Ile wątków można zakładać na ten sam temat? 4x4 czy 2x4 na forum było rozważane już wiele razy i chyba wszystko było w tym temacie powiedziane, wystarczy trochę poszukać. Jeden lubi pomarańcze drugi jak mu nogi śmierdzą i sam musisz zdecydować co wolisz, poczytaj poprostu trochę forum a znajdziesz 100 argumentów za jedną i drugą wersją.
Ile wątków można zakładać na ten sam temat? 4x4 czy 2x4 na forum było rozważane już wiele razy i chyba wszystko było w tym temacie powiedziane, wystarczy trochę poszukać. Jeden lubi pomarańcze drugi jak mu nogi śmierdzą i sam musisz zdecydować co wolisz, poczytaj poprostu trochę forum a znajdziesz 100 argumentów za jedną i drugą wersją.
Uzyłem szukajki ale tematy jakie mi wysypało to zupełnie przypadkowe wzmianki wewnątrz tematów. Szczerze mówiąc wiecej konkretów wygooglowałem ...
Wracając do wątku chciałem poinformować, że zmiana konfiguracji z Laureata 2x4 na Ambiance 4x4 była bezproblemowa. Dealer chętnie pomógł skonfigurować nowy wariant pod nasze oczekiwania.
Termin pozostał ten sam, połowa grudnia - ale to nasz termin ;) (chodziło o finanse). Auto może byc już w polowie listopada, gdzie będzie czekało na nas (a może nie będzie musiało długo czekać?).
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-03-25, 11:41
skończyłoby się na jednym podejściu, gdyby za pierwszym zrobił to co za ostatnim
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-03-25, 17:36
dokładnie, za pierwszym razem zlekceważył sobie tą z pozoru niegroźną górkę i się zakopał - warto też w takiej sytuacji wcześniej wyłączyć ESP_ASR
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-03-25, 18:42, w całości zmieniany 2 razy
Tu jest fajny filmik pokazujący co potrafi Duster 4x4. W sumie jestem pełen podziwu, że przejechały taki test wykrzyży. Ciekawe czy te Dustery miały ESP/ASR...
Tu jest fajny filmik pokazujący co potrafi Duster 4x4. W sumie jestem pełen podziwu, że przejechały taki test wykrzyży. Ciekawe czy te Dustery miały ESP/ASR...
Wybrałem 4x4 i teraz wiem, że był to trafny wybór.
Wczoraj byłem z żona na przejażdżce za miastem... Jako, że w moim rejonie są żwirownie - pomyślałem, że tam pojedziemy... Najpierw asfalt, potem trochę po szutrze - nic specjalnego - nawet osobówką byśmy dojechali... nagle oczom naszym ukazało się "piękne" błotko"
W sobotę i w niedzielę padał deszcz ze śniegiem, więc błotko mokre . Zmieniłem z 2WD na 4WDLock i ostrożnie wjechałem kilka metrów... Koła zagłębiły się do 1/3 wysokości..
Nauczony doświadczeniem z osobówek pomyślałem :"no to fajnie..teraz pomielimy kołami i trzeba będzie dzwonić po pomoc z liną holowniczą"...
Wrzuciłem bieg.. delikatnie ruszyłem... i uśmiechnąłem się- holownik nie potrzebny
Zarzuciło na boki parę razy..usłyszałem uderzenia błota o nadkola... Autko pojechało następne kilkanaście metrów....i nic... pokręciłem się w błotku jeszcze parę minut (nawet bokiem jechałem parę razy) i wróciliśmy na szutrową drogę... Za nami pozostały koleiny o wymiarach Daćkowych kół.
Nie wiem, czy byłoby to możliwe z napędem na sam przód...
W każdym razie pierwszy off-road zaliczony.. Duster przeszedł chrzest.
Acha - sprawdziły się chlapacze... karoseria była czysta..Tylko podwozie i nadkola oblepione błotem.
Pozdrawiam
dracula4x4.jpg
Plik ściągnięto 273 raz(y) 231,54 KB
Ostatnio zmieniony przez keikan 2012-04-02, 09:15, w całości zmieniany 1 raz
No to popróbowałem swoim 4*2 już nie pierwszy raz ale dzisiaj tak troszkę mocniej.
Próbowałem bez rozpędu podejść po trawie (suchej) na wzniesienie przy kącie stoku 40 - 45 stopni.
I tak - doszedłem do 3/4 wysokości ( zabrakło 10 m) i zamielił kołami przy jeździe przodem.
Ale tyłem wszedł bez mała bez poślizgu - dużo może - to tylko kwestia dociążenia osi napędzanej. Ale chętnie spróbowałbym 4*4.
Później pojechaliśmy na mały bród - droga dojazdowa to kopny piasek na długości około 500 m - z małym poślizgiem kół przeszedł bez problemu - to chyba zasługa szerokości opon.
Potem małe brodzenie - gł. 15 - 25 cm w dziurach - przejazd dla traktorów na pola.
Bez problemowo - woda tylko do progów - się nie przelała.
No to popróbowałem swoim 4*2 już nie pierwszy raz ale dzisiaj tak troszkę mocniej.
Próbowałem bez rozpędu podejść po trawie (suchej) na wzniesienie przy kącie stoku 40 - 45 stopni.
I tak - doszedłem do 3/4 wysokości ( zabrakło 10 m) i zamielił kołami przy jeździe przodem.
Ale tyłem wszedł bez mała bez poślizgu - dużo może - to tylko kwestia dociążenia osi napędzanej. Ale chętnie spróbowałbym 4*4......Kilka fotek
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-05-03, 18:45
Kiedyś po takich drogach to ja kiedyś Polonezem na grzyby jeździłem, kochani to nie jest off road tylko skrót przez pole:)
Off-road (pisane też: offroad, off road) (z ang. poza drogą) - sport motorowy polegający na jeżdżeniu specjalnie przygotowanym samochodem (samochodem terenowym) po nieutwardzonych drogach.
W zależności od terenu, po którym się jeździ wyróżnia się kilka odmian off-roadu:
Off-road przeprawowy
odcinki tras danego rajdu lub imprezy podzielone na kilka klas (w zależności od specyfiki terenu oraz auta które ma brać udział w przejeżdżaniu danej trasy): -klasa turystyczna -klasa sport -klasa adventure -klasa extreme
Rock crawling
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-05-03, 18:48, w całości zmieniany 1 raz
Jak DD to tylko 4x4!!! Ja już jak włączę napęd tylko na przednie koła to głupio się mi jedzie. Podnosi przód i piski robi przy starcie. W automacie to już inna bajka - jest super. Blokada 4x4 - idealnie w zimie
Jak DD to tylko 4x4!!! Ja już jak włączę napęd tylko na przednie koła to głupio się mi jedzie. Podnosi przód i piski robi przy starcie. W automacie to już inna bajka - jest super. Blokada 4x4 - idealnie w zimie
zgadza się że 4x4 lepszy do jazdy... ale do tankowania lepszy 4x2. To jest litr mniej na każde 100 km. Przy obecnych cenach paliw po milionie km masz nowego Dustera zaoszczędzonego :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum