Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 269 Skąd: spod Warszawy
Wysłany: 2012-04-24, 21:25 Licznik przebiegu okresowego a licznik przebytego dystansu.
Panowie i panie, czegoś nie rozumiem. Czym się różni pierwsza (po naciśnięciu guzika) wartość pokazywana na wyświetlaczu komputera (nazwana licznikiem przebiegu okresowego) od tej, nazwanej "przebyty dystans od naciśnięcia top depart"? Ten drugi się resetuje przyciskiem, a ten pierwszy? Co zlicza? Jaki okres mierzy? W instrukcji nic na ten temat. Na forum tez nie namierzyłem...
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2012-04-24, 21:28
Pierwsza po dojściu do 1000km zaczyna liczyć od nowa , druga - liczy dalej. Kasują się tak samo. Po co tak jest - szczerze powiem nie potrafię wymyślić. Taki gadżet bez sensu.
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 269 Skąd: spod Warszawy
Wysłany: 2012-04-24, 21:34
Dzięki, PiotrWie. Jeżeli ta pierwsza resetuje się tak samo, a np. nie ma wpływu na reset pozostałych parametrów (czy tak jest??) to może chodzi o to, abyś mógł zmierzyć sobie jakiś (mniejszy) dystans, bez resetowania większego pomiaru, który chcemy zachować np. celem ustalenia spalania, albo po prostu zmierzenia większej odległości... Ach, ten duch francuskiej myśli technicznej, nie przestanie mnie zaskakiwiać... ;)
ja to wykorzystuję w ten sposób, że jeden kasuję przy tankowaniu LPG a drugi przy tankowaniu benzyny...
dzięki temu wiem jaki dystans przejechałem od ostatniego tankowania danego rodzaju paliwa...
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2012-04-25, 09:58, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli ta pierwsza resetuje się tak samo, a np. nie ma wpływu na reset pozostałych parametrów (czy tak jest??) to może chodzi o to, abyś mógł zmierzyć sobie jakiś (mniejszy) dystans, bez resetowania większego pomiaru, który chcemy zachować np. celem ustalenia spalania, albo po prostu zmierzenia większej odległości... Ach, ten duch francuskiej myśli technicznej, nie przestanie mnie zaskakiwiać... ;)
Dokładnie to tego celu używam tych liczników, jeden zawsze resetuję przy tankowaniu w celu obliczenia spalania na całym zbiorniku, a drugi w zależności od potrzeb np. przy jakimś wyjeździe weekendowym żeby ocenic spalanie na trasie.
_________________ "Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze." A. Einstein
Wysłany: 2012-04-25, 09:05
No i wszystko jasne. Skoro my umieliśmy tak ładnie to zdefiniować, to dlaczego w takim wielkim koncernie takiego talentu jak nasz zabrakło? :)
Służę Państwu w Renault – Nissan uprzejmie:
„Państwa pojazd został wyposażony w dwa liczniki przebiegu częściowego. Zapisy pierwszego z nich (licznika A), dostępnego po jednokrotnym naciśnięciu przycisku komputera, nie mają wpływu na pozostałe rejestrowane przez komputer pokładowy dane. Wartości drugiego licznika (licznik B), dostępnego po pięciokrotnym (chyba?) naciśnięciu przycisku komputera, są wykorzystywane do obliczeń średniej prędkości, średniego spalania, przebytej odległości i szacowanego dystansu możliwego do pokonania na pozostałym paliwie. Zapisy obu tych liczników mogą Państwo wyzerowywać. Wyzerowanie zapisów licznika B powoduje zatem jednoczesne wyzerowanie pozostałych mierzonych danych (średnie spalanie itp.), w odróżnieniu od licznika A, nie mającego na ich zapis wpływu.”
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum