Witam wszystkich użytkowników samochodów marki Dacia.
Na razie jestem nie zdecydowany na zakup bo ciągle poszukuje nowego auta. Ale na90% będzie to Duster 4x2. I tutaj pojawia się dylemat ;), jaki silnik wybrać.
Może szanowni forumowicze będą mi w stanie pomóc.
Mam parę pytań.
Rozważam najmocniej zakup Dustera z silnikiem 1.6 benzynka i tak:
1. Czy ktoś może mi powiedzieć jak jest z głośnością tego silnika np. powyżej 120 km/h?
2. Jakie obroty pokazuje obrotomierz przy 120km/h?
Jak ma się do tego silnik diesla 1.5 dci ale w tej słabszej wersji 90KM. Nie przepadam za dieslami ale może ktoś miał okazję jechać obiema wersjami i może się podzielić spostrzeżeniami.
Kolejne pytania dotyczą samego auta.
Czy ktoś może słyszał czy w tym roku planują facelifting wnętrza. Wiem, że na nie które rynki już zostało wprowadzone nowe wnętrze (inne radio, szyby elektryczne sterowane już z paneli na drzwiach itp. ) Pytałem Panów w salonie ale oczywiście twierdzą, że nic nie wiedzą :) Jeżeli nowe wnętrze miało by być wprowadzone powiedzmy za 3-4 miesiące to jestem w stanie poczekać.
Czy ktoś może się orientował jak to jest z radiem oryginalnym, wiem, że na niemiecki rynek jest inne radio niż u nas i ma np. bluetooth na czym bardzo by mi zależało.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc i mam nadzieję, że zdecyduje się na zakup tego fajnego autka.
Ja swojego Dustera odebrałem tydzień temu i nie testowałem go jeszcze przy większych prędkościach ale przy 100km/h silnik ma 2500obr. i jest praktycznie niesłyszalny, dociera głównie szum opon i opływającego powietrza. Ogólnie w kabinie przy tej prędkości jest w miarę cicho. Co do radia to tego fabrycznego oferowanego u nas nie polecam, kosztuje 1500zł a gra przeciętnie. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup własnego radia i głośników, montaż często można wynegocjować gratis. Ja tak zrobiłem i za całkiem przyzwoity sprzęt Pioneera załaciłem 700zł (radio DEH-4300UB i 4 głośniki TS-G1313i).
Ja wybrałem wersję benzynową głównie ze względu na jej prostą konstrukcję, a więc teoretycznie mniej problemową (oczywiście życie zweryfikuje jak będzie ). W dieslu masz FAP, turbinę, koło dwumasowe (nie jestem pewien czy w wersji 90KM też), wtryski wymagające dobrego paliwa, itd.
_________________ "Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze." A. Einstein
Ostatnio zmieniony przez _Marcin_ 2012-03-21, 22:18, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2012-03-21, 22:30
Z silnika 1,5 dCi jestem bardzo zadowolony duzo lepiej pracuje niz 1,6 TDI 90KM i do tego ciszej! Mimo ze tylko 90 KM to silnik jest naprawde bardzo zrywny (myslalem ze nie bedzie sie nadawal do szybkiego wyprzedzania, a tu mnie zdziwilo ze nawet bez redukcji przy 2200 obrotow autko sie bardzo dobrze zbiera!) a do tego bardzo niskie spalanie!
Przepisowa jazda pozamiejska to zaledwie 4,4-4,8 l/100 km.
Jak na diesla to jestem zaskoczony szybkością grzania po 500 do 800 m już dmucha ciepłym powietrzem.Ogólnie wentylacja bez problemowa.
Co do głośności to do 120 km/h cicho powyżej głośnawo ale nie tragicznie.
Z czystym sumieniem polecam tę wersję
witaj w Klubie...
- przy prędkości 120 km/h większym problemem jest nie głośność silnika a szum powietrza który jest generowany kształtem nadwozia...
- jeżeli chodzi o obroty silnika to nie wiem bo jeżdżę Dusterem 4x4 który ma skrzynię 6-cio biegową...
- wg mnie dynamika Dustera z silnikiem diesla (słabszym o który pytasz) jest porównywalna z silnikiem benzynowym (jeździłem dieslem na jeździe próbnej ale było to ok. dwa lata temu i moje odczucia na pewno nie są miarodajne... )...
- polecam lekturę obszernego klubowego forum...
Z silnika 1,5 dCi jestem bardzo zadowolony duzo lepiej pracuje niz 1,6 TDI 90KM i do tego ciszej! Mimo ze tylko 90 KM to silnik jest naprawde bardzo zrywny (myslalem ze nie bedzie sie nadawal do szybkiego wyprzedzania, a tu mnie zdziwilo ze nawet bez redukcji przy 2200 obrotow autko sie bardzo dobrze zbiera!) a do tego bardzo niskie spalanie!
Przepisowa jazda pozamiejska to zaledwie 4,4-4,8 l/100 km.
Jak na diesla to jestem zaskoczony szybkością grzania po 500 do 800 m już dmucha ciepłym powietrzem.Ogólnie wentylacja bez problemowa.
Co do głośności to do 120 km/h cicho powyżej głośnawo ale nie tragicznie.
Z czystym sumieniem polecam tę wersję
W pełni potwierdzam. Bardzo przyjemny silniczek i oszzedny.
Jesli będziesz dużo jeździł to polecam diesla. Jak tylko Szczecin i krótkie trasy to przemyśl benzynkę, choć ja optuję za dieslem. Jak bedziesz w okolicach Płot-Gryfic (DK nr 6) daj znać. Służę autem na przejażdżkę, by poznać jak sięm prowadzi. Pozdro.
Oj tak... pojeździłem ostatnio Kraków <-> Katowice A4 i... nie da się ukryć że na letnich o niebo lepiej , szczególnie powyżej 120km/h
Inna sprawa że mi się chyba wydech kończy :P
No i dzis odwiedzilem salon w celu obejrzenia dokladnego i odbycia jazdy probnej.
Dowiedzialem sie takze, ze wchodzi wlasnie nowa wersja wyposazenia DESLEY czy jakos tak i dostepne sa już nowe radia z USB i Bluetooth. Duze lepsze niz te co byly.
Nadal sie zastanawiam ale duzo mi juz sie rozjasnilo
No i stalo się Dzisiaj Duster został zamówiony.
Wersja 1.6 16V 4x2 SL DELSEY
Z dodatków:
Radio z bluetooth
Elektryczne szyby tył
ESP+ASR
Lakier metalik - czarna perła
Czujniki parkowania
Podłokietnik
Tylko ten termin - do odbioru dopiero druga połowa lipca
A tak poza tym to w profilu nie mozna ustawić wersji SL DELSEY, można by to dodać
no to teraz czas będzie się dłuuuuuuuuuużył...
jedyne pocieszenie, że TTTM... (oczekiwanie na Dustera dodaje dostojeństwa... )
cierpliwości a potem to już tylko zadowolenia z ujeżdżania życzę...
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-04-19, 07:29
a najgorszy jest okres od chwili informacji,że auto wyjechało z zakładu do dilera
Witaj. Wydaje sie, że to długo, a jednak ten czas szybko leci. Warto czekać. Przyjemnej jazdy i miłych wrażeń. Później już tylko na liczniku śmigają kilometry.Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Maxi 2012-04-19, 16:50, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum