Wysłany: 2012-06-06, 08:43 Problem z tankowaniem paliwa
Witam. Od jakiś 10 czy 11 tankowań ( czyli gdzie około pół roku )zauważyłem, że po kilku sekundach od włożenia pistoletu do wlewu z niewiadomych dla mnie jak narazie przyczyn pistalet odbija jakby było natankowane do pełna a nie jest. Myślałem, że to może wina pistoletu ale tankowałem i na Orlenie i na Lotosie pod różnymi dystrybutorami i problem się powtarzał.
Nie wiem czy to jest spowodowane złym odpowietrzeniem czy coś się stało z wlewem. Wg mnie takie coś niepowinno się pojawić. W Hyundai'u Atosie Prime przez 10 lat było wszystko oki.
Sugestie pomysły ?
Spróbuj wkładać pistolet do wlewu pod lekkim kątem, tak żeby powietrze mialo drogę ujścia z baku i wtedy nie powinno odbijać. Ja tak miałem w uniaczu przez kilka lat, przy włożeniu pistoletu "równo" nie było szans na zalanie choćby i 1 litra benzynki.
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-06-06, 11:46
Tak się dzieje wtedy, gdy zbiornik jest zapowietrzony, a temu (podobno) sprzyjają częste dolewki paliwa po kilkanaście litrów czy 1/2 baku. Osobiście problemu nie zaznałem, ale gdy w czasach studenckich pracowałem na shellu największe problemy były właśnie ze starszymi modelami fiatów - cinquecento,seicento i uno z naciskiem na tego pierwszego;)
Czasami wystarczy inaczej ułożyć pistolet, czasami trzeba ostro kombinować a bywało też tak ze nic, za cholerę nie pomagało... Jeden ze stałych klientów wymienił bak w uno i od tej pory zero problemów.
Bardzo fajne rozwiązanie ma grupa vag, specjalna "cnotka", po jej naciśnięciu pistoletem zbiornik się samoczynnie odpowietrza (ale nie zaleca się wykorzystywania tego w celu zwiększenie pojemności baku)
To problem z odpowietrzaniem zbiornika, może jakieś ciało obce dostało się do odpowietrznika (może to być nawet jakiś owad). Wizyta w ASO powinna poskutkować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum