Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-10, 07:35
Ostatnio w trasie miałem niemiłą niespodziankę związaną z rezerwą. Nigdy nie zjeżdżałem ze stanem paliwa do rezerwy, ale w trasie mi się przytrafiło - a bo mała stacja, a bo duże kolejki.. Potem zjechałem na mocno boczną trasę. Według komputera miałem paliwa na 127 km. Przy 100 powinna chyba włączyć się rezerwa (?). Rozglądam się więc powoli za jakąś stacją, ale takowej nie było. przy stanie "do końca 126 km" zaczęła świecić się rezerwa, po czym kilometr dalej pojawił się stan "do końca ----", czyli same kreski. No i miałem pietra. Szybko włączyłem opcję eko-driving, średnie spalanie (i to już z nabitymi ponad 700 kilometrami) trochę spadło. Po 30 km znalazłem pierwszą lepszą stację (najlepsza to nie była) dotankowałem się i kamień spadł mi z serca. Chyba temu komputerowi to wierzyć nie można. Prócz tego od nowości oszukuje ze spalaniem (pomniejsza od 0,7 do 1,0 litra na 100km).
Ja w takiej sytuacji sprawdzam ilość paliwa (ile spalił od ostatniego tankowania).
Jeśli bak ma 50l. a na liczniku pokazuje mi że spalił 41 l to mam jeszcze około 9 l i tak sobie jadąc obserwuję . Dodatkowo wiedząc ile pali średnio na 100km mam dodatkową zabawę w przeliczanie
Nie ma sensu się tym przejmować. Gdy zaświeci się kontrolka rezerwy (wtedy też licznik na ile mamy paliwa się zeruje), mamy możliwość przejechania 100-120 km. Nie należy czekać do końca tylko zatankować na najbliższej dobrej stacji paliw. Pamiętajcie, że pompa paliwa nie zaciaga z samego dna zbiornika, można się przeliczyć.
Ostatnio zmieniony przez Dusterjack 2011-08-10, 18:28, w całości zmieniany 1 raz
Jak ja bym tak chciał - pierwsze tankowanie 45l, drugie - 45l, trzecie (na razie ostatnie) - 40l - pistolet mi trzy razy odbijał raz za razem więc więcej nie wpychałem.
Marka: prawie Dacia
Model: prawie Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: Jeszcze w Rumunii
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-04-24, 11:30
Witam.mam pytanko do posiadaczy Dusterów 1,6 benzynka 4x4....ile , tak mniej więcej można przejechać od momentu zgaśnięcia ostatniej "kreski" i zapalenia się rezerwy. Wiem że nikt tego specjalnie nie próbował :) ale chodzi mi ile spokojnie mogę przejechać...czy jest to 10 ,20,30 km...???
Marka: prawie Dacia
Model: prawie Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: Jeszcze w Rumunii
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-04-24, 12:04
Pytam,bo w momencie jak zgaśnie ostatnia dioda paliwa i zapali się znaczek rezerwy,to żona od razu zwalnia i patrzy za najbliższą stacją ...:) tłumacze jej ,że to dopiero początek "rezerwy" więc spoko...ale....no ale sam nie wiem na ile sobie "pozwolić". W instrukcji nic nie piszę więc może z któryś szanownych kolegów wie jakie są zdolności ,oczywiście mniej więcej Dastera pod tym względem...pozdrawiam
Marka: Ford
Model: Focus III
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Paź 2010 Posty: 150 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-04-24, 12:24
Mnie uczyli, że jeżdżenie na rezerwie nie jest zdrowe dla pompy paliwa (pracuje w cięższych warunkach) i potencjalnie dla filtra paliwa (jeśli jest jakiś syf w baku, to zbiera się przy dnie). Także ja też bym się rozglądał za stacją od razu, jak się zapali :) Osobiście staram się zawsze tankować zanim zaświeci się rezerwa.
@maurycy: Przeczytaj temat od początku, bo Twoje posty zostały tu przeniesione - oficjalnie rezerwa to 5 l, więc zasięg na niej będzie odpowiedni do zużycia paliwa wynikającego z Twojego sposobu jazdy i warunków ruchu.
Nieoficjalnie, ale realnie, rezerwa jest trochę większa, więc i bezpieczny zasięg trochę wzrasta - ale zdrowiej tego nie testować... (;
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2012-04-24, 21:00
maurycy napisał/a:
Witam.mam pytanko do posiadaczy Dusterów 1,6 benzynka 4x4....ile , tak mniej więcej można przejechać od momentu zgaśnięcia ostatniej "kreski" i zapalenia się rezerwy. Wiem że nikt tego specjalnie nie próbował :) ale chodzi mi ile spokojnie mogę przejechać...czy jest to 10 ,20,30 km...???
Ile na benzynie nie wiem.Diesel 110 KM przejechał 126 km i klęknął 200 m przed dystrybutorem. Po podaniu obroku ruszył żwawo
Gdy zapali się rezerwa samochód musi przejechać jeszcze 100 km
dane dla diesla czy benzyny? - wszak zużycie paliwa jest znacząco różne co przy założeniu, że "rezerwa zapala się" przy takim samym poziomie paliwa z zbiorniku to napewno przełoży się na różny dystans...
Biorąc pod uwagę moje ostatnie doświadczenia paliwa jest (przynajmniej u mnie) jakieś 7-7,5 litra w rezerwie.
A ile się przejedzie - tak jak laisar napisał - zależy jak jedziesz.
Gdy zapali się rezerwa samochód musi przejechać jeszcze 100 km (oczywiście bez szaleństw, jedziemy spokojnie do 90-100 km/godz.
A skad wziales takie kategoryczne stwierdzenie ?
Czytałem kiedyś wytyczne dotyczące głównych założeń budowy samochodów i jedno z założeń dotyczyło rezerwy paliwa w baku. Chyba jest to przestrzegane, bo każdy samochód który miałem, niezleżnie czy to diesel czy benzyna, miał rezerwę na ok. 100 km.
Ostatnio zmieniony przez Dusterjack 2012-04-26, 21:26, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-04-26, 21:28
Dusterjack napisał/a:
Chyba jest to przestrzegane, bo każdy samochód który miałem, niezleżnie czy to diesel czy benzyna, miał rezerwę na ok. 100 km.
w moim samochodzie się to sprawdza w ściśle określonych warunkach. Rezerwa ma bowiem 5 litrów. Owszem, mogę uzyskać takie spalanie ale tylko gdy jadę na dłuższej trasie, bez licznych skrzyżowań z sygnalizacją świetlną i brakiej zielonej fali, przy prędkości poniżej 100km/h.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum