Wysłany: 2012-03-25, 13:59 Witam Wszystkich - Duster 4x4 LPG z południa
Witam Wszystkich,
Po osiągnięciu przez poprzedni samochód (Renault Megane I) słusznego wieku bezawaryjnej eksploatacji, jak też nabraniu stosownej do wieku ilości rdzy, wybór padł na zakup nowego pojazdu. W tej klasie cenowej, przy pożądanych gabarytach i własnościach jezdnych sprawa była dość prosta - Dacia Duster.
Autko w wersji benzynowej 4x4 zakupiłem w ASO Pietrzak w Świętochłowicach w okolicy połowy roku 2011. Aktualny przebieg to 7200km, z czego ok. 3000km na LPG. LPG zakładane w tymże ASO ze względu na utrzymanie gwarancji.
Na codzień mieszkam i pracuję w Krakowie, natomiast dość dużo poruszam się po południu Polski.
Forum uważnie przeglądałem już na kilka miesięcy przed zakupem i zawsze ceniłem wysoki poziom merytoryczny jak też względny porządek i systematyczność cechujące wypowiedzi forumowiczów. Mając już pewne doświadczenie związane z eksploatacją Dustera postanowiłem dołączyć do Waszego grona i brać aktywny udział w rozwijaniu naszych zainteresowań związanych z Dusterem.
Dzięki za serdeczne przyjęcie!
W kwestii LPG bez dwóch zdań - jeśli po zaledwie 3000km jestem ok. 700zł "do przodu" względem benzyny, to nie ma sensu w ogóle się zastanawiać. Oczywiście zawsze są wady i zalety, ale jak dla mnie zalety wielokrotnie przewyższają ewentualnie niedogodności.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-03-25, 14:37
Moja ulubiona konfiguracja Dusterka, 4x4 i LPG - wszedzie zajedzie, w dodatku nie opróżni portfela... Jeśli jeżdzisz między Opolem a Wrocławiem i będziesz chciał zrezygnować z a4 to samochód idealny
witaj w Klubie...
w grupie: Duster 4x4 wzmocniony podtlenkiem LPG...
podziel się wiedzą jaką masz instalację oraz jak pojemny zbiornik gazu i "parametry konsumpcyjne"...
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2012-03-25, 18:19, w całości zmieniany 1 raz
podziel się wiedzą jaką masz instalację oraz jak pojemny zbiornik gazu i "parametry konsumpcyjne"...
Komputer Stag 4, wtryski Hana, zbiornik Stako 73l (ile wchodzi w rzeczywistości jeszcze nie mogę powiedzieć, bo miałem z tym małe przeboje i kilka wizyt w ASO, początkowo wchodziło ok. 51l i było to na pewno zbyt mało, aktualnie czekam aż wyjeżdżę całość do zera po "regulacji wielozaworu" cokolwiek to znaczy i zatankuję na full)
Ogólnie z instalacji jestem zadowolony. Spalanie to niestety nie jest mocna strona Dustera, na LPG wychodzi od ok. 9 (baaardzo spokojna jazda max. 80-90km/h) do 12-13l (miasto zwłaszcza krótkie trasy zimą lub też autostrada powyżej 130km/h). Ze względów ekonomicznych właśnie przekonałem się do nieprzekraczania na autostradzie bez wyraźnej potrzeby 120km/h - wówczas spalanie wychodzi ok. 10l.
zbiornik Stako 73l (ile wchodzi w rzeczywistości jeszcze nie mogę powiedzieć, bo miałem z tym małe przeboje i kilka wizyt w ASO, początkowo wchodziło ok. 51l
u mnie też tak było ale po regulacji teraz wchodzi 62 l z malutkim kawałkiem (zależy od temperatury i dystrybutora) zużycie LPG jakie podajesz to u mnie jest zbliżone - w trasie trochę więcej a w mieście ociupinkę mniej... (aktualny przebieg na LPG ok. 13 tys. km)... i chyba TTTM...
zbiornik Stako 73l (ile wchodzi w rzeczywistości jeszcze nie mogę powiedzieć, bo miałem z tym małe przeboje i kilka wizyt w ASO, początkowo wchodziło ok. 51l
u mnie też tak było ale po regulacji teraz wchodzi 62 l z malutkim kawałkiem (zależy od temperatury i dystrybutora) zużycie LPG jakie podajesz to u mnie jest zbliżone - w trasie trochę więcej a w mieście ociupinkę mniej... (aktualny przebieg na LPG ok. 13 tys. km)... i chyba TTTM...
Głownie zależy od temperatury i proporcji propanu i butanu. Najwięcej oszustw jest na złej proporcji tych gazów. Mają różną prężnosć i z tego wynika, że raz mamy więcej raz mniej gazu przy tankowaniu (nawet z tego samego dystrybutora). Przekłamania na dystrybutorach można nie brać pod uwagę, kontrole i przepisy wykluczyły oszustwa z tego urządzenia. Zawsze najlepiej jest tankować LPG przy bardzo niskich temperaturach, wtedy zawsze zatankujemy wiecej. Zauważcie zimą, że nie ktorzy właścieiele stacji LPG prz temperaturach rzędu - 15 stop. wolą zasymulować awarię dystrybutora niż tankować LPG klientom. Latem i przy bardzo upalnych dniach niestety tankujący zawsze zatankuje mniej.
Sytuacja zmieni się niedługo, gdy dystrybutora będą miały możliwośc wydawania LPG w temperaturze odniesienia ( będzie to 15 stop. C). A więc niezaleznie jaka temperatura będzie na zewnątrz, elektronika przeliczy wydawanie w temp. 15 stop. C i odpowienio wcześniej lub później wyłączy pompę.
Ostatnio zmieniony przez Dusterjack 2012-03-25, 21:28, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum