Mam, mam, mam go!
Jest brązowy, umyty, błyszczący, nowiutki i "szczurzy" gumami, klejem i wykładzinami
Słowem - piękny.
W niniejszym wątku, wzorem mojego Szanownego Koleżeństwa, będę zamieszczał ciekawsze, jak i zupełnie niepotrzebne i zbędne informacje na temat swojego auta
Fotki, jak już wspomniałem w innym miejscu forum, pojawią się niebawem (jeśli pogoda pozwoli to już w najbliższy weekend).
Na razie trochę mi głupio, bo jak postawiłem auto przed domem, to całe moje skromne osiedle, wszyscy sąsiedzi po kolei podchodzą i oglądają dustera oraz wymieniają między sobą uwagi na jego temat.
Auto wzbudza autentyczne zaciekawienie.
Jestem pewien, że nie minie mnie seria pytań odnośnie bolidu...
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-05-24, 21:25
gratulacje - należałoby oblać go szampanem - oczywiście bez rozbijania o karoserię butelki, bo te są akurat wyjątkowo mocne i bez marnowania nadmiaru trunku a rozmówcy podzielą się na dwa obozy - jedni będą zakup krytykować, inni chwalić - ale co ciekawe, również oponenci z pewnymi oporami, po dokładnym obejrzeniu zaczną przyznawać, że to kawał solidnego auta
życzę wiele zabawy za kierownicą
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-05-24, 21:28, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2011 Posty: 239 Skąd: Polska
Wysłany: 2012-05-24, 22:05
Jeszcze raz: zadowolenia z użytkowania autka
Ten "zapach nowości" stety lub niestety jest w dacii bardzo trwały. Kilka razy robiłem mycie wnętrza (plak do plastików, pianka do filców, mycie gum) ale po ponad roku jazy w ciepłe dni nadal czuć fabryką.
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-05-24, 22:14
odświeżacz zapachowy załatwia problem - widziałem w Tesco fajne o różnych zapachach -na 60 dni
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-05-24, 22:16, w całości zmieniany 1 raz
Ten "zapach nowości" stety lub niestety jest w dacii bardzo trwały. Kilka razy robiłem mycie wnętrza (plak do plastików, pianka do filców, mycie gum) ale po ponad roku jazy w ciepłe dni nadal czuć fabryką.
to mnie się chyba trafił jakiś wybrakowany egzemplarz... żadnego z opisanych zapachów nie "posiadał"... (chyba by do tej pory po 1,5 roku ujeżdzania "wylazły" )... nie jestem z różnych względów zwolennikiem używania w samochodzie preparatów typu PLAK i fajnie, że nie miałem takiej potrzeby...
Jeszcze raz: zadowolenia z użytkowania autka
Dzięki Grzesiek
Mam nadzieję, że drogę do domu miałeś lepszą niż ja. Trafiłem na trasie na taki zgrabny korek, że tylko testowałem start auta - na zasadzie: pojedynczo skokami do przodu marsz
Dziękuję wszystkim za życzenia i sam mam nadzieję, że będę długo zadowolonym użytkownikiem tego cacka.
Zapach wnętrza przeżyję - może faktycznie wrzucę jakiś odświeżacz albo będę po prostu chłonął ten zapach napalmu o świcie
W swoim aucie aż tak nie razi.
Co do skrapiania, chrzczenia itp - po nocy obok drzew jest obficie zroszony spadzią, więc można uznać, że został "oblany" przez naturę. Ja jeszcze za niego osobno coś tam "wychylę"
Dostałem go dokładnie w terminie, o którym rozmawialiśmy ze sprzedawcą. Na umowie mam zapisany termin ciut późniejszy - 1 czerwca
Dzięki przytomności umysłu i uprzejmości Grześka/Mud MaXa, wrzucam Wam dwie fotki z wczorajszego odbioru w salonie.
Reszta pojawi się zgodnie z obietnicą, jak sam złapię za aparat
W czekaniu faktycznie pomaga czytanie forum (chociaż doskonale rozumiem ból czekania - paskudna sprawa - człowiek już, już chciałby jeździć).
Ja z forum dowiedziałem się już masy ciekawych rzeczy i przygotowałem sobie listę kilku modyfikacji, które będę chciał wprowadzić w miarę moich umiejętności. Za jakiś czas przy którejś modyfikacji poproszę kogoś z bardziej doświadczonych i fachowych Kolegów o pomoc przy instalacji. Mam nadzieję, że pomożecie koledze
I jeszcze raz dziękuję za wszystkie gratulacje.
Teraz nawet w tych korkach fajnie mi się jeździ (pewnie z czasem mi przejdzie )
Wysłany: 2012-05-25, 21:14
dystrykt9 napisał/a:
Teraz nawet w tych korkach fajnie mi się jeździ (pewnie z czasem mi przejdzie )
raczej nie przejdzie
chodzi o to, że Duster nie jest takim sobie zwykłym środkiem lokomocji - to coś w rodzaju nowej filozofii podróżowania - już nic nie będzie jak dawniej - nawet postój w korku bywa zabawny, gdy gapią się na ciebie wszyscy dokoła - nawet ci w drogich i ekskluzywnych ale nudnych autach No i narodziło się coś w rodzaju nowej, świeckiej tradycji - zauważyłem,że driverzy Dusterów mają zwyczaj pozdrawiać się podobnie jak kierowcy busów
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-05-25, 21:49, w całości zmieniany 5 razy
Na razie właśnie jeszcze nie przyzwyczaiłem się do tego nadmiernego zainteresowania innych kierowców i przechodniów
Zgodnie z obietnicą wrzucam fotki auta - z zamontowaną uszczelką i po pół dnia spędzonym na uszczelnianiu listew sikaflexem. Brudna i niewdzięczna robota Rzeźbienie w wąskich szparach listew to żmudne i siłowe zajęcie na 2-3 godziny. Na wycieranie wychodzących nadwyżek sikaflexa zużyłem całą dużą rolkę ręczników papierowych. Założenie uszczelki to z kolei 10 minut roboty - sama przyjemność.
Za to pogoda była piękna, więc się opaliłem i nawdychałem świeżego powietrza
No i zaczęły się zaczepki ze strony sąsiadów
uszczelka w trakcie zakładania
uszczelka po założeniu 1
uszczelka po założeniu 2
duster 1
duster 2
bok lewy
listwy ochronne 1
listwy ochronne 2
bok prawy
przód
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum