Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2012-05-14, 08:26
Wcale się nie dziwię że Octavia jest na pierwszym miejscu i w ogóle Skoda, kiedyś słyszałem rozmowę gości na parkingu po hipermarketem to gość z nowej octavii tour chwalił się że zrobił interes życia bo kupił za pół ceny Passata ze znaczkiem Skody
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3767 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-14, 10:40
Polski naród - durny naród. Da sobie wmówić że samochód oparty na płycie podłogowej Golfa jest w klasie Passata.
Ale w każdej gazecie i programie motoryzacyjnym jest urabianie pt. "Kup Skodę".
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-05-14, 11:13
Ojciec od kilku 2,5 roku jeżdzi służbową Octavią (ta tańsza generacja, 1.6 102KM). Za cholerę nie rozumiem dlaczego ten samochód wzbudza tak skrajne emocje - jedni wychwalają pod niebiosą, inni przy każdej możliwej okazji najeżdżają na każdą skodę dla zasady. Jak dla mnie - całkiem sensowne auto, wielki bagażnik jak na hechbeka/liftbacka, wnętrze trochę "smutne" ale nie ma żadnych rys/przetarć(musi być OK, skoro mój ojciec niczego nie zmajstrował...), ocynk blach i obecnie lpg bez dopłaty...
5 osób bez porównania będzie mieć wygodniej w MCVce(szerokość,"płaskość" siedziska) ale silnik już bardziej żwawy w skodzie. Duże koło kierownicy, za niski prześwit nadwozia, nudna jak flaki w oleju stylistyka - to z kolejnych minusów.
Jak dla mnie auto do bólu "bezpłciowe",ale w tej cenie OK.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3767 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-14, 13:32
Nie w tym rzecz.
Skoda jest zwykłym budżetowym autem podobnie jak Dacia chociażby.
W Polsce marketoidom udało się wmówić że to co najmniej klasa średnia (Octavia) lub premium (Superb). Tymczasem Octavia to zwykły kompakt jak Golf , Focus czy Astra, a Superb jest odpowiednikiem Passata,Mondeo czy Insigni.
Nigdzie w Europie Skoda nie ma takiego pozycjonowania marki jak w Polsce.
Ja chciałbym takie materiały miec w Dusterze jak Skoda ma w Yetim. Nie zgodze się, że Skoda to marka kategorii Daczji. Wyciszenie, wyposażenie, dostęp do najnowszych technologii, zabezpieczenie antykorozyjne jest w Skodzie lepsze. W mojej opinii Skoda to marka jakościowo zdecydowanie lepsza.
Prawdą jest, że Yeti miewa kłopoty z lakierem i odpryskami, ale nie może to rzutowac na całą markę.
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
Wyciszenie, wyposażenie, dostęp do najnowszych technologii
Zgadzam się, "golfowa" Octavia wyprzedza Logana o co najmniej jedną kategorii jakości i myślę, że tym bardziej dotyczyć będzie to Yeti, które jest wyraźnie droższe od Octavii.
MSZ to kwestia drugorzędna, a już zwłaszcza w kontekście problemów z - teoretycznie - "pierwszoligowymi" TSI czy CRTDI... Ze względu na niezawodność, to nawet wolę nieco starsze, ale - teoretycznie - bardziej dopracowane rozwiązania.
(Bo choćby praktyka się rozjechała z teorią, to przynajmniej mechanicy powinni mieć opanowane sposoby radzenia sobie z problemami. Teoretycznie...).
Jednak reszta spraw to fakt - skody średnio są lepiej wyposażone, wyciszone, wykończone czy zabezpieczone antykorozyjnie.
Tyle że oczywiście - nie za darmo; średnio są też albo trochę droższe, albo trochę mniejsze nić daciowe odpowiedniki. A czasem więcej niż trochę...
Zdarzylo mi sie jezdzic Fabia i musze powiedziec, ze komfort jazdy byl tragiczny - dla mnie bardzo liczy sie wygoda, a z Fabii wychodzilem polamany i obolaly, kregoslup mi dokuczal jak diabli. A w Dusterze niesztraszne mi dluzsze trasy :)
Ja nie narzekam na Fabię, robię długie trasy, wysiadam bez bólu pleców itp. Miałem zamówioną Sandero, jednak w ostatniej chwili przejechałem się Fabia z TSI i padło na Fabię. Do tego, Fabia z silnikiem 1.2 (70KM) była chyba w tej samej cenie co Sandero (zresztą wtedy Clio 3 też było w cenie Sandero).
O ile po kupnie Skody miałem lekkiego kaca (pół roku byłem nastawiony na Dacię) to teraz uważam, że w moim przypadku był to strzał w "10".
Jeszcze taka różnica, na forum Skody nikt się nie podniecą tą marką, po prostu pragmatyzm do bólu, bez wstawek w stylu: "Skoda to samochód dla ludzi bez kompleksów itp"
Ostatnio zmieniony przez MarkD 2012-05-14, 20:35, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-05-14, 20:39
MarkD napisał/a:
Jeszcze taka różnica, na forum Skody nikt się nie podniecą tą marką, po prostu pragmatyzm do bólu, bez wstawek w stylu: "Skoda to samochód dla ludzi bez kompleksów itp"
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-15, 08:03
laisar napisał/a:
(No, nie licząc tej szmaty na nadkolu w octavii, co to z tyłu udaje oparcie bo bokach... d: ).
A szmata nie była aby w Fabii? Żyłem w przeświadczeniu, że w Fabii, a w Octavii było już w miarę normalnie (jak na Golfa ;), ale moja memoria bywa fragilia, taki wiek. :)
Jestem w 99,99% pewien, że w octavii, bo srodze się na niej zawiodłem, jak na potencjalnie silnego zawodnika ("wszyscy jeżdżą octaviami" - a tymczasem odpadła w przedbiegach, nawet bez jazdy próbnej, bueee).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum