Wysłany: 2008-05-23, 08:29 Dacia Nova - eksperymenty z nadwoziem ;-)
Pod koniec lat 90-tych XX wieku, a dokładniej w 1998 roku, Dacia, będąc jeszcze wtedy samodzielnym przedsiębiorstwem, próbowała stworzyć na bazie swojego najnowocześniejszego wówczas modelu coś znacznie bardziej praktycznego, niż wersja liftback. Pomysł był bardzo ciekawy, wszak również i Dacia chciała mieć konkurenta dla Scenic’a.
Niestety, z jego realizacją było już znacznie gorzej. Coś, co mogło dać Dacii olbrzymi zastrzyk pieniędzy, okazało się kompletną klapą. I nie chodzi tutaj o sprzedaż, gdyż samochód ostatecznie nie wszedł do produkcji, ale o jeden z najbardziej prozaicznych powodów - wygląd. O ile nadwozie Novej nie budziło jakichś wielkich zastrzeżeń, to Nova Van była po prostu stylistycznym Quasimodo. Dlaczego?
Niepotrzebne będą jakiekolwiek tłumaczenia, jeśli rzucicie okiem na załączone zdjęcia. Niestety brakuje jakichkolwiek informacji, jaki silnik został zastosowany w tym prototypie, choć mogę się domyślać, że zapewne taki sam, co w liftbacku (czyli 1.4/65 KM lub 1.6/72 KM), oraz czy w stosunku do liftbacka wzmocniono podwozie.
Choć nie udało się wdrożyć Vana do produkcji, naprawdę należą się gratulacje dla Dacii za próbę realizacji tego pomysłu.
P.S Ten prototyp przypomina mi trochę starego dobrego Forda Aerostara
DACIAVAN2.JPG
Plik ściągnięto 6848 raz(y) 22,83 KB
daciavan.jpg
Plik ściągnięto 6848 raz(y) 20,01 KB
_________________ Italjet Formula
50 ccm
12 lat
wciąż jeździ , ale czy zajechałbym do Rumunii ?
Ech, nie grzeszyła urodą ....
Prawdziwy Tarpan (Qnik Grabusek? idąc tropem Quasimodo) wśród minivanów. Myslę, że przy odrobinie wyśiłku mogli linię poprowadzić ciut lepiej
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Ten prototyp przypomina mi trochę starego dobrego Forda Aerostara
To ja już wolę starego dobrego AirGeep'a konstrukcji Franka Piaseckiego [wym. Pajaseki]
http://www.piasecki.com/pa-59h.htm
Jako remedium na korki, jak również ze względu na urodę
P.S.
NIe pytajcie ile palił na 100 km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum