Gadają bo są pionierami w polskiej armii policyjnej i teraz nie muszą stać z lornetką w łapie, tylko rozplaszczy kuper w fotelu gabloty służbowej i spokojnie kawę z pączkiem spożyje
tylko, że wiesz, tak sobie trochę z lornetką postał, później wypił kawkę, zjadł pączka i z powrotem, a teraz? Nie dość że będą mu przerywać posiłek, to jeszcze więcej wyda na te pączki i częściej na komendę po bloczki...
A tak serio, to ustawowo robiłbym fotoradar na każdej krzyżówce, nie na prędkość, a właśnie na przejeżdżających na czerwonym (czasami już nawet zielony kloszyk jest zimny...)
ustawowo robiłbym fotoradar na każdej krzyżówce, nie na prędkość, a właśnie na przejeżdżających na czerwonym
Jakiś czas temu w TV podawali, że ITD rozpisała przetarg na urządzenia w tym celu i to była pokaźna ilość, niestety nie pamiętam ile tych urządzeń miało być. Ja tez jestem za, bo jak widzę, jak niektórzy traktują światła to robi mi się słabo i czasem się zastanawiam jak to wszystko funkcjonuje. Przez jakiś czas widywałem gościa, który notorycznie czerwone traktował jak zielone i pewnego wieczora po pracy jadąc doigrał się nieuniknionego, teraz już nie widuje go.
Może zaczął jeździć przepisowo i nie zwraca na siebie uwagi.
Nie wróżę sprzętowi długiego "życia" jeśli będzie przechodził z "raczki do rączki" , wiem co piszę ... przecież nie ma wypożyczalni aparatów foto...;) ...tylko są obiektywy.
No i taki zestaw spisze się dobrze tylko w bezdeszczowe i bezwietrzne dni.
Nie wróżę sprzętowi długiego "życia" jeśli będzie przechodził z "raczki do rączki"
To zależy od operatorów, choć na chłopski rozum, prawdę powiadasz. Wielu operatorów, nigdy nie wróży długiego życia dla sprzętu.
Piotr_K napisał/a:
bezwietrzne dni.
Możesz, to bliżej wyjaśnić, bo nie widzę związku jaki ma wpływ wiatr.
Aparat na średnim (średnio cięzkim statywie tzw. budżetowym ;) z długą ogniskową (długi obiektyw to spora powierzchnia podatna na dzialanie wiatru) nie zrobi ostrych zdjęc ani filmu. Dochodzą jeszcze drgania np. mostu (na zdjęciu) od przechodzących pieszych i przejeżdżających pojazdów dolem. Mikronowe drgania na korpusie zwiększają się wielokroć na dłuższej ogniskowej, powodując nieostrą rejestrację materiału. Czasem pomagają stabilizatory optyczne (wbudowane w obiektyw) lub w korpusie aparatu.
Nie bez powodu dla teleskopów obserwujących niebo wybiera się miejsca stabilne sejsmicznie i głęboko skaliste.
Jest to oczywiście możliwe do zrobienia, tylko trzeba posiadać pewną wiedzę i praktykę, której ludziom w/w w artykule może brakować.
Tym niemniej akcji przyklasnę - każdy sposób na "piratów" jest dobry jeśli jest skuteczny.
Myślałem, że te gamonie wystrzelili satelitę i całą Polskę już inwigilują.
Jak się wpatrzą w tę lunetę, to w tym czasie dresiarze im koguty z dachu ukradną.
Znam dobrze gościa, który raz jeden tylko musiał tym panom dać w łapę i taki traf, że akurat w mieście świętej wieży. Ale za to po wszystkim pokazali mu drogę.
Ostatnio zmieniony przez eplus 2012-04-19, 10:34, w całości zmieniany 1 raz
dać w łapę i taki traf, że akurat w mieście świętej wieży. Ale za to po wszystkim pokazali mu drogę.
eplus, źle go zrozumiałeś, on nie dawał w łapę, tylko za informacje płacił przecież policja nie bierze w łapę, ewentualnie podniesie z siedzenia jak wymsknie się przypadkiem banknot z kieszeni klienta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum