DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Witam Wszystkich - Duster 4x4 LPG z południa
Autor Wiadomość
Tomane12 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2012-05-21, 15:09   

Witaj,
Powodzenia i szerokosci podczas wyprawy.

Aviator 
Zielony listek

Model: Duster 4x4
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-11-19, 13:01   

Lukasz_B napisał/a:
Cytat:
podziel się wiedzą jaką masz instalację oraz jak pojemny zbiornik gazu i "parametry konsumpcyjne"...

Komputer Stag 4, wtryski Hana, zbiornik Stako 73l (ile wchodzi w rzeczywistości jeszcze nie mogę powiedzieć, bo miałem z tym małe przeboje i kilka wizyt w ASO, początkowo wchodziło ok. 51l i było to na pewno zbyt mało, aktualnie czekam aż wyjeżdżę całość do zera po "regulacji wielozaworu" cokolwiek to znaczy i zatankuję na full)
Ogólnie z instalacji jestem zadowolony. Spalanie to niestety nie jest mocna strona Dustera, na LPG wychodzi od ok. 9 (baaardzo spokojna jazda max. 80-90km/h) do 12-13l (miasto zwłaszcza krótkie trasy zimą lub też autostrada powyżej 130km/h). Ze względów ekonomicznych właśnie przekonałem się do nieprzekraczania na autostradzie bez wyraźnej potrzeby 120km/h - wówczas spalanie wychodzi ok. 10l.

Czy 73 l (przypuszczem, że brutto) to jest największy możliwy zbiornik dla Dustera 4x4? Ktoś się może orientuje?

Lukasz_B 

Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2011
Wysłany: 2012-11-19, 13:08   

Nie odpowiem czy 73l brutto to największy możliwy, aczkolwiek największy z jakim się spotkałem spośród przeglądu ofert montażu LPG do Dustera. Trudno mi wyobrazić sobie, by coś znacząco większego mogło wejść we wnękę po kole zapasowym. Zbiornik 73l wnękę wypełnia dość ściśle, zarówno na wysokość, jak i szerokość. Butla szersza mogła by już ocierać i klinować się o ściany wnęki, a wyższa (grubsza) spowodowała by podniesienie podłogi w bagażniku. Ewentualny zapas miejsca jest rzędu 1-2cm dla średnicy i dla wysokości.

Aviator 
Zielony listek

Wysłany: 2012-11-19, 13:26   

Lukasz_B napisał/a:
Nie odpowiem czy 73l brutto to największy możliwy, aczkolwiek największy z jakim się spotkałem spośród przeglądu ofert montażu LPG do Dustera. Trudno mi wyobrazić sobie, by coś znacząco większego mogło wejść we wnękę po kole zapasowym. Zbiornik 73l wnękę wypełnia dość ściśle, zarówno na wysokość, jak i szerokość. Butla szersza mogła by już ocierać i klinować się o ściany wnęki, a wyższa (grubsza) spowodowała by podniesienie podłogi w bagażniku. Ewentualny zapas miejsca jest rzędu 1-2cm dla średnicy i dla wysokości.

OK. Dzięki za odpowiedź.

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-11-19, 18:25   

Aviator napisał/a:
Czy 73 l (przypuszczem, że brutto) to jest największy możliwy zbiornik dla Dustera 4x4? Ktoś się może orientuje?

w chwili wyboru oferty (u autoryzowego dealera Landi Renzo Omegas) poprosiłem o dopasowanie największego z możliwych zbiorników gazu i okazało się, że 73 l to maksymalnie co można optymalnie zamontować (oczywiście w miejsce kola zapasowego)...

SE-MEN 

Silnik: 1.5 dci 90KM eco2
Rocznik: 2013
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2012-11-20, 18:39   

siemka :mrgreen:

BLONDI83 

Silnik: 1.6 benzyna, 4x4