiem czy chodziło o rękojmie, ale dosłownie 3-4h przed napisaniem poprzedniego posta w lokalnej TV słuchałem wypowiedzi rzecznika praw konsumenta z Katowic i padło takie stwierdzenie - że korzystanie z gwarancji zamyka drogę dochodzenia roszczeń z ustawy "konsumenckiej". Trzeba by zajrzeć wprost do ustawy, ale póki nie mam uszkodzonego towaru olewam sprawę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum