prawdopodobnie stanę się właścicielem uszkodzonego Logana
sprawa z uszkodzeniami do ogarnięcia, oprócz uszkodzonego skraplacza klimy
- czy skraplacz (chłodnica) klimatyzacji od różnych wersji silnikowych Logana jest taki sam ?
- czy po facelifcie zmienił się model tej części ?
z katalogów/allegro nie mogę tego wywnioskować - znajduję oferty przeznaczone specjalnie do 1.5 dCi, albo do wszystkich wersji silnikowych naraz, lub też do rocznika 2008, od 2008, są też takie bez podanego rocznika
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-04-24, 19:45
ok, czyli wychodzi na to, że skraplacz vel. chłodnica klimy powinien być
a) od benzyniaka
b) od wersji poliftowej
to już wiem czego szukać
dzięki !
=====
dobra, to jeszcze pytanie - czy modele posiadające skraplacze
- z filtrem osuszającym (http://allegro.pl/skraplacz-dacia-logan-08-i2238377094.html)
- z zintegrowanym filtrem osuszającym (http://allegro.pl/skraplacz-dacia-sandero-logan-duster-08-i2292168999.html)
są wymienne, czy kupować dokładnie taki, jaki jest w aucie ?
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2012-04-24, 19:54, w całości zmieniany 1 raz
Żeby pasował 1:1 - tak, chociaż przypuszczam, że fachman od klimy nie miałby chyba większych problemów z wykorzystaniem dowolnej wersji, warto więc jakiegoś zapytać.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2012-04-24, 21:25
Spróbuj się dowiedzieć od kogoś kto ma taki model kto jest producentem tej części - firmy z grupy Renault najczęściej nie fatygują się by zdjąć oryginalne oznaczenia na częściach fabrycznie montowanych, niech ktoś kto ma taki model sprawdzi u siebie. Ceny za tą część u producenta to zwykle 1/3 tego co po przepakowaniu do pudełka z napisem "original teile Renault" - tak miałem w Lagunie z silnikiem nawiewu klimy - u producenta ( nie pamiętam, była to włoska firma 500 zł, w Renault - 1500 zł za to samo
Wysłany: 2012-04-24, 21:27
to już będę mógł sprawdzić na swoim Loganie, jeżeli/jak go dorwę - tylko chciałem się przygotować
po numerkach podanych przez laisar, wychodzi mi na to, że to będzie ta część
http://allegro.pl/skrapla...2292168999.html
lub taniej tutaj
www.iparts.pl/czesc/chlod...673-302865.html - po numerku i schemacie wychodzi na to, że część ta sama, pomimo że wg sklepu przeznaczona do 1.5 dCi
teraz tylko porównać z tym co rzeczywiście na aucie jest i można zamawiać
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2012-04-24, 21:31, w całości zmieniany 1 raz
czy modele posiadające skraplacze
- z filtrem osuszającym (http://allegro.pl/skraplacz-dacia-logan-08-i2238377094.html)
- z zintegrowanym filtrem osuszającym (http://allegro.pl/skraplacz-dacia-sandero-logan-duster-08-i2292168999.html)
są wymienne, czy kupować dokładnie taki, jaki jest w aucie ?
J.w. - dla spokoju dokładnie taki sam, jak jest, ale na 90% nie ma to większego znaczenia (co najwyżej grozi koniecznością rzeźbienia d: ).
Kapelusznik, mam złe wspomnienia z wszelkimi chłodnicami po naprawie swojego auta. Wymiary zwyczajowo podawane na allegro nie mają większego sensu, bo skraplacz o tych samych wymiarach może w ogóle nie pasować. Liczą się rozstawy otworów pod mocowanie oraz średnice i głębokość gniazd przyłączy (oba mogą być różne). Ja poległem na tym ostatnim i w końcu wybrałem oryginał.
Pamiętaj żeby kupić nowy i zapakowany osuszacz i zamontować go w ostatniej chwili.
Wysłany: 2012-05-03, 17:50
w poniedziałek odwiedziłem kilka sklepów z częściami, sam też szperałem po internetowych katalogach z częściami
zastanawiam się trochę, dlaczego w wielu przypadkach skraplacze mają podaną kompatybilność zarówno z dieslem jak i benzyną
np taki OE 8200182361 - ma niby pasować do całkiem różnych silników zarówwno na diesel/benzynę (zresztą tak samo 8200741257 - wg katalogu intercars pasuje do Sandero 1.5 dCi, a nie pasuje do Logana 1.4)
to jak to w końcu jest - może jest kilka różnych numerów OE pasujących do mojego modelu ? byłoby łatwiej szukać części
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2012-05-03, 18:17, w całości zmieniany 1 raz
Kapelusznik, wtopiłem na allegro 250zł za nowy skraplacz VALEO 817701, który ma nr renault OE 82000182361, i co więcej teoretycznie zamiennikami dla niego są NISSENS 94673, NRF 35542, DELPHI TSP0225510. Do Dustera mi nie pasował na średnicy i głębokości jednego przyłącza (sic!).
Jeśli chcesz, mogę Ci wysłać, przypasujesz i sprawdzisz. Jak nie będzie pasował odeślesz mi i stracisz tyle co przesyłka w dwie strony. Jak będzie pasował to oddam za 200zł.
Jak chcesz mogę go jeszcze obmierzyć i obfotografować, z resztą i tak musiałbym to zrobić żeby wystawić na allegro. Jak się zdecydujesz to dawaj na prv.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum