Skoro do czujników cofania nie możemy mieć pełnego zaufania to można zastanowić się nad wersją WIFI nie trzeba przeciągać kabla przez całe auto a wskazania są na lusterku wstecznym.
Posiadacie w swoich Dusterkach czujniki parkowania?
Znalazłem jedno zdjecie Dustera z czujnikami i musze powiedziec ze nie wyglada to jak na mój gust estetycznie.
Czy musza one być montowanie doklanie w tym miejscu jak na zdjęciu?
Nie można by te 5 cm nizej zamontowac, tam gdzie zderzak jest czarny?
Czy istnieja biale czujniki? Albo srebrny metalik?
W którym miejscu należałoby zamontowac czujniki z przodu i czy ktos z Was posiada frontowe czujniki parkowania?
W tym miejscu montowane są czujniki przewidziane przez Dacię - http://www.tech-accessoir...ocument_id=3083 - ale oczywiście samemu można kazać / zamontować gdzie indziej, trzeba się jednak wtedy liczyć z tym, że mogą nie działać prawidłowo... Ryzyk-fizyk (:
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2011-03-14, 18:53
Po co malować np. Valeo proponuje w kilku kolorach - niestety kolorowe wychodzą drożej. Standardowy zestaw zawiera czujki w kolorze czarnym, a osobno dokupuje się w innym kolorze. Tak było przynajmniej w tamtym roku - kiedy ja kupowałem. Widziałem jednak komplety innych producentów w różnych kolorach.
Ostatnio zmieniony przez krakry1 2011-03-14, 18:54, w całości zmieniany 1 raz
7. Jak dla mnie, bezwzględnie montować czujniki cofania. Bez tego, tracimy na zwrotności tego samochodu szczególnie w mieście...
Nie ma to też nic wspólnego z DD. Widoczność do tyłu i zwrotność są moim zdaniem super. Czujniki przydają się w każdym samochodzie tak samo, a w niektórych bardziej, a ja do tych drugich Dustera bym nie zaliczył.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-12-11, 20:08, w całości zmieniany 1 raz
Nie ma to też nic wspólnego z DD. Widoczność do tyłu i zwrotność są moim zdaniem super. Czujniki przydają się w każdym samochodzie tak samo, a w niektórych bardziej, a ja do tych drugich Dustera bym nie zaliczył.
Zapomniałem dodać że DD jeżdzi moja szanowna małżonka. Po dwóch łupnięciach Passatem w słupki (przekaz "nie zauważyłam/ wydawało mi się że jeszcze mam miejsce") jedynie silne pikanie jest w stanie włączyć bezpiecznik mojej drugiej połówce. Ja mam podobnie, b.dużo gadam przez komórkę i przez to jestem trochę "roztargniony" pikanie sprowadza mnie na ziemię. ]
Stąd na początku wsponiałem o subiektywnych odczuciach. Każdy ma inaczej :)
No i jestem już po montażu, powiem tak fajna sprawa tylko żeby jeszcze działały jak należy.
Odległość pokazują w miarę prawidłowo oprócz tego że gubią przeszkody ( pokazuje że jest np 1.1m a za chwilę że jest ok ) .
Pika podczas jazdy że się załącza pomimo tego że jadę do przodu po chwili gaśnie.
Jak tak dalej pójdzie to będzie trzeba to wysłać na serwis albo pomyśleć nad valeo.
Pochwalcie się jakie macie w swoich autkach i którym to prawidłowo działa.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-26, 10:44
Pawlo napisał/a:
Pika podczas jazdy że się załącza pomimo tego że jadę do przodu po chwili gaśnie.
Podczas jazdy, czy po uruchomieniu silnika? Jak po uruchomieniu, to może być tryb testowy. Jak podczas jazdy to chyba coś nie tak z podłączeniem, bo "prund" włączenia ze świateł cofania zapewne idzie?
Włąśnie jest problem że one się wzbudzają byle kiedy nie ma reguły ale zawsze podczas jazdy do przodu
Są to czujniki z allegro bezprzewodowe w lusterku czyli z centralki do lusterka transmisja radiowa, lusterko na stałe podpięte do lampki.
A co dziwne zauważyłem ostatnio że auto wyłączone zamknięte a lusterko se pika co jakiś czas.
Kupiłem gówno rzadkiej klasy a serwis nie wie w czym jest problem ale stwierdzili że to wina instalacji samochodowej bo oni nigdy nie mieli takich problemów.
Drodzy użytkownicy Dusterków.
W tym tygodniu jade zamawiać moje upragnione autko
Mam do was pytanie.
Chciałbym zamontować sobie dodatkowo czujniki parkowania. Moje pytanie, jak macie to umiejscowione w środku, znaczy gdzie macie zaintalowany wyświetlacz? Moze możecie pokazać fotki jak to wygląda w środku.
W salonie powiedzieli mi, że sam moge sobie wybrać umiejscowienie tego czujnika i chciałbym żeby to wyglądało dobrze a nie żeby mi coś sterczało w mało praktycznym miejscu
Będę wdzięczny wszystkim za pomoc.
Drodzy użytkownicy Dusterków.
W tym tygodniu jade zamawiać moje upragnione autko
Mam do was pytanie.
Chciałbym zamontować sobie dodatkowo czujniki parkowania. Moje pytanie, jak macie to umiejscowione w środku, znaczy gdzie macie zaintalowany wyświetlacz? Moze możecie pokazać fotki jak to wygląda w środku.
W salonie powiedzieli mi, że sam moge sobie wybrać umiejscowienie tego czujnika i chciałbym żeby to wyglądało dobrze a nie żeby mi coś sterczało w mało praktycznym miejscu
Będę wdzięczny wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Tomek
Witaj
Cofanie jest rzadkim manewrem i z tego co mi wiadomo koledzy montują wyświetlacz w miejscach nie przeszkadzających w prowadzeniu auta - nad lusterkiem (polecam bo i tak patrzymy w lusterko) lub nisko na kokpicie.
jeśli chodzi o moją Drackonię to odbiór mam pod koniec maja, początek czerwca więc jeszcze na nią czekam. Co do czujnika to pan Karol z Decaru opisał mi go w sposób następujący. Jest o kostka zamontowana przy lusterku wstecznym która oprócz sygnału dźwiękowego ( beeper ze zmienną częstotliwością) ma jeszcze wyświetlacz metryczny który dodatkowo pokazuje z której strony jest przeszkoda.
_________________ Who you gonna call? GhostDuster!
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-04-16, 10:36
u mnie na suficie nad tylną szybą - można obserwować go przez lusterko wewnętrzne nie odwracając głowy - wersja bez wyświetlacza cyfrowego - rząd kilkunastu kolorowych diod podzielony na pół (przypisanych odpowiednio do lewej i prawej połowy zadka plus narożniki) od żółtych do czerwonych plus beeper zmiennej częstotliwości w zależności od odległości do przeszkody.Zaczynają reagować, gdy auto jest mniej więcej 1,5 m od przeszkody. Przy 0,5 m palą się 3 diody itd.Szybko opanowałem cofanie niemal na styk, choć odrobina nieufności zawsze się przyda, w końcu to tylko głupia maszynka
IMG_0451.JPG
Plik ściągnięto 350 raz(y) 80,06 KB
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-04-19, 17:42, w całości zmieniany 15 razy
ASO montuje różne czujniki. Nie ma "tego samego" wyświetlacza. BA! Może go w ogóle nie być
Sandero Laurete - (tył) tylko BEEP, bez wyświetlacza
Sandero Stepway - (tył) mały wyświetlacz, wielkości pudełka od zapałek, informacja graficzna i cyfrowa (oraz beep of course), umiejscowiony dla mnie wręcz idealnie - skrajnie z prawej strony, pod kątem, przysłonięty nawet naklejką z numerami rejestracyjnymi :)
Duster Laurete (przód i tył) - duży wyświetlacz, na podstawce, wielkości może połowy paczki papierosów, z lewej strony, na desce rozdzielczej, przy słupku.
Widziałem również bardzo podobny do tego z Sandero Laurete, wyświetlacz zamontowany centralnie (MCV), ale nie nic więcej nie mogę napisać. Po za tym, że wizualnie, komponowało się przyzwoicie.
Moim zdaniem, po za specjalnymi rozwiązaniami, lepiej trzymać się poziomu deska/szyba. A to po której stronie umiejscowimy, to już kwestia wyglądu/funkcjonalności.
Generalnie, są to bardzo osobiste preferencje. Dużo zależy od rodzaju wyświetlacza. Na pewno duży kiepsko będzie się prezentował centralnie, a już tym bardziej w okolicy lusterka chyba że jest tam dedykowany (np. w postaci nakładki). Natomiast mały, z paroma diodami czytelniejszy będzie w bliskim zasięgu wzroku, bądź na środku.
Jeżeli posiada on jakiekolwiek przełączniki (beep on/off, podświetlenie, etc.) warto pomyśleć nad tym by był pod ręką (np. z lewej strony).
Marka: Dacia
Model: 2x Logan 2x Logan MCV, Logan II i III, Jogger
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 2x 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022, 2024
Wersja: Logan Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 329 Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2012-04-16, 11:17
tomszafa napisał/a:
ja umiejscowiłem na dodatkowym świetle stop:
(super łatwy montaż, tylko uwaga na odpowiednie połączenie czujników - strony)
akurat moja żona jeździ drakulą z czujnikami a ja jeszcze nie zdążyłem założyć do swojej...
dla mnie jest to jedyne sensowne miejsce montażu, no może dla mcv to pod sufitem ale z tyłu, nie wiew po jakiego czorta montują wyświetlacze z przodu , przecież cofając patrzymy do tyłu opierając rękę o fotel (większość przypadków, wykluczając TIRY )
nie wyobrażam sobie zerkanie na wyświetlacz z przodu i co chwilę obracanie się.
a tak to: patrzę do tyłu cofając, słyszę BIPczenie, i dodatkowo widzę na wyślietlaczu odległość i stronę z której jest przeszkoda...
POLECAM!!!
(ja moja połówka wróci z pracy do postaram się wrzucić realne zdjęcie)
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-04-16, 11:23
piotrek400 napisał/a:
przecież cofając patrzymy do tyłu opierając rękę o fotel (większość przypadków, wykluczając TIRY )
Ja cofam metodą "na lusterka", pod domem zdarza mi się wjeżdżać w bardzo ciasne miejsca. Uprzedzając ewentualne pytania - przez niespełna 8lat i 150kkm nikogo ani niczego nie uszkodziłem.
u mnie na suficie nad tylną szybą - można obserwować go przez lusterko wewnętrzne nie odwracając głowy
mam tak samo...
w jednym z poprzednich samochodów miałem zamontowany wyświetlacz na przedniej konsoli centralnie przy samej szybie i wydaje mi się, że było lepiej ale już się przestawiłem i też jest dobrze...
benny86 napisał/a:
Ja cofam metodą "na lusterka", pod domem zdarza mi się wjeżdżać w bardzo ciasne miejsca
kiedyś nie było takich udogodnień i też "dało radę" teraz są i czemu nie skorzystać zwłaszcza parkując w miejscach nieznanych ... (co innego w miejscu gdzie parkuje się stale) oczywiście posiadanie takiego pomocnika nie zwalnia z myślenia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum