Wysłany: 2008-05-03, 19:30 Prośba o poradę miałem wypadek
Witam 10 04 2008 r w Elblągu ktoś mnie staranował gdy jechałem do pracy bez obaw do pracy jezdzilem daewoo tico-tico po kolizji dachowało i niestety pojechało na złomowiec (gosc się zagadał i nie ustapil mi pierwszeństwa) i teraz pytanko co szanowne forum uzytkownikółw by mi doradziło abym zakupił na dojazdy do pracy(50 km dziennie) kwota 4500 zł preferuje autko z LPG bo jakoś Daewoo Tico mnie przerazilo (mi nic nie bylo ale to dlatego ze zostałem uderzony z tyłu od strony pasażera),Tico na złom a 2 auto ford focus kombii ino zderzak połamało-prosze o porady bo wybór spory czekam na odszkodowanie i szybko musze kupic drugie auto(jak wiadomo moja Dacia Logan MCV służy do dowozu córki niepełnosprawnej na rehabilitacje przez żone i nie mogę ja jezdzić)
_________________ DACIA LOGAN MCV 1.4M 65000 km :)
W tej cenie powinieneś dostać dobre UNO - znacznie większy niż Tico i budżetu nie zrujnuje.Jeżdziłem 45 tj, 999 cm3 spalanie w mieście około 7 l/100km, w miarę żwawy silniczek, niskie koszty serwisu i napraw. Minusy - ruda, słabe ogrzewanie, małe lusterka i jedna wycieraczka, szwankująca elektryka. Ale w sumie fajne autko - polecam
Za 4500 nie kupisz nic idealnego. Ale poszukaj Suzuki Swifta, większe - Toyota Starlet, Nissan Micra, możesz poszukać dobrze utrzymanej Sierry 1.6 lub 1.8. Fajnym autem było by Suzuki Jimmy na LPG, ale czy dostaniesz je za 4500?
_________________ 102 000km zadowolenia za kierownicą Dacii.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 1105 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2008-05-05, 23:10
GeRRaD napisał/a:
i jedna wycieraczka
Pierwsze wersje miały jedną, później były z dwiema
Piotr_B [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-06, 20:38
Mamert napisał/a:
GeRRaD napisał/a:
i jedna wycieraczka
Pierwsze wersje miały jedną, później były z dwiema
Chyba jedynie w Italii
Miałem rocznik 2001 made in Poland i miał jedną. Z gumką Boscha coś było widać
Ale Uno do turlania sie po mieście i niewielkich trasach jest OK, ma duzo miejsca i niezły bagażnik. Nie należy się obawiać silnika 899(taki miałem), wymaga czasem dociśnięcia, a przytrzymany na obrotach z dobrą zmianą biegów potrafi zaskoczyć. Spalanie do max. 8,0L/100km w warszawskich korkach z dmuchawą i ogrzewaniem szyby. Jeśli wypatrzysz na oponach 135/... to możesz je natychmiast wymienić- są katastrofalne.
Piotr.
W PL nie ma i nie było wersji dwuwycieraczkowych. Co do opon 135 - wygląd śmieszny - ale jak idą w zimie i w lato litrowy silniczek nie ma problemów z oporami toczenia
A ktokolwiek cos wie na temat; Daewo Espero,lub Nissan -Sunny lub Primera bo z LPG i atrakcyjnie wyglądają
Ja bym polecał Lanosa (miałem w swojej karierze) lub Espero, bo Nubira chyba bedzie drozsza niz zakladasz. Prawie wszystkie auta na rynku kupione w Polsce w salonie (bardzo rzadko sprowadzano Lanosy z zachodu). Wiele Lanosów ma LPG, a ten silnik b. dobrze znosi gaz. Czesci sa tanie, jest sporo zamiennikow. Dobrze sie trzyma blacha i jest to w ogóle trwały samochóc. Polecam silnik 1,5. Wady: czesto trzeba zmieniac elementy metalowo-gumowe zawieszenia (ale sa dostepne za śmiesznie pieniądze) oraz bezwglednie trzeba zmieniac pasek rozrządu co 60 tys. km.
Kup sobie za to nexię, jak poszukasz to trafisz w dobrym stanie i zagazaowaną, więc cię nie zniszczy,a auto nie do zdarcia.
Może to głupio zabrzmi, bo ty chcesz kupić auto i masz problem, a ja chcę sprzedać swoje kangoo za 6500zł i boję się że jak wystawię na allegro to nie będzie szybko chętnych.
No ale może nie będzie tak źle, w końcu wystawiam za kwotę za którą nie da się kupić nie bitego auta na allegro.
Też polecam Nexię. Co prawda przesiadłem się z niej do lepszego samochodu (znaczy Logana), ale fakt że jest to auto wyjątkowo nie do zdarcia. Przy tym tanie, części za bezcen. Jedynie moc nieco mała a spalanie duże. Ale zagazowane powinno być OK.
Ogólnie godne polecenia są autka Daewoo za wyjątkiem Tico, które nie posiada żadnych zabezpieczeń na wypadek kolizji. Auta tanie, mnóstwo używanych i fabrycznie nowych części na rynku. Kilka lat jeżdżę Matizem i jest to idealne auto na miasto - można zaparkować w miejscach niedostępnych dla innych marek. Pomimo, że kupiłem Logana, to nie sprzedaję Matiza, bo w niektórych sytuacjach jest niezastąpiony.
Ja też polecam Matiza - sam "zrobiłem" nim w 4 lata 120 tys km - zero awarii (1 czy 2 drobnostki). Widuję go czasami - ma ok 180 tys km (nowy właściciel jeździ dużo mniej), ale po 8 latach zero korozji.
No i kupilem Nissan sunny 1.4 z nową(półroczną ) instalacją za 2300 trochę do regulacji,odpowiedż czemu nie kupiłem Daewoo Nexia lub Espero bo autko kupiłem na dojazdy do pracy a daewo były ciut za duże dojezdzam z wioski -wiem poprosiłem o pomoc a postapiłęm inaczej czas pokaże czy dobrz wybrałem dziękuję wszystkim biorącym udział w tym temacie
_________________ DACIA LOGAN MCV 1.4M 65000 km :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum