Wysłany: 2012-05-25, 22:10 pytanie do benzynowych Dusterowcow i Loganowcow 1.6 16V
Mam prośbę do benzynowych Dusterowcow i Loganowcow 1.6 16V, zróbcie proszę test.
Odpalcie auto na biegu jałowym i wciśnijcie gaz do 6 tys obrotów, następnie powtórzcie to samo na biegu jałowy, ale z wciśniętym sprzęgłem.
U mnie bez wciśniętego sprzęgła jest OK, silnik ładnie wchodzi na obroty do 6000, niestety z wciśniętym sprzęgłem jest max 4000 z tendencją spradkową jakieś zamulenie, ślizganie się sprzęgła?
Coś jest nie tak, coś co uniemożliwia bardzo dynamiczne ruszenie.
a może tak ma być, jakiś ogranicznik, raczej nie sądzę. Dodam, że myślałęm, że to sprawa gazu, ale to samo występuje na PB. Chyba, że przez gaz mapa PB się rozjechała.
Bardziej stawiam na problem ze sprzęgłem.
Dajcie znać, czekam. Jak u Was jest wszystko normalnie, to nie pozostaje nic innego jak tylko jechać do ASO....
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-05-25, 22:44
nie wiem, czy to zdrowo po odpaleniu auta kręcić zimny motor do 6 tys
Generalnie chodzi mi o to by bardzo dynamicznie ruszyć z dwójki np. przy sprincie do 100km/h i wrzucić 2 przy 4500-5000 RPM, niestety nie jest to możliwe.
Całość wyszłą zupełnie przypadkiem (na co dzień jeżdzę spokojnie) przy testowaniu ELM 327 na Bluetooth i OBD2 z aplikacją na Androida - Torque
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-05-25, 23:09
firefox napisał/a:
Generalnie chodzi mi o to by bardzo dynamicznie ruszyć z dwójki np. przy sprincie do 100km/h i wrzucić 2 przy 4500-5000 RPM, niestety nie jest to możliwe.
Panie i Panowie moglibyscie sie postarac. Jestem troche niecierpliwy i do tego mam dzis swoje urodziny za tem leccie do garazu i do dziela.
PS. Pamietajcie dzis o zyczeniach dla swoich Mam!
Ludzie nikt Wam nie każe wrzucać biegu. Sprawdżcie proszę tylko sytuację z wbiciem na obroty przy wciśniętym sprzęgle, bo nie wiem czy mam zrypane auto czy po prostu TTTM
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2012-05-26, 13:45
Po prostu jest to zabezpieczenie silnika, sprzęgła i skrzyni żeby przy stracie wciśniętym sprzęgłem za dużo gazu nie było. Taki launch control ale to powinno działać także ze sprzęgłem puszczonym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum